Vatandaşlar: Karnımızı zorla doyuruyoruz!

Vatandaşlar: Karnımızı zorla doyuruyoruz!
Son zamanlarda döviz kurlarında yaşanan dalgalanma ve ülkedeki ekonomik sıkıntılar, vatandaşın alım gücünü dibe vurdu. Kentteki pazar esnafı, satış...

Son zamanlarda döviz kurlarında yaşanan dalgalanma ve ülkedeki ekonomik sıkıntılar, vatandaşın alım gücünü dibe vurdu. Kentteki pazar esnafı, satış yapamamaktan dert yanarken, vatandaşlar ise hayat pahalılığından şikayet etti.  Ekonomik sıkıntılar nedeniyle çocuklarına istediği şeyleri alamamaktan dert yanan pazar alışverişindeki bir ev hanımı, “Zorla karnımızı doyuruyoruz. Ben tek değil bütün komşularım da aynı sıkıntıyı yaşıyor” dedi

İlknur Fidan/ Yenigün özel

DİYARBAKIR YENİGÜN - Son zamanlarda döviz kurundaki değişim evrensel piyasalarda etkisini sürdürürken, altın, doların ve Euro artışı hem esnaf hem de vatandaşlar tarafından endişe ile takip ediliyor.  Türkiye ekonomisini de birçok alanda olumsuz etkileyen bu yükseliş, dar gelirli vatandaşların alım gücünü dibe vururken, kent esnafının ise işlerini durma noktasına getirdi.  Özellikle Koronavirüsün ortaya çıkmasıyla ekonomik olarak zor günler geçirmeye başlayan vatandaşlarda, işsizlik ve geçinme kaygısı yaşanmaya başladı. Yenigün Gazetesi olarak döviz kurlarındaki artış ve salgının vatandaşları nasıl etkilediğini sorduk.

‘Karnımızı zorla doyuruyoruz’

Diyarbakır’da pazar alışverişine çıkan ev hanımı, döviz kurundaki artışların kendisini olumsuz etkilediğini söyledi. Ekonomik sıkıntılar nedeniyle çocuklarına istediği şeyleri alamamaktan dert yanan ev hanımı, “Önceki zamanlarda da 100 TL ile bile hiçbir şey alınamazdı. Ben beş çocuk annesiyim ve eşim cezaevinde. Çalışacak hiçkimsem de yok. Zorla karnımızı doyuruyoruz. Bütün çocuklarımda öğrenci istediğimiz hiçbir şeyi alamıyoruz. Ben tek değil bütün komşularım da aynı sıkıntıyı yaşıyor” dedi.

Pazarcılar: Alım gücü azaldı

Diyarbakır Merkez Kayapınar ilçesi Gaziler mahallesinde pazarcılık yapan Mehmet Salih Bal ise satış yapamamayı vatandaşın alım gücünün düşmesine bağladı.  Salgın sürecinin de kendilerini kötü yönde etkilediğini vurgulayan Bal, “Koronavirüsten dolayı aylarca dışarı çıkamadık ve tezgahlarımızı kuramadık bu bizi bayağı etkiledi. Fiyatlar yükselmedi.  Bazı ürünlerde düşüş yaşandı.   Müşteriler tarafından alım gücü azaldı bu yüzden de satış yapamıyoruz” diye konuştu.

‘Ürünleri satarken büyük sıkıntı yaşıyoruz’

Gazetemize konuşan bir diğer esnaf ise; “ Koronavirüsten sonra ister istemez bir artış oldu. Halkta bu duruma tepkili bir şekilde yaklaşıyor. Bizim de bir suçumuz yok. Çünkü;  biz ürünleri alırken yüksek fiyatla alıyoruz bu yüzdende pazarda da yüksek fiyata satmak zorunda kalıyoruz. Vatandaş, bir hafta önce aldığı ürünün  daha düşüktü bir hafta sonra daha pahalı olduğu için tepki gösteriyor. Bu değişimler gerçekleşirken onlara bunu anlatmakta güçlük çekiyoruz.  Ürünleri satarken büyük sıkıntı yaşıyoruz. Pazarlara gelen insan sayısı aynı ama ürün alan kişi sayısında azalma var. Aldıkları ürünlerde daha az oluyor eskisi gibi alışveriş yapmıyorlar temkinli yaklaşıyorlar, geleceklerinde kaygılılar” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum