VİDEO HABER: Oturup yatmasınlar, çalışsınlar  

VİDEO HABER: Oturup yatmasınlar, çalışsınlar  
31 Mart yerel seçimleri geride kalırken Diyarbakır halkı, seçim sonuçlarını ve belediyeden beklentilerini gazetemize değerlendirdi.  Seçimin sonucundan...

31 Mart yerel seçimleri geride kalırken Diyarbakır halkı, seçim sonuçlarını ve belediyeden beklentilerini gazetemize değerlendirdi.  Seçimin sonucundan memnun olduklarını ve daha fazla hizmet görmek istediklerini belirten vatandaşlar, belediyenin hizmete daha fazla odaklanması gerektiğini vurguladı. Vatandaşlar, “Diyarbakır’ın çok eksiği var. Başta ulaşım olmak üzere bütün eksiklerin giderilmesi gerekiyor. Parayı boş yerlere harcamasınlar. Hizmete odaklansınlar. Oturup yatmasınlar, çalışsınlar” dedi

VİDEOYU İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Rıdvan KÖSEN/Remziye ÇELİK/Yenigün Özel

DİYARBAKIR YENİGÜN - Türkiye’de gerçekleştirilen 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçim süreci bitti. Seçimlerden sonra ise partilerin ve adayların seçmene vaat ettiği vaatler kaldı. Bizde Diyarbakırlılara, seçim sonuçlarını ve belediyeden beklentilerini sorduk. Seçim sonucundan memnun kaldıklarını ifade eden vatandaşlar, ortak bir paydada birleşti. Bundan sonraki süreçte hizmet beklediklerinin altını çizen vatandaşlar, seçilen yeni başkanlardan hizmet ve Diyarbakır sorunlarına çözüm bulmasını istedi.

“Hizmet olarak Diyarbakır’ın çok eksiği var”

Şehirde seçimin gayet iyi geçtiğini belirten vatandaş Mahmut Dağtan, “Güzel çalışmalar bekliyoruz. Osman Baydemir döneminde belediye çok iyi çalışıyordu. Ama doğrusunu söylemek gerekirse kayyumdan önceki yönetim bunun devamını getirmedi.  Şuan ki plan projeler hepsi Osman Baydemir zamanında yapılmış projeler. Kayyumda Baydemir’in hizmetleri üzerinde biraz devam etti.  Şimdiki belediyeden de aynı hassasiyeti bekliyoruz. Zaten çalışırlarsa halkın yararına olduğu gibi onların yararınadır. Çalışmazlarsa da onların zararınadır. Hizmet olarak Diyarbakır’ın çok eksiği var. Başta ulaşım olmak üzere bütün eksiklerin giderilmesi lazım. Parayı boş yerlere harcamasınlar. Hizmete odaklansınlar. Oturup yatmasınlar, çalışsınlar” dedi.

“Belediyeden tek beklentimiz hizmet”

Kentin sorunlarının biran önce ele alınması gerektiğini kaydeden Ali Can ise, “Seçim sonuçlarından benim memnun olmam önemli değil. Halkın seçtiği ne ise o kazanmıştır. Halka hayırlı uğurlu olsun. Kim halk için ne yapabilecekse, Halk onu seçmiştir, ona göre karar vermiştir. Belediyeden tek beklentimiz;  hizmetlerin yapılması, görevlerin yerine getirilmesidir. Ofis semtinde hala alt yapı sorunu var mesela. Yürürken parke taşları ses çıkartıyor. Caddelerde ışıklandırılmayı bekleyen yerler var, onların yapılması lazım. Toplu konutlarında oturuyorum. Sokağa çıkarken iki üç defa denk gelmiştim. Küçük çocuklar yolda yürümeye korkuyor. Başıboş sokak köpeği var diye eve gidemiyorlar. Alıp eve kendim götürdüm. Bununla ilgili önlemler alınabilir” diye konuştu.

“İşsizlik Diyarbakır’da da hat safhada”

Diyarbakır’da işsizlik sorununun hat safhada olduğunu ve bunun için çalışmalar yapılması gerektiğini vurgulayan Besra Eskici de, “Seçim sonuçlarını Türkiye açısından iyi buluyorum. Şırnak örneğine baktığımızda bu oyların nakil oylar olduğunu düşünüyorum.  Az bir rakam olmasına rağmen HDP’nin oylarında düşüş oldu. Ve bu da baskıdan kaynaklandı. Belediyenin hizmetlerinde eksiklik var. Özellikle Cegerxwin Kültür Merkezi ve diğer belediyelerin Kürtçe, anadil eğitim açısından eksiklikleri var. Benim kendimi ifade edebilmem için anadilde eğitim sorunu çözülmeli. Bu anlamda Diyarbakır’da kendimi yabancı hissediyordum.  Bize çok sıkıntı çıkıyordu. Bununla ilgili çalışmalar yapılabilir. Sosyal projeler içinde bunlar yer edinmeli. Türkiye’de yaşanan işsizlik, Diyarbakır’da da hat safhada. Bu anlamda işsizliğe, sosyal projelere, üretime dayalı kooperatiflerle ilgili çalışmalar yapılmalı. Alt yapı sorunu şimdiye kadar hiç çözülmedi. Tabi belediye her ne kadar küçük bir ekonomi imkanına sahip olsa da vatandaş için yapacağı çok şey var. Üretime dayalı kooperatifler, tarım, tekstil, OSB’lerle ilgili yapacağı anlaşmalar, odalarla yapacağı sözleşmeler ekonomik dar boğazdan çıkış için bir çare olabilir” ifadelerini kullandı.

“Hak yerini buldu”

Kentteki huzur ortamının sağlanması gerektiğini vurgulayan Ömer Bozkurt da, “Hak yerini buldu. Millet herkese layık olduğu oyu verdi. Belediyeden beklentimiz var. Şehir için iyi bir çalışma ve dürüst bir belediye olacağına inanıyorum. Kentimiz için huzur bekliyoruz.  Çevre düzenlemesi ve işsizlik sorunu çözülmeli”  diye belirtti. Çıkan sonuçtan memnun olduğunu ifade eden Ayşe Yılmaz şunları söyledi;

“Diyarbakır’da desteklediğim parti kazandı. Ve bu beni çok mutlu etti. İktidar partisinin büyükşehirlerde kaybetmesi ondaki düşüşü gösteriyor. Netice itibari ile güzel bir sonuç oldu. Bundan sonraki süreçte belediyeden istediğimiz halka hizmet. Partimizin kazanması ile gücümüzü Türkiye’ye gösterdik. Var olmadığı düşünülen ama aslında var olan bir halk var. En azından biz halkımızın varlığını gösteriyoruz. Partimizin o açıdan kazanması bizi mutlu etti. Belediyeden şehrimize hizmet bekliyoruz. Başkanımızın da bunu yapacağına inanıyoruz.”

“Kentin çevre temizliğine ihtiyacı var”

Kentte halk iradesinin söz sahibi olduğunu belirten vatandaş Kadri Kılıççı, “Diyarbakır’da HDP’nin alması bizi çok memnun etti. Halkın iradesi söz sahibi oldu. Belediyenin daha iyi olacağına inanıyorum. Bazı öğelere odaklanıp daha iyi yerlere getirilebilir. Örneğin Ofis Semtindeki Yer Altı Çarşısının düzeni hiç iyi değil. Bence değiştirilmesi gerekir. Diyarbakır’ın yol sorunu şu an çözülmüş gibi görünüyor. Ama genel olarak bakarsak kentin çevre temizliğine ihtiyacı var. Belediyemizden bu konu hakkında daha fazla hizmet bekliyoruz” dedi. Belediyeye bir daha kayyum atanmaması için daha iyi bir belediyecilik yürütülmesi gerektiği söyleyen vatandaş Selahattin Çağla ise, “Normal bir seçim oldu. Ama oy oranı olarak daha iyisi olabilirdi. Yine de Diyarbakır ve Türkiye için her şeyin hayırlısını diliyorum.  Bundan sonraki süreçte bir daha kayyum atanmaması için daha iyi bir belediyecilik yürütülebilir. Diyarbakır’da yapılması gereken ilk işlerden bir tanesi çevre temizliğidir diye düşünüyorum. Kayyumdan önceki belediye seçimlerinde seçilen yönetimin temizlik açısından eksikleri vardı. Kayyum bunu biraz toparladı. Ve şimdiki belediyeden biraz daha fazla duyarlılık bekliyoruz” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.