Salça makinasıyla kadınların işini kolaylaştırdı

Salça makinasıyla kadınların işini kolaylaştırdı
Beş yıl önce Diyarbakır’a salça makinasını getiren Safiye Çoban, kadınların büyük bir dertten kurtulduğunu söylüyor. Çoban, “Birçok kadın süzgeç...

Beş yıl önce Diyarbakır’a salça makinasını getiren Safiye Çoban, kadınların büyük bir dertten kurtulduğunu söylüyor. Çoban, “Birçok kadın süzgeç işleminden sonra günlerce kol ağrısı çekiyordu. Ben de kadınların işini kolaylaştırmak için bu makineyi getirdim” diyor

DİYARBAKIR  YENİGÜN - Bölge kentlerinde kış hazırlıkları sürerken, Diyarbakır’da da pazarlarda, sokaklarda, evlerde bu hareketliliği görmemek nerdeyse mümkün değil. Her yazın ortasından itibaren pazardan alınan patlıcan, biber, domates konserve, kurutma ve közleme haline getirilerek, kışa saklanıyor. Jinnews’te yer alan habere göre kış hazırlığının vazgeçilmezlerinden biri de evde yapılan domates ve biber salçası. Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesine bağlı Huzurevleri Mahallesi’nde yaşayan Safiye Çoban da her yıl yazın sonlarına doğru salça yapmaya başlıyor. Çoban, aynı zamanda beş yıl önce Diyarbakır’a getirdiği salça makinesiyle kadınların ev salçası yapma işini de kolaylaştırıyor.

‘Kadınların işini kolaylaştırmak istedim’

Beş yıl önce eşi ve kardeşi ile salça yapma işine başladıklarını söyleyen Çoban, yaptıkları işten dolayı yoğun ilgi gördüklerini belirtiyor. Safiye Çoban, “Kadınlar domateslerini doğradıktan sonra salçaya dönüştürmek için süzgeçten geçirmek zorunda kalıyorlardı. Bu da kadınlar için büyük bir sorun haline gelmişti. Birçoğu süzgeç işleminden sonra günlerce kol ağrısı çekiyordu. Ben de kadınların işini kolaylaştırmak için bu makinenin olduğunu duydum ve alıp getirdim. İlk olarak domatesleri ve biberleri kendimiz alıp salçaya dönüştürdük. Kadınlar bunu görünce dikkatlerini çekti. Ardından kendileri bize doğradıkları domates ve biberleri getirdi bende salçaya dönüştürdüm” diyor.

‘Ben de salça yapıyordum ve zorlanıyordum’

Diyarbakır’ın neredeyse her ilçesinden ve her köyünden kadınların geldiğini söyleyen Çoban, “Ben iş yapmaktan daha çok kadınların işini bir nebze de olsa hafiflettiğim için mutluyum. Çünkü ben de zamanında kendi salçamı kendim yapıyordum ve çok zorlanıyordum. Fakat bu makineyi getirdikten sonra ben dahil ve bu işi bilen tüm kadınlar memnun durumda diyebilirim” sözlerine yer veriyor. Yaptığı işten dolayı bir yandan da maddi açıdan kazancının olduğuna vurgu yapan Çoban, “Kadınlar yeter ki istesin. Ne iş olursa olsun yapabilirler. Ben inandım yaptım. Diğer kadınlar da yapar” diyerek kadınlara çağrıda bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.