Video Haber: ​İlk kez ektikleri patatesin hasadını gerçekleştirdiler

Video Haber: ​İlk kez ektikleri patatesin hasadını gerçekleştirdiler
Batman merkeze bağılı Balpınar beldesinde ilk kez ekilen alegria patatesin hasadı yapılırken çifti iyi bir verim bekliyor. DİYARBAKIR YENİGÜN - Batman’ın...

Batman merkeze bağılı Balpınar beldesinde ilk kez ekilen alegria patatesin hasadı yapılırken çifti iyi bir verim bekliyor.

DİYARBAKIR YENİGÜN - Batman’ın Balpınar (Grêsira) beldesinde tarım ile geçimlerini sağlayan çiftçiler, sebze ekimiyle beraber ilk kez ektikleri alegria patatesinin hasadını yaptılar.

Beldeye bağlı Segırka Mahallesi sakinleri tarlalarında; kabak, domates, patlıcan, biber, salatalık, karnabahar, lahana gibi ürünlerin yanı sıra patates de yetiştirmeye başladı.

Çiftçilerden Veysi Türker, yıllardır tarımla uğraştıklarını ve geçimlerini sebze yetiştiriciliğinden sağladıklarını belirtti. Türker, beldede daha önce yetiştirilmeyen patatesi, bu sene ilk defa yetiştirmeye başladıklarını söyledi.

"Patates ekiminin bölgemizde yaygınlaşmasını istiyoruz"

Batman Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yapılan destekle patates ekimini yaptığını aktaran Türker, "Bu sene biraz acemiliğimiz vardı. Patates ekimine tam vakıf değildik. Ekimine biraz geç başladık. Tarımdan arkadaşlar bakımı, ilacı ve gübresi gibi her türlü konuda yardımcı oldular. Şu anda hasada geldi. Hasadı kısıtlı imkânlarla yaptık ve biraz geç oldu. En az 15-20 gün önce bunun hasadını yapmamız gerekiyordu. Hasadı bu gün yaptık çok şükür iyidir. Patates ekimi bölgemizde yaygınlaşmasını istiyoruz. Bölgemizde patates gibi değişik türlerin olmasını istiyoruz." dedi.

Yapacakları çalışmalarda her zaman tarımın kendilerine destek olması gerektiğini söyleyen Türker, "Hasat makinasını Batman’da bulamadığımız için mecbur Bitlis Ahlat ilçesinden getirmek zorunda kaldık. Değişik ürünler ektiğimiz zaman bu tür değişik sorunlar vardır. Sayın valimizin ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüzün bize verdiği tüm desteklerden dolayı teşekkür ediyoruz. Emeği geçen bütün arkadaşlardan Allah razı olsun. Bu tür ürünlerin bölgemizde yaygınlaşmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Bu bölgelerde patates üretiminden iyi bir verim alınacaktır"

Batman Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğünde Ziraat Mühendisi Nevzat Özcan, Batman’da sebze üretim alanı olan Balpınar bölgesinde üretim desteğinin zenginleştirilmesi adına alegria cinsi patates üretimi yaptıklarını açıkladı.

Özcan, "Alegria cinsi patates üretimi için üreticiye 3 dekarlık bir üretim alanında patates üretimi yenilik adına yapıldı. İlk etapta elimizde olamayan sebeplerden dolayı biraz üretimi gecikmeli oldu. Gecikmeli olarak başladığımızdan dolayı üretim alanında beklediğimiz bir verimi alamadık. Bu demek değildir bölgede patates üretimi yapılamaz. Eğer üretim alanında üretim zamanı ve hasat zamanı ayarlanabilirse bu bölgelerde patates üretiminden iyi bir verim alınacaktır. Bizim ilimizi yakın bir bölgede yetiştirilen bu ürün alegria cinsi patates üretimi uygun ekim zamanıyla birlikte dönümü 6 ton alınabilmektedir." dedi.

"Alegria cinsi patates ekim tarihi şubatın son mart ayının ilk haftalarında yapılabilir"

Patatesin bu bölgeye girmesinin önemli bir gelişme olduğunu belirten Özcan, "Bizim yöremizde alegria cinsi patates ile ilgili ekim tarihi şubatın son haftaları veya mart ayının ilk haftalarında ekimle birlikte hasadı yaklaşık haziran ayının ilk haftası yapılabilmektedir. Yapılan çalışmalar bunu gösteriyor. Eğer bu tür durumlarda ekim zamanı ayarlanabilirse dönümü yaklaşık olarak 5-6 tona yakın verim alınabileceğini düşünüyoruz. Patatesin üretimi bu bölgede fazla olmadığı için hastalıklı zararlarla mücadelede üreticiye bir avantaj sağlamaktadır. Patatesin üretimi olmadığı için patates konacak zararlı hastalıklarda bu bölgede henüz olmadı. Bu da üreticilere bir avantaj sağlamaktadır." şeklinde konuştu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.