‘UNESCO’nun gelişi geç kalınmış bir adım’

‘UNESCO’nun gelişi geç kalınmış bir adım’
UNESCO’nun başvurudan 4 yıl sonra Sur’da inceleme yapacak olmasını olumlu ancak geç kalınmış bir adım olarak yorumlayan Mimarlar Odası Diyarbakır...

UNESCO’nun başvurudan 4 yıl sonra Sur’da inceleme yapacak olmasını olumlu ancak geç kalınmış bir adım olarak yorumlayan Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi Başkanı Şerefhan Aydın, “Sur yerle bir edildi. 6 mahalle yok edildi. UNESCO keşke bu refleksini olaylar sıcağı sıcağına yaşanırken gösterseydi” dedi

DİYARBAKIR YENİGÜN - UNESCO Kültür Mirası Listesinde yer alan Diyarbakır Sur ilçesinin çatışmalar ve çatışma sonrası gerçekleştirilen çalışmalara ilişkin Diyarbakır Mimarlar Odasının TMMOB üzerinden UNESCO'ya inceleme yapması için yaptığı başvuruya, 4 yıl sonra izin çıktı. Türkiye, UNESCO Reaktif İzleme Misyonunun Sur'da inceleme yapmasına 4 yıl sonra izin verdi.  Türkiye'nin izniyle UNESCO heyetinin 4 yıl aradan Sur'da yapacağı incelemeleri Mezopotamya Ajans’a değerlendiren Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi Başkanı Şerefhan Aydın, UNESCO'nun Sur'da incelemelerde bulunması için kendilerinin daha önce UNESCO'ya yazılı başvuruda bulunduklarını söyledi. Türkiye'nin izin vermemesi nedeniyle ziyaretin gerçekleşmediğini UNESCO tarafından kendilerine bildirildiğini ifade eden Aydın, verilen izini olumlu bir adım olarak değerlendirdi. UNESCO heyetinin gelişini "olumlu ama geç kalınmış bir adım" olarak yorumlayan Aydın, "Sur yerle bir edildi. 6 mahalle yok edildi. UNESCO keşke bu refleksini olaylar sıcağı sıcağına yaşanırken gösterseydi, ama gelmedi" dedi.

‘Surların restorasyonuna vesile olabilir’

Daha önce UNESCO heyetinin gelmesi durumunda yeni yapıların ve zarar görmediği halde yıkılan tarihi yapılarını yerinde inceleyebileceğini dile getiren Aydın, ziyaretin daha önce yapılması durumunda birçok olumsuzluğun önüne geçilebileceğini vurguladı. Ziyaret vesilesiyle daha fazla tahribatın yaşanmadan müdahale edilebileceği zeminini hazırlayacağına işaret eden Aydın, Diyarbakır surlarında yaşanan tahribatın önüne geçilmesi ve restorasyonun yapılmasına da vesile olabileceğini aktardı.

‘STÖ temsilcileriyle görüşülmeli'

Sur'da incelemelerde bulunmak için gelen UNESCO heyetinin sadece devlet yetkilileriyle değil sivil toplum örgütleri ve meslek odalarıyla görüşmesi gerektiğini ve incelemelerini bu şekilde yapması gerektiğine vurgu yapan Aydın, sadece devlet yetkilerinin dinlenmesiyle tek taraflı bir izlenime yol açacağını söyledi. Türkiye'nin taraf olduğu için objektif olamayacağını savunan Aydın, objektifliğin UNESCO heyetinin yerinde yapacağı incelemeler ve sivil toplum örgütleri ile meslek odaları temsilcilerinin dinlenmesiyle sağlanabileceğine işaret etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.