Suyun rengi değişti: Mahalleli tedirgin!

Suyun rengi değişti: Mahalleli tedirgin!
Pötürge’nin Çermik Mahallesi'nde şifalı olduğuna inanılan suyun, depremin ardından yer altından çıkan maddeler nedeniyle tadının ve renginin değişmesi...

Pötürge’nin Çermik Mahallesi'nde şifalı olduğuna inanılan suyun, depremin ardından yer altından çıkan maddeler nedeniyle tadının ve renginin değişmesi mahallelide endişeye neden oldu

DİYARBAKIR YENİGÜN - Elazığ Sivrice üssünde meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremde, Pötürge ilçesine bağlı Çermik Mahallesi'nde daha önce şifalı su olarak bilinen yerde bilinmeyen maddeler çıktı. Suyun ılık olduğu, renginin ve çıkan maddelerin farklı olduğunu ve zehirli maddeler içerebileceğinden şüphelendiklerini dile getiren mahalle sakinleri, gerekli araştırma ve incelemenin yapılması için talepte bulundular. Evlerinin yakınında bulunan ve daha önce şifalı olarak bilinen su seviyesinin, depremin ardından  yükseldiğini ve renginin değiştiğini belirten Çermik Mahallesi sakini Ahmet Şükrü Aydın, "Bundan dolayı endişeliyiz. Bu suyun zehirli olduğunu ya da zehirli gaz yağı olduğunu ve büyük bir depremin habercisi olduğunu söyleyenler var. Şayet bu su zehirliyse, Şire çayına karışır. Oradan Karakaya ve Fırat’a karışır. Eğer böyle bir şey varsa büyük bir sıkıntıdır. Artçı sarsıntılar sürekli oluyor dünkü artçı sarsıntılardan sonra patlama gibi bir şey oldu su seviyesi bu kadar yükseldi. Artçı sarsıntıyla birlikte yer altından suyla değişik maddeler fışkırdı. Değişik taşlar, yumuşak ve sert maddeler çıkıyor. Neyin nesi olduğunu bilmediğimiz için endişeliyiz. Şimdiye kadar insanlar buraya şifa aramak niyetiyle geliyordu ama bu su zehirli de olabilir. Zehirli maddeler ve zehirli gazlar içerebilir." Aydın, şöyle devam etti: "İkinci bir patlamayla evimiz zarar görebilir, çökebilir hatta yıkılabilir. Belki şu an su evimizin altına doluyor ama biz bilmiyoruz. Bayağı bir su çıkmış, evimize 20-30 metre uzaklıkta küçümsenecek bir su değil… Bundan dolayı endişeliyiz ve korkuyoruz. Zaten sürekli artçı sarsıntılar oluyor. Psikolojik açıdan iyi değiliz. İnşallah yetkililer sesimizi duyar ve buraya gelerek suyla ilgili gerekli araştırma ve incelemeyi yaparlar. Bizim de içimiz biraz rahat eder."

"Yetkili getirtemedik"

Suyun tarihinin 1875 yıllarına dayandığını ama kendilerinin ilk defa böyle bir şeye şahitlik ettiğini belirten Hıdır Aydın, "Açıkçası akıbetini bilmediğimiz için korkuyoruz. Bunun akıbeti nedir, bir fay hattın tetiklemesi midir? Bilemiyoruz. Ben 25 metre, kardeşim 20 metre yakınında oturuyor. Dünden beri uğraşıyoruz ama bir yetkili getirtemedik." ifadelerini kullandı.

"Evlerimiz tehlikede olduğu için korkudan yatamıyoruz"

Büyük depremin 1905 yılında meydana geldiğini söyleyen mahalle sakinlerinden Mehmet Duran Sevim, "Yaşlılarımızın anlattıklarına göre, burası patladığında (ilk suyun çıkışı) parçalar, karşıdaki kaleye kadar gitmiş yani büyük şeyler olmuş. Bu patlamadan sonra tedirginlik içerisindeyiz. Yetkililerden rica ediyoruz gerekeni yapsınlar. Çünkü evlerimiz tehlikede olduğu için korkudan yatamıyoruz!" dedi. Emin Çetinkaya da yetkililerin suyla ilgili gerekli araştırması yapmaları talebinde bulundu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.