‘Sokak hayvanları için ortak çalışma yürütülmeli’

‘Sokak hayvanları için ortak çalışma yürütülmeli’
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, sokak hayvanlarının uyuşturucu iğnelerle öldürüldüğüne dair çıkan...

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, sokak hayvanlarının uyuşturucu iğnelerle öldürüldüğüne dair çıkan haberlere ilişkin açıklama yapan Sağlık İşleri Daire Başkanı Vahap Saçaklıdır, Dicle Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aydın Ketani ve HAYTAP temsilcisi Sevgi Ekmekçiler, sokak hayvanlarının sağlıklı ortamlarda yaşamlarını idame ettirmeleri için ortak çalışmanın şart olduğunu belirttiler

DİYARBAKIR YENİGÜN - Diyarbakır Barosu Hayvan Hakları Merkezi, HAYTAP ve Dicle Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi akademisyenleri, iddia edilen hayvan öldürülmelerine ilişkin Büyükşehir Belediyesi Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde basına açıklamalarda bulundu. Basın açıklamasından önce Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Raşit Yalçın ile Sağlık İşleri Daire Başkanı Vahap Saçaklıdır, hayvan severlere Hayvan Bakımevi’nin 12 yıl önce inşa edildiği, barınakta 400 köpek ve 60 kedinin kaldığı, yakın zamanda hayvanlar için mezarlık alanı oluşturacaklarını, merkezin çalışma prensipleri ve yeni proje ile ilgili bilgiler verdi.

‘Soruşturmalar devam ediyor’

Sokak hayvanlarının zehirlenerek ve uyutularak öldürüldüğü iddialarına ilişkin hayvan cenazelerini otopsi işlemi için Elazığ’a gönderdiklerini aktaran Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Vahap Saçkalıdır, otopsi işleminin sonucunu tüm kamuoyu ve basınla paylaşacaklarını belirtti. Otopsi sonucunda olay barınaktaki personelin ihmali sonucu gelişmişse gerekli yasal işlemleri başlatacaklarını ifade eden Saçaklıdır, otopsi raporu dışında olayla ilgili kendilerinin de birim içinde bir soruşturma açtıklarını söyledi.  Bakımevinde hayvanların aç bırakıldıkları ile ilgilide açıklamalarda bulunan Saçaklıdır, “8’inci Ana Jet Üstü, 7’inci Kolordu ve Devegeçidi Jandarma ile protokol imzaladık. Protokol gereği kalan yemekleri düzenli bir şekilde alarak hayvanlara ulaştırıyoruz. Daha önce söylenen ekmeklerin satıldığı iddialarını da ret etmiyoruz. Olabilme ihtimalini hesaba katarak soruşturma açtık. Ama şuan belirtilen yerlerden gelen yemekler tamamen hayvanlara ulaşıyor. Yemekler yem şeklinde günde 2 defa hayvanlara veriliyor.” dedi. Hayvan Bakımevi’nin yetersiz kaldığı iddialarına ilişkin de konuşan Saçaklıdır, göreve yeni başladıklarını yaşanan sorunların çözümü için adımlar atacaklarını dile getirdi. Hayvan severlere kapılarının sürekli açık olduğunu kaydeden Saçaklıdır, günün belirli saatlerinde isteyen herkesin alanı ziyaret edebildiğini söyledi.

‘Merkezin yenilenmesi çalışmaları devam ediyor’

Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nin yenilenmesi ile ilgili projelerinin de bulunduğunu vurgulayan Saçaklıdır, bu projeyi en yakın zamanda hayata geçireceklerini belirtti. Projede hayvan severlerin görüş ve önerilerini dikkatte alacaklarını ifade eden Saçaklıdır, Diyarbakır’ın hayvan dostu bir kent olması için tüm STK’larla ortaklaşarak çalışmaya hazır olduklarını sözlerine ekledi.  Hayvanları koruma ve sağlıklı bir yaşam sürmelerini sağlamanın birinci koşulunun bilimsellikten ziyade soruna sosyal anlamda yaklaşmak olduğuna dikkat çeken Dicle Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aydın Ketani, Diyarbakır’da mevcut durumda faaliyet gösteren barınağın zamanında standartların üzerinde bulunduğunu söyledi. Yenilemenin yapılmamasından dolayı sorunların yaşandığına değinen Ketani, bu sorunu üniversite, hayvan severler ve Büyükşehir Belediyesi’nin bir araya gelerek çözmesi gerektiğini kaydetti. 2004’te hayvanları koruma yasasının çıktığını fakat yasada bazı boşluklar bulunduğuna vurgu yapan Ketani, yasaların yeniden dizayn edilmesiyle bu sorunu hep birlikte aşacaklarını dile getirdi. Yapılan eleştirilerin olumlu yönde olması gerektiğini aktaran Ketani, “Olumlu yöndeki eleştiriler bizi birleştirip güçlendirir. Tüm paydaşlar birlikte çalışma yaparak sorunların üstesinden gelebilir” dedi. Hayvan severlerin sürekli şekilde Bakımevi’ni ziyaret etme isteklerinin kabul edilemeyeceğini belirten Ketani, “Hastanede hasta ziyaret saati bellidir. İstanbul Tuzla da yapılan hayvan merkezinin gezme saatleri kapıda yazılıdır” diye konuştu.  Şark çıbanı hastalığının aynı zamanda köpeklerden de kaynaklandığını ve bölgede çok yaygın bir hastalık olduğuna dikkat çeken Ketani, hastalığın yapılan ilaçlama ve hizmet veren barınak sayesinde yok edildiğini belirtti. Sokakta kulağı küpeli köpek gördüklerinde kontrollünün, aşısının yapıldığını ve belediye güvencesinde olduğunu anladıklarını ifade eden Ketani, bu tür çalışmaları el birliğiyle çoğaltmaları gerektiğine vurgu yaptı.

‘Bakımevi sakat ve hasta hayvanlara ev sahipliği yapıyor’

Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi ile ilgili sosyal medyada, yazılı ve görsel medyada bir takım haberlerin çıktığını ifade eden HAYTAP Diyarbakır Temsilcisi Sevgi Ekmekçiler, bu haberlerin aslı astarı olmadığını göstermek için insanları bakımevine davet ettiklerini kaydetti. Ekmekçiler, “Yurtdışından gelen bir kişi, burada bir sürü hayvanın öldürüldüğünü, günde 50 hayvanın itilaf edildiğini ve bunların veterinerler tarafından zehir verilerek öldürüldüğünü iddia ediyor. Burada günlük 50 hayvanın ölmesi demek şuan burada hiçbir hayvanın olmaması demektir. Barınak tamam 5 yıldızlı otel değildir, birçok eksiği bulunuyor. Sonuçta yine hayvanlara ev sahipliği yapıyor. Kısırlaştırma işlemi yapılıyor, sakat ve hasta hayvanlar buraya getiriliyor. Ölen olduğu gibi burada birçok hayvanda yaşama tutunuyor.” Bakımevi’nin birçok eksiğinin bulunduğunu yeniden hatırlatan Ekmekçiler, bu eksikliklerin giderilmesi için belediyelerle çalışmaları gerektiğini söyledi. Bu eksikliklerin hemen giderilemeyeceğini zamana ihtiyaçlarının olduğuna dikkat çeken Ekmekçiler, aynı zamanda bir bütçeye ve donanımlı personellere de ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

‘Birlikte çalışarak barınağı hayvanlar için yaşanılabilir hale getirelim’

Kayyum döneminde ne yazık ki barınağa hiçbir şeyin yapılmadığını belirten Ekmekçiler, şunları kaydetti: “Çok uğraşmamıza rağmen eksikliklerin giderilmesi için kayyumla görüşemedik. O dönem mama ve ilaçlar alınamıyordu. Biz kendi çabalarımızla bunları karşılamaya çalışıyorduk.” Barınağa çevre il ve ilçelerden de hayvanların getirildiğini hatırlatan Ekmekçiler, “Burada 50 yakın sakat hayvanımız var. Eğer öldürülmüş olsaydı ilk başta zaten sakat hayvanlar öldürülürdü. Bu barınağın nasıl işlediğinden ne yazık ki hiçbir hayvan severin haberi yok. Hayvan severler gelsinler birlikte çalışalım, birlikte barınağı ziyaret edelim. Uzaktan Avusturya’dan burayı denetim altında tutmaya çalışmak normal mi? Türkiye’de birçok barınak kötü durumda neden onlarla uğraşmadın? Niye Diyarbakır ile uğraştığını merak ediyorum ve zamanlamayı da çok manidar buluyorum. Buraya hasta ve kaza geçirmiş hayvanlar getiriliyor. Veteriner hekimlerin çabalarıyla bazıları hayata tutunuyor, bazıları ölüyor bu gayet normal. Sonuçta hastanelerde de insanlar da ölüyor. Hayvan severler eleştireceklerine gelsinler birlikte çalışalım. Birlikte burayı hayvanlar için yaşanılabilir bir hale getirelim” ifadelerini kullandı. (Haber Merkez)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.