Özel: Bizim Suriye’de ne işimiz var

Özel: Bizim Suriye’de ne işimiz var
CHP’nin Suriye-Irak tezkeresi için hayır oyu kullanmasını değerlendiren CHP Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özel, alınan kararı desteklediğini belirterek,...

CHP’nin Suriye-Irak tezkeresi için hayır oyu kullanmasını değerlendiren CHP Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özel, alınan kararı desteklediğini belirterek, “Tezkereye hayır denmesi bizim parti politikamızla uyumlu oldu. Çünkü biz, ‘Bizim Suriye’de ne işimiz var’ diyorduk ve komşularımızla barışacağımızı söylüyorduk” dedi

YENİGÜN HABER - Hükümet, süresi 2 yıla çıkartılan Suriye-Irak tezkeresini 26 Ekim’de Meclis’ten geçirdi. Tezkereye karşı muhalefet partilerinin alacağı tutum bölgede merakla beklendi. Çünkü muhalefet son dönemde Kürtlere yönelik sıcak mesajlar veriyordu ve Kürtler, Suriye-Irak tezkeresinin Kürt kazanımlarına yönelik bir saldırı olarak algılıyordu. MHP ve İyi Parti’nin “evet” dediği oylamaya HDP, CHP ve Saadet Partisi “hayır” oyu verdi. DEVA Partisi ise oylamada “evet” deme kararı almışken son anda çekimser kalmayı tercih etti. Gazeteduvar’dan Vecdi Erbay’ın haberine göre diğer partilerin tutumu da merak ediliyordu ancak en çok merak edilen CHP’nin tezkere konusunda nasıl bir politika izleyeceği oldu.

Kürtler somut adımlara ihtiyaç duyuyor

CHP Türkiye’nin en büyük 2’inci partisi pozisyonundaydı ve milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasından önceki tezkerelere yönelik tutumuna kadar iktidarın elini güçlendiren bir yol izlemişti. Gelinen aşamada ise Kürt sorununu demokratik yollardan, Meclis’te biz çözeceğiz iddiasına varmıştı. Mesajlar iyiydi ama pek çok zaman hayal kırıklığı yaşayan Kürtlerin bu mesajlara mesafeli ya da temkinli yaklaştığını söylemek mümkün. Söylemden ziyade Kürt sorununun çözümüyle ilgili somut adımlara, bir programa ihtiyaç duyuyorlar. Suriye-Irak tezkeresinin Kürt kazanımlarına bir tehdit olarak algılandığı bölgede, CHP’nin tezkere için “hayır” oyu kullanması olumlu karşılandığı belirtilmeli.

‘Halk cesaretli bir adım olarak görüyor’

CHP Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özel de partisine yönelik bölgedeki olumlu havayı teyit eder şekilde konuştu. İl Başkanı olarak alınan kararı desteklediğini belirten Özel, “Tezkereye hayır denmesi bizim parti politikamızla uyumlu oldu” dedi. Özel, “Çünkü biz, ‘Bizim Suriye’de ne işimiz var’ diyorduk ve komşularımızla barışacağımızı söylüyorduk” diyerek, Genel Başkan Kemal Kılaçdaroğlu’nun dış politikada Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı (OBİT) projesini hatırlatarak, “OBİT’i kurup bölgede kalkınmayı sağlayacağız” şeklinde konuştu. CHP’nin tezkereye hayır politikasının bölgede çok olumlu karşılandığını ifade eden Özel, gözlemlerini “Tezkere oylamasından sonra Şehitlik Mahallesi’nde, sahadaydım. Geri bilirimler çok güzeldi. Halk bu durumu cesaretli bir adım olarak görüyor” sözleriyle dile getirdi. Özel, şunları söyledi: “Net olarak ‘Kürt soru var’ denmesi bile olumlu algılandı. 'Sorun Meclis'te çözülecek ve HDP bu konuda muhatap' denilmesi artık bir şeylerin somutlaştığını düşündürüyor, sorunun çözüme kavuşacağına inanç arttı.”

5 parti Diyarbakır için ittifak kurdu

Gönül Özel’e 5 partinin Diyarbakır için kurduğu ittifakı da konuştuk. Diyarbakır’ın sorunlarını birlikte değerlendirmek ve birlikte çözüm önerileri üretmek için CHP, Deva Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve İYİ Parti il başkanları aylık toplantılar yapıyorlar. Diyarbakır için kurulan bu ittifakın fikir sahibi de olan Özel, önce WhatsApp grubu oluşturduklarını, ardından kent gündemiyle ayda bir kez toplantı düzenleme konusunda anlaştıklarını söyledi. İl başkanlarını bir araya getiren ise sosyal medyada Başak Demirtaş’a yönelik saldırılar olmuş. İl başkanları Demirtaş’ı evinde ziyaret ederek saldırıları kınamışlardı. Özel, bu ziyaretten sonra, kentin sorunları için il başkanlarının birlikte hareket etmesi gerektiğini paylaşmış diğer siyasetçilerle. “Amacımız siyaset konuşmadan Diyarbakır’ın sorunlarına çözüm aramaktır” diyen Özel, bu düşünceyle “İl Başkanları” adıyla kurulan WhatsApp grubundan sonra aylık periyotlarla toplantı kararı alındığını kaydetti. 5 İl başkanı bugüne kadar korona virüsüne karşı birlikte mücadele etmek, Serapgüzeli köyündeki su sorununu gündeme taşımak, DEDAŞ’ın yüksek elektrik faturalarına itiraz etmek gibi kararlar alındı.

‘Hiç siyaset konuşmuyoruz’

“Bu toplantılarda hiç siyaset konuşulmuyor” diyen Özel, “Tamamen Diyarbakır’ın sorunları konuşuluyor ve sorunları çözmek için ne yapılabilir, bunlar konuşuluyor. Amacımız kamuoyu oluşturup çözüm üretmek, halkın yanında olmak. Nasıl bir çözüm olabilir veya ne yapmalıyız konusunda ortak kararlar alıyoruz” diye kaydetti. Toplantıların devam edeceğini belirten Özel, 5 il başkanının bir araya gelip sorunları birlikte çözmeye çalışmasını, “İttifak olarak değil, sorunlar karşısında ortak ve güçlü ses vermek” şeklinde tarif etti. Özel, “Birlikten güç doğar misali çünkü Diyarbakır ve Diyarbakır halkı bizim için çok önemli. İttifak bizim karar vereceğimiz bir konu değil. Ama görüşleri ayrı olmasına rağmen kimseyi ötekileştirmeden aynı masada buluşup çözümler ve fikirler üretebildiğimizi gösterdik” dedi. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.