VİDEO HABER - Diyarbakır Pandemi Koordinasyonu uyardı; ‘Çember daralıyor’

VİDEO HABER - Diyarbakır Pandemi Koordinasyonu uyardı; ‘Çember daralıyor’
Sivil Toplum Pandemi Koordinasyonu, Diyarbakır’da salgının tehlikeli bir aşamaya geçtiğine dikkati çekerek, hem kamu idareleri hem de kent halkına çağrıda...

Sivil Toplum Pandemi Koordinasyonu, Diyarbakır’da salgının tehlikeli bir aşamaya geçtiğine dikkati çekerek, hem kamu idareleri hem de kent halkına çağrıda bulundu. “Çember daralıyor” uyarısında bulunan Koordinasyon, “Tüm bu kısıtlılıklarla beraber havaların soğuması kapalı mekanlarda kalabalık ortamların oluşmasına neden olacak ve enfeksiyon hastalıklarının artışı için tetikleyici faktör halini alacaktır. Dikkat etmezsek zor zamanlar bizi beklemektedir” dedi

DİYARBAKRI YENİGÜN - Diyarbakır’da sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu Sivil Toplum Pandemi Koordinasyonu, kentte koronavirüs (Kovid-19) salgınına ilişkin ortak bir açıklama yayınladı. Açıklamada, Diyarbakır’da Kovid-19 salgınının artarak yayılmaya devam ettiğine dikkati çekilerek, toplum sağlığını ilgilendirecek tüm süreçlerde bilgilendirme, uyarma ve salgınla mücadelede yeni bir planlama yapılacağı belirtildi.  Koordinasyon açıklamasında, “Günlük yaşamda hissettiğimiz ‘daralan çember’ neredeyse her evde hastalık ya da yakınlarımızın kaybına dönüşmüş durumdadır. Alınan önlemler, önlemlere uyumu içeren bir dolu sorun tüm bu ‘kontrol dışı’ görüntünün temel gerekçelerini oluşturmaktadır” ifadelerine yer verdi.

‘Zor zamanlar bizi bekliyor’

Açıklamada, kentte Kovid-19 vakaları için ayrılan yatakların dolduğu, tedavi olanaklarının sınıra dayandığı belirtilerek, “Tüm bu kısıtlılıklarla beraber havaların soğuması kapalı mekanlarda kalabalık ortamların oluşmasına neden olacak ve enfeksiyon hastalıklarının artışı için tetikleyici faktör halini alacaktır. Dikkat etmezsek zor zamanlar bizi beklemektedir” denildi.  Açıklamada, toplum sağlığını ilgilendirecek tüm süreçlerde bilgilendirme, uyarma ve salgınla mücadele olanaklarının arttırılmasını içeren yeni bir çalışma planı ortaya çıkarmanın hedeflendiği belirtildi.  Koordinasyon, hem Kamu idaresine hem de Diyarbakır halkına sunduğu önerilere ilişkin yol haritası sundu.

Kamu idarelerine çağrı

İlk etapta acil yapılacaklarla ilgili kamu idarelerine şu çağrılar yapıldı:

“*Salgının önüne geçebilmek için kamusal alanların kullanımı ve toplu etkinliklerin yapılma biçiminin yeniden düzenlenmesi.

*Sağlık tesislerinde ortaya çıkan eksikliklerin hızla giderilmesi, yataklı ünite için gerekli ek, taşınabilir hastane benzeri yapıların kurulumu için planlama yapılması.

*Covid test (PCR) olanaklarının yaygınlaştırılarak temaslıları içerecek şekilde yapılması.

* Barınma koşulları yetersiz olan, gelir düzeyi düşük ve beslenme olanakları kısıtlı olan insanlara gerekli desteklerin sağlanması.

*Covid olmuş ailelerin izolasyon sürecinde yaşayacağı temel ihtiyaçların karşılanması.

*Hijyen kitlerinin temin edilerek muhtarlıklar ya da başka kamu organizasyonları aracılığı ile ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması.

*Toplu ulaşımla ilgili mesafe denetlemelerinin yürütülmesi, toplu özel ulaşım araçlarına gereken desteklerin sağlanması.

*Organize Sanayi Bölgelerinde faaliyet yürüten sanayicilere işçi taşıma ve işyerlerini dezenfekte etmeleri konusunda gerekli desteklerin sağlanması.

*Sağlık çalışanlarının maddi ve manevi olarak desteklenmesi.

*Sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti önlemek ve tükenmişlik sendromu nedeniyle çalışma koşullarının iyileştirilmesi.”

Kent halkına çağrı

Koordinasyon kent halkına ise şu çağrıyı yaptı:

“*Covid-19 nedeniyle çok daha kötü günler bizleri bekliyor. İnsanlarımızın ne kadar değerli olduğunu ve canlarımızı kaybettiğimizin bilincinde olalım.

*Toplu kullanım alanlarında mesafeyi koruyarak ve maske takarak hijyen kurallarına uyalım, başkalarının haklarına ne kadar saygılı olduğumuzu gösterelim.

*Çarşıda, pazarda, parkta, otobüste, cafe-restaurant gibi yerlerde bunlara azami özen gösterelim.

*Çalıştığımız yerlerde başkalarının zarar görmesini engelleyecek şekilde davranalım.

*İzolasyon kurallarına uyalım. Covid-19 en fazla aile içinde bulaşıyor. Bunun farkında olalım.

*Dayanışmaya önem verelim. Kentimiz dayanışmanın en güzel örneklerini her zaman göstermiştir.

* Hastalık bulguları varsa ertelemeden sağlık kuruluşlarına başvuralım. Tedavi süresince evden çıkmayalım.

* Sağlık çalışanlarının ne kadar önemli bir iş yaptığını bilerek hareket edelim. Şiddete asla izin vermeyelim.”

Planlama

Koordinasyon, önümüzdeki sürece ilişkin planlamaları şu şekilde:

*“Sağlık Gönüllüleri adıyla tüm kentte bilgilendirme faaliyetlerine başlanacak.

* Organize Sanayi Bölgesinde ve Küçük Sanayi Sitelerinde “Pandemi işçi sağlığı kurulları” ile çalışmaya başlanacak.

* Şehrin belirli noktalarında bilgilendirme, hijyen ürünü dağıtımları ile farkındalık oluşturulacak.

* Gelir düzeyi düşük mahallerde ihtiyaç sahiplerine hijyen ürünlerinin dağıtılması sağlanacak.

Koordinasyonu oluşturan STÖ’ler

Koordinasyon içinde yer alan STÖ’ler şöyle: “Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Tabip Odası, Diyarbakır Ticaret Borsası, TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği, Diyarbakır Barosu, Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği, Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası, Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş İnsanları Derneği, Amed KESK Şubeler Platformu, Diyarbakır Diş Hekimleri Odası, DİSK Diyarbakır Temsilciliği, Ortadoğu Sanayici ve Girişimci İş Adamları Derneği, MÜSİAD Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Organize Sanayi İş İnsanları Derneği, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Meclisi, TÜMSİAD Diyarbakır Şubesi, TURSAB Güneydoğu Bölge Başkanlığı, TOBB Genç Girişimciler Kurulu, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu, Güneydoğu Genç İşadamları Derneği, Diyarbakır Girişimci İş Kadınları Derneği.” (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.