Şiddete karşı mor zincir

Şiddete karşı mor zincir
TJA öncülüğünde kentte bulunan kadın örgütleri, kadınlara yönelik artan şiddete dikkat çekmek için insan zinciri oluşturdu   DİYARBAKIR...

TJA öncülüğünde kentte bulunan kadın örgütleri, kadınlara yönelik artan şiddete dikkat çekmek için insan zinciri oluşturdu

DİYARBAKIR YENİGÜN - Özgür Kadın Hareketi (TJA) öncülüğünde kentte bulunan kadın örgütleri, kadına yönelik şiddete dikkat çekmek için Yenişehir ilçesindeki Ofis Semtinde yapmak istediği mor çembere izin verilmedi. HDP Diyarbakır milletvekilleri Remziye Tosun ve Dersim Dağ’ın da aralarında bulunduğu kadın örgütlerinin temsilcileri ile polis ekipleri arasında tartışma yaşandı.  Eylemde kadınlar, “Jin jiyan azadî”, “Jin jiyane, jiyanê ne kuje” sloganları attı. Bir süre yaşanan tartışmanın ardından kadınlar, yürüyüş yaparak Ofis Kavşağı’ndaki parka geçti. Burada insan zinciri oluşturan kadınlar, “Gülistan Doku nerede?”, “Kadın katliamlarına hayır”, “Jin bi hevra xurtin” yazılı dövizleri taşındı.

 ‘İnfaz yasası iptal edilsin’

Eylemde konuşan Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya, salgın sürecinde “salgın mı, yoksa hane içerisindeki erkek şiddeti mi daha öldürücü” kaygısı yaşandığını söyledi. Türkiye ve dünyada kadın katliamlarının arttığını, şiddetin gittikçe sistematikleştiğini dile getiren Kaya, sosyal medya ve çevrimiçi kanalar üzerinden seslerini duyurmaya çalıştıklarını ifade etti. Kadına yönelik şiddete karşı Birleşmiş Milletler’in acil stratejik önlem planları hazırlandığını söyleyen Kaya, “Türkiye’de buna dair tek bir açıklama yapılmadı. Tam tersi iktidarı temsil eden kişiler nefreti, şiddeti arttıran söylemler geliştirdiler. Bunun yanı sıra infaz yasası adıyla geçen adaletsiz bir belgenin de yasalaşmasına tanıklık ettik. Buradan infaz düzenlemesi denen hukuksuz belgenin iptalini ve yeniden düzenlenmek üzere meclise geri gönderilmesini talep ediyoruz” dedi.

‘Mücadele etmeye devam’

Çocuğa dönük istismar suçu işlemiş faillere evlilik gibi bir takım gerekçeler üreterek aflar düzenlenmeye çalışıldığını dile getiren Kaya, “Bu süreç içerisinde tüm kazanımlarımıza dönük saldırı altındayız. En başta kayyımlarla gerçekleşen durum bunu gösteriyor. Bizler bunun karşısındayız. Eşbaşkanlık başta olmak üzere tüm kazanılmış haklarımızı savunmaya devam edeceğiz. Eşitsizlikler karşısında itiraz etmekten yılmayacağız. Mücadele etmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

 ‘Geri adım atmayacağız’

Tarihi günlerden geçildiğini söyleyen Özgür Kadın Hareketi (TJA) Sözcüsü Ayşe Gökkan ise kadın, çocuk ve gençlere saldırıların yoğun yaşandığını belirtti. Bunun insanlık suçu olduğunu dile getiren Gökkan, “Gülistan’ın bulunmasını, sorgulamamızı istemiyorlar. Kadına yönelik baskıyı, saldırıyı AKP, MHP hükümetinin utancı olarak görüyoruz. Kadın ve erkek eşit olmalıdır. Cezaevlerinden bütün suç çeteleri serbest bırakılırken, özgürlük ve barış isteyenler serbest bırakılmadılar. Biz kadınlar, hiçbir zaman bu faşist sisteme boyun eğmeyeceğiz. Kameralarınız, tanklarınız, toplarınız şahittir ki biz geri adım atmadık. Geri adım atmayacağız da” diye konuştu.  (MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.