Uzmanlardan YKS’ye girecek öğrencilere: Bildiğiniz konudan başlayın!

Uzmanlardan YKS’ye girecek öğrencilere: Bildiğiniz konudan başlayın!
Hafta sonunda yapılacak olan YKS öncesi adaylara önemli tavsiyelerde bulunan uzmanlar, özellikle sınavdan 1 gün önce ders çalışmanın bırakılması gerektiğini...

Hafta sonunda yapılacak olan YKS öncesi adaylara önemli tavsiyelerde bulunan uzmanlar, özellikle sınavdan 1 gün önce ders çalışmanın bırakılması gerektiğini söyledi. Sınava girilecek okulun mutlaka önceden görülmesi gerektiğini belirten uzmanlara göre adaylar en iyi bildikleri konudan sınava başlamalı.

Ufuk TEKER/Yenigün Özel

DİYARBAKIR YENİGÜN - Özel Diyarbakır Çözüm Anadolu lisesi Rehber Öğretmeni Ahmet Sarıhan, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS), girecek adaylara sınav öncesi ve sınav esnasında yapılması gerekenler hakkında önemli bilgiler verdi. Yapılan bütün hazırlıklardan sonra sınava bir gün kala ders çalışma ve soru çözmenin bırakılması gerektiğinin altını çizen Sarıhan,  Aksi takdirde sınav günün kadar ders çalışmak ve soru çözmek adayın stres ve kaygı seviyesinin artmasına dolayısıyla hata riskinin artmasına neden olacaktır” dedi.

“Sınav yerini mutlaka görün”

Adayın, mutlaka sınava gireceği yeri önceden görmesi gerektiğini kaydeden Sarıhan, “Sınav günü zaten tanımadığı kişilerle ve bilmediği ortamda sınava girecektir. Adayın bir gün önce sınav yerini görmesi kısmen de olsa sınav günü onu rahatlatacak ve muhtemel gecikme riskini en aza indirecektir. Aday sürekli hangi saate/saatlerde uyuyorsa, sınav akşamı da aynı saatte uyumalıdır. Yani ne çok erken ne de çok geç saatte yatmaması gerekir. Sınav sabahı normal günlerde hazırlanan kahvaltı yapılmalı. O güne özel ekstra bir şeyin yapılmaması gerekir. Bu konuda adayla birlikte ebeveynler de dikkat etmeli. Sınav günü bazen ebeveynin fazla ilgisi adayda yarardan çok stres de yaratabilir” diye konuştu.

“Soru köklerini iyi okuyun”

YKS’ye hazırlık döneminde strateji olarak hangi testten başlandıysa, sınav anında da aynı testten başlanılması gerektiğine dikkat çeken  Rehber Öğretmeni Ahmet Sarıhan, “Farklı bir derse ait testten başlarsanız ister istemez strateji ve zaman sorunu yaşanabilir. Bu durumda alışkanlık haline getirdiğiniz testten başlamanız hem sınav kaygınızı hem de stresinizi azaltır. Günlük çalışmalarınızda, denemelerde ve gerçek sınavda (dır, değil, olamaz, mamalıdır, değildir vb.) soru köklerini iyi okuyun. Bu tür soru köklerinin altını çizerek soruyu doğru anlamaya çalışın. Uzun paragraflı sorulardan korkmayın ve ön yargıyla yaklaşmayın. Asıl, uzun paragraflı soruları çözmenin daha kolay olduğunu unutmayın. Çünkü o tür soruların cevapları metnin içinde saklıdır” ifadelerini kullandı.

“Zorlandığınız sorularla zaman öldürmeyin”

Sayısal testlerdeki sorular çözülürken işlemlerin mutlaka kitapçık üzerinde yapılması gerektiğini vurgulayan Sarıhan, şunları söyledi;

“Sorunun çözümünü kitapçığa yapmanız işlem hatalarınızı en aza indirecektir. Unutmayın, aynı testteki soruların zorluk - kolaylık derecesi puanlamalarda etkili değil, hepsinin kazandırdığı puan aynıdır. Böyle bir durumda sınav anında aşırı zorlandığınız soruya gereğinden fazla zaman ayırmanın bir anlamı yok. Sınavlarda zaman sınırlaması olmasaydı herkes başarılı olurdu. Dolayısıyla sınav anında çözemediğiniz sorularla inatlaşmaya gerek yok. Çözemediğiniz soruyu işaretleyerek pas geçebilirsiniz. Sınav anında hem zaman kazanmak hem de kaygıyı azaltmak amacıyla turlama tekniği kullanmak gerekiyor. Sınav süresi başladığında birinci turda soruların yaklaşık yüzde 80’i çok rahat çözülebilir. İkinci turdaysa boş bırakılan sorulara zaman ayrılarak test tamamlanabilir.

“Testler arasında küçük molalar verebilirsiniz”

YKS sırasında gereğinden fazla dikkatiniz dağılıyorsa, o anda sizi rahatlatabilecek ve dikkatinizi toplayabilecek herhangi bir nesneye konsantre olmayaçalışabilirsiniz. Testler arasında birer dakikalık molalar verebilirsiniz. Vereceğiniz molaları zaman kaybı olarak görmeyin. Kısa süreli molalar dikkatinizi toplamak için yararlı olabilir. Her adayın kendine özgü bir optik kodlama yöntemi vardır. Bu kodlama yöntemlerini şöyle sıralayabiliriz: Her sorudan, her sayfadan, her testten ya da tüm testler bittikten sonra kodlama yapmak. Bunlardan biri hariç, hepsi kullanılabilir. Ancak kesinlikle tüm testlerin soruları bittikten sonra kodlama yapmaya kalkmayın. Çünkü sınavın son dakikalarına yaklaştığı için tüm soruların cevabını işaretleyip yetiştiremeyebilir ve yanlış kodlama yapabilirsiniz.

“Süreyi son dakikaya kadar değerlendirin”

Bazen adayların sınav bittikten sonra kitapçıkları son kez kontrol ederken, iki seçenek arasında kaldığı sorularda ilk verdiği cevabı değiştirdiği görülüyor. Böyle durumlarda çok güçlü nedenleriniz (işlem hatası, yanlış okumalar hariç) yoksa kesinlikle cevap şıkkını değiştirmeyin. Sınavda akla gelen ilk seçeneğin doğruluk oranı her zaman yüzde 80’dir. Sınavınız erken bitse bile bütün cevapları kontrol etmeden, boş bıraktığınız sorulara tekrar bakmadan salondan çıkmayın. Sınav süresini son dakikaya kadar değerlendirin. Sonuç olarak bütün bu yöntemlerle birlikte aday, sınavda gereğinden fazla stresli durumlarda derin nefes alıp vererek, kaygıyı da kontrol edebilmelidir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.