Tahir Elçi Duruşması 3 Mart 2021’e ertelendi
YENİGÜN HABER – Sur İlçesinde 28 Kasım 2015’te, Dört Ayaklı Minare önünde basın açıklaması yaptıktan sonra öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin davası, ölümünden 5 yıl sonra bugün başlıyor. Dava saat 10.00’da Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı.
Adliye girişi ve çevresi polis bariyerleriyle çevrilirken, çok sayıda TOMA, çevik kuvvet otobüsü ve zırhlı araç sevk edildi. Adliye içine ise kalkanlı polisler yerleştirildi.
3 SAVCI, 68 AVUKAT
Pandemi nedeniyle çok sayıda avukat duruşmaya alınmadı. Duruşmaya 68 avukat ve bazı STK temsilcileri katılıyor. Normalde bir savcının katılması gereken duruşma için 3 savcı görevlendirildi.
Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydin, salon dışında kalan 6 gazetecinin de salona alınmasını talep etti. Mahkeme Baskani, pandemi gerekçesiyle talebi reddetti.
Sanık polisler duruşma salonuna gelmedi. Bulundukları illerden SEGBİS sistemi ile katılıyorlar.
Sanıkların kimlik tespiti yapıldı.
Cumhuriyet savcıları iddianameyi okumaya başladı.
İddianame özeti okundu. Sanıkların sorgusuna geçildi. Avukatlar, katılma taleplerinin alınmasını istedi.
Mahkeme Başkanı, sanık savunmalarından sonra katılma taleplerinin alınacağını söyledi.
Avukatlar, sanıklara soru sorabilmek için katılma taleplerinin alınmasında ısrar ediyor
Müşteki avukatı, mahkemenin SEGBİS konusundaki ara kararından vazgeçerek, sanıkların bizzat duruşmaya katılacağı başka bir gün duruşma yapılmasını istedi.
Duruşma müşteki avukatlarının talepleri ile devam ediyor.
Duruşmada söz alan Türkan Elçi, “Ben 5 yıldır bekliyorum. 2 dakika ayırıp benim duygularımı dinlerseniz muhtemelen kararınız değişecektir. Ben buraya gelirken size güvenim vardı, adalete güvenim vardı” dedi.
Mahkeme Başkanı, gerekli uyarılara rağmen duruşma düzenini bozan müşteki avukatlarının salondan çıkarılmasına karar verdi.
Avukatlar salondan çıkmayacaklarını ve reddi hakim talebinde bulunduklarını söyledi.
REDDİ HAKİM TALEBİ
Söz alan Av. Mehmet Emin Aktar ise, “Usule ilişkin tüm taleplerimizi reddettiniz. Bu salondaki herkes, hatta güvenlik görevlileri bile su anda tarafsızlığınızı yitirdiğinize inandı. Biz sizi reddediyoruz” ifadelerini kullandı.
Av. Mahsuni Karaman da, “Bu dosyada bir kurgu hazırlanıyor, siz de bunun araçlarısınız. Böyle bir iddianamenin hazırlanması, kabul edilmesi ve bugün sergilediğiniz tavır sunu gösteriyor. Tahir Elçi cinayetini devlet cezasız bırakacaktır. Siz de bunun aracısınız, sizi reddediyoruz” dedi.
Ardından konuşan Diyarbakır Baro Başkanı Av. Cihan Aydın, “Sayın Başkan bugün bir hakime yakışmayan tavır görüyoruz. Tüm usulü talepleri reddediyorsunuz. 3 kez ara verdiniz. Biz 5 yıl bu soruşturmaya sabrettik. Artık bu hukuksuzluğa sabretmeyeceğiz. İstişare için ara talep ediyoruz” şeklinde konuştu.
Mahkeme, reddi hakim taleplerini değerlendirmek ve ara karar kurmak üzere duruşmaya yeniden ara verdi.
DURUŞMA 3 MART’A ERTELENDİ
Aranın ardından Duruşma yeniden başladı. Mahkeme Başkanı avukatlara sadece başkanı mı, tüm heyeti mi reddettiklerini sordu. Avukatlar tüm heyeti reddettiklerini bildirdi.
Mahkeme, reddi hakim talebi konusunda karar verilmek üzere dosyayı üst mahkemeye gönderdi, duruşmayı 3 Mart’a erteledi.
DAVA SÜRECİ
Yaklaşık 4 yıl 5 ay süren Elçi cinayeti soruşturmasında üç başsavcı ve beş savcı değiştikten sonra iddianame hazırlandı. İddianamede, üç polis memuru ve PKK üyesi olduğu iddia edilen Uğur Yakışır sanık olarak yer alıyor. Tutuksuz yargılanan sanık polisler F.T., S.T. ile M.S.’nin ‘bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermekten’ 3 yıldan 9 yıla kadar hapsi isteniyor. İddianamede, hem Tahir Elçi hem de aynı gün öldürülen polisler Cengiz Erdur ve Ahmet Çiftaslan cinayetleriyle suçlanan firari sanık Yakışır’ın ise üç kez ağırlaştırılmış müebbet ve 45 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 21 Ekim Çarşamba görülecek olan Elçi cinayeti davasının ilk duruşması, Elçi’nin; Cizre JİTEM davası başta olmak üzere takip ettiği onlarca davanın görüldüğü Diyarbakır Adliyesi’ndeki en büyük duruşma salonunda yapılacak.
Covid-19 salgını nedeniyle alınan tedbirler kapsamında 500 kişi kapasiteli duruşma salonuna, duruşma günü mahkemede görevli hakim ve savcılar dahil, tanık, sanık, müşteki, avukatlar ve izleyiciler olmak üzere 88 kişi alınacak. (Haber Merkezi)