‘Amedspor olarak sahalarda olmaya devam edeceğiz’

‘Amedspor olarak sahalarda olmaya devam edeceğiz’
2018-2019 sezonunun kendileri için zor geçen bir sezon olduğunu söyleyen Amedspor Kadın Futbol Takımı oyuncuları, sporun evrensel olduğunu vurgulayarak,...

2018-2019 sezonunun kendileri için zor geçen bir sezon olduğunu söyleyen Amedspor Kadın Futbol Takımı oyuncuları, sporun evrensel olduğunu vurgulayarak, “Dil, din, ırk ayrımı yapılmamalıdır. Amedspor olarak biz vazgeçmeden, sahalarda olmaya devam edeceğiz” dedi

DİYARBAKIR YENİGÜN - Elde ettikleri başarılar ile adından söz ettiren Amedspor Kadın Futbol Takımı, 2018-2019 sezonunu 1’inci Ligi 7’incilikle bitirdi. Jinnews’te yer alan habere göre gittikleri illerde ırkçı söylemlere, hakaretlere ve hakemlerin ayrımcı yaklaşımlarına maruz kaldıklarını dile getiren kadın futbol takımı oyuncuları, gelecek sezonda daha iyi başarılar elde edeceklerini ve özellikle cinsiyetçi, ırkçı yaklaşımlara karşı Amedspor olarak en iyi şekilde mücadele edeceklerini belirtti.

‘Kadınlar futbol oynar’

20 yaşında olan Hevidar Ödingit, Dicle Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri (BESYO) 4’üncü sınıf öğrencisi. 10 yıldır futbol oynayan Hevidar, futbola başlarken ilk tepkinin ailesinden geldiğini belirtti. Tüm tepkilere rağmen futbol oynamaktan vazgeçmediğini dile getiren Ödingit, “Futbolun sadece erkek işi olduğunu söyleyenler oldu ama öyle değil. Öyle olsa voleybol ve basketbol da sadece kadın işi olurdu ama erkekler de oynuyor. Sporun cinsiyeti yoktur, yalnızca toplumun alışkanlıkları bu yönde. Tıpkı ‘bir kadın pantolon giyemez, bir kadın sokakta kahkaha atamaz’ diyenlerin zihniyeti ile aynıdır. Biz kadın futbol takımı olarak bu algıları yıktık. Böyle düşünüyoruz. Bugün bu kadar ilgi görüyorsak, bizi izlemeye gelenler oluyorsa bu böyledir demek oluyor. Kadınlar futbol oynar, oynuyor. Çok başarılı kadın futbol takımlarımız da var” diye ifade etti.

‘Adil bir sezon değildi’

2018-2019 sezonunu geride bıraktıklarını ve oldukça zor geçen bir sezon olduğunu dile getiren Ödingit, ‘Kadınlar futbol oynayamaz’ diyenler ile sırf Kürt illerinden gitmelerinden kaynaklı kendilerini yuhalayan zihniyetlerin aynı olduğunu ve ikisiyle de savaştıklarını kaydetti. Hevidar Ödingit, “Bir yandan ‘kadınlar da futbol oynar’ konusunda ısrarımızı sürdürürken, diğer yandan da takımlarımızın ırkını, rengini, dilini savunuyoruz. Bunun yanı sıra kadın takımı olarak bu sezon ilk kez yabancı oyuncularla sözleşme imzaladık. Onlarla dil konusunda anlaşmamız biraz zor oldu. Takımımızda her renkten, dilden kadınlar vardı ve gittiğimiz her yerde dışlandık. Bu zihniyetle 10 yıldır mücadele ediyoruz. Büyük bir taraftar kitlesine sahip olmamıza rağmen ırkçı ve cinsiyetçi hakaretlere maruz bırakıldık. Adil bir sezon değildi. İlk devrenin 4’üncü maçında Hakkari’ye karşı oynadığımız maçta bütün oyunculara hakem tarafından kırmızı kart gösterildi. Hakemlerin adaletsizliğiyle karşı karşıya kaldık” diye kaydetti.

‘Futbol erkek işi değildir’

Amedspor Kadın Futbol Takımı’nda savunma oyuncusu olan 19 yaşındaki Mehtap Ok, herkes gibi futbolu oynamaya sokaktan başlıyor. 4 yıldır lisanslı sporcu olan Mehtap, kadınların sporla ilgilenmesinin toplum tarafından kabullenilmediğini belirtti. Ok, “Bir de bu spor dalı futbol olunca her şey daha zorlaşmaya başlıyor. Kendi çevremden örnek verecek olursam; hep dışlandık. Birine ‘futbolcuyum’ dediğim zaman, şaka yaptığımı falan düşünürlerdi. ‘Kadından futbolcu olur mu’ diye hayret etmeye başlıyorlardı. Ailem futbol oynamama daima karşı çıkardı, herkes gibi konuşurdular benimle. ‘Sen kızsın, ne işin var futbolla. Evinde otur, temizlik yap, iş yap’ diyorlardı. Çevremde hep bu söylentiler var, halâ devam ediyorlar. Futbolun sadece erkek sporu olarak ayrıştırılması biz kadın sporcuları daima rahatsız etmiştir. Çünkü futbol sadece erkek sporu değildir. Sadece futbol değil, hiçbir spor erkeğe özgü değildir. Hiçbir zaman ayrıştırılamaz. Biz bunu her zaman savunuruz” ifadelerine yer verdi.

‘Irkçılığa maruz bırakılıyoruz’

Bir sezonu daha geride bıraktıklarını ifade eden Mehtap, parlak bir sezon geçirmediklerini söyledi. Mehtap Ok, kadınlar en üst liginde ikinci yıllarını bitirdiklerini aktararak, “Eksiklerimiz halâ var, yeni sezonda güzel şeyler olacağına inanıyorum. Amedspor normal ve sıradan bir kulüp değil. Bunu nerden bakarsak anlarız. Biz sadece sahada mücadele etmiyoruz, biz her şeye karşı mücadele ediyoruz. Aynı zamanda hakemlerle, küfreden taraftarlarla, dışlanmışlıklarla mücadele ediyoruz. Her şeyle mücadele ediyoruz ve gittiğimiz çoğu yerde hep ırkçılığa maruz kalıyoruz. Ligi hak ettiğimiz yerde bitiremedik. Böyle olmayabilirdi. Gelecek sezon umuyorum ki her şey güzel olacak” dedi.  BESYO’ya hazırlanan 19 yaşındaki Rojbin Süer, Ortaokul 6’ıncı sınıftan beri futbol oynadığını ifade ederek, “Futbolun erkek işi olarak görülmesi beni çok rahatsız ediyor. Erkeklerin her spor dalında yer alabiliyor da, kadınlar neden alamasın? Biz de istediğimiz tüm spor dallarında oynayabiliriz. Buna kimse karışamaz. Belki de özellik bu yargı beni rahatsız ettiği için en başından beri daha inatla futbol oynamaya devam ettim. Olumsuz tepkiler kadar, beni gururlandıran tepkiler de aldım” diye belirtti. 2018-2019 sezonunun kendileri açısından zor geçtiğini söyleyen Rojbin, “Sporda ırkçılık, faşizm, dil, din ayrımı son bulmalı. Spor evrenseldir ve dile, dine, ırka bakmaksızın herkese açıktır. Amedspor olarak biz vazgeçmeden, sahalarda olmaya devam edeceğiz. Bunu kabullenmek herkes açısından en iyisi olacaktır” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.