‘TOKİ Diyarbakır’a öncelik vermeli’

‘TOKİ Diyarbakır’a öncelik vermeli’
Diyarbakır Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Derneği Başkanı Mehmet Ali Elbey, 15 kent için Kentsel Dönüşüm Stratejileri hazırlayan TOKİ’nin, Diyarbakır’daki...
Diyarbakır Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Derneği Başkanı Mehmet Ali Elbey, 15 kent için Kentsel Dönüşüm Stratejileri hazırlayan TOKİ’nin, Diyarbakır’daki mevcut yapıları dikkat alarak öncelik vermesi gerektiğini söyledi.   Elbey, Diyarbakır’ın çok güzel bir kent haline getirilmesi için kentsel dönüşümün şart olduğuna da dikkat çekti

YENİGÜN HABER - Diyarbakır Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Derneği (DİKENT) Başkanı Mehmet Ali Elbey, kentsel dönüşüm ile ilgili bir açıklama yaptı. Diyarbakır’da deprem riski taşıyan ancak yaşanacak hak kaybı nedeniyle kentsel dönüşüme girmeyen yüzlerce hatta binlerce binanın varlığından söz eden Elbey, “TOKİ, Türkiye genelinde kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırıyor. Çalışmalar kapsamında 15 kent için Kentsel Dönüşüm Stratejileri hazırlayacak. Diyarbakır’da mevcut yapılar dikkate alınarak kentsel dirençliliğin artırılması için altyapı sistemlerinde afet risk önceliklendirme çalışması yapılması ve gereksinim duyulan alanların yenilenmesi konusunda TOKİ’nin ilimizi de öncelikler arasında yer vermesi gerekiyor. Ayrıca Kentsel dönüşümde şehirlerin tarihsel yapısı göz önüne alınmalıdır” dedi.

‘Diyarbakır’da birçok eski yapı var’

Diyarbakır’ın, deprem riskiyle karşı karşıya birçok eski yapının olduğunu ve bu yüzden biran önce kentsel dönüşüme girilmesi gerektiğini vurgulayan DİKENT Başkanı Elbey, “Diyarbakır’da merkez ilçelerde kentsel dönüşümün adımı atılıyor. Ancak tüm bu çalışmalara rağmen kentsel dönüşümün önünde halen bazı engeller var. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kentsel dönüşümü yavaşlatan bu engelleri görüşmeli ve Diyarbakır’daki riskli yapıları ilgilendiren önemli bir düzenleme yapmalıdır. Riskli binasını kentsel dönüşüme vermek isteyen vatandaşlar plan değişiklikleri nedeniyle hak kayıplarına uğruyor. İşte bu kayıp ve mağduriyetlerin önüne geçilmeli ve hak kaybı olmadan kentsel dönüşüme evler verilmelidir. Bu dönüşümün hızlanmaması veya bu yapıların dönüştürülmemesi önümüzdeki günlerde sorunları tekrar gün yüzüne çıkaracaktır. Şehrin hafızası çok önemlidir. Burada herkese büyük görevlerin düşüğünü de ifade etmemiz gerekiyor.” dedi.

“Herkes konuşuyor, ama kimse bir şey yapmıyor!”

Diyarbakır’da Kentsel dönüşümü herkesin konuştuğunu ama kimsenin hiçbir şey yapmadığını belirten Elbey, “Çünkü bu çok riskli bir iş. Size makamınızı ve koltuğunuzu kaybettirebilir ve vatandaşla karşı karşıya getirebilir. Bizim tek isteğimiz, Diyarbakır’ı çok güzel bir kent haline getirilmesi ve bu sebepten dolayı kentsel dönüşüm şarttır” diye konuştu. Elbey, son olarak, Diyarbakır’ın deprem kuşağında olan illerden biri ve her zaman risk altında olduğunun altını çizerek, “Geçtiğimiz günlerde yakın illerimizde yaşadığımız depremde de bunu bir kez daha gördük.  Allah tekrarını nasip etmesin. Tabi ki biz sorunlarımızı her zaman olay başımıza geldiği aşamada konuşup devamında da unutuyoruz. Bu konuyu ele alarak 6306 sayılı kentsel dönüşüm yasası çerçevesinde, bina, site ve bölge ölçeğinde dönüşümlerle ilgili olarak vatandaşımızın bilinçlendirilmesi gerekir. Tabi bizimde bu işte sorumluluğumuzun çok önemli olduğunu da belirtmek isterim” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.