Video Haber - 'Sigarayı ilk önce topluma örnek olan şahsiyetlerin bırakması gerekir'

Video Haber - 'Sigarayı ilk önce topluma örnek olan şahsiyetlerin bırakması gerekir'
İnönü Üniversitesi Rektörü KBB Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Kızılay, toplumun örnek aldığı siyasetçi, bürokrat, doktor ve sanatçıların kanserlerin önemli...

İnönü Üniversitesi Rektörü KBB Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Kızılay, toplumun örnek aldığı siyasetçi, bürokrat, doktor ve sanatçıların kanserlerin önemli nedenlerinden olan sigarayı bıraktığı takdirde toplumun diğer kesimlerinin de bırakacağını söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün 2019 Küresel Tütün Raporu'na göre; sigaranın akciğer kanseri, KOAH, damar hastalıkları gibi yaklaşık 50 kadar kronik hastalıkla ilişkili olduğunu ve her yıl yaklaşık 8 milyon insanın tütün kullanımı yüzünden hayatını kaybettiği, bunların yaklaşık 1 milyon 2 bini ise sigara dumanına maruz kalmaktan kaynaklanıyor.

İnönü Üniversitesi Rektörü KBB Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Dünya Sağlık Örgütü tarafından 1987 yılında 9 Şubat 31 Mayıs "Dünya Sigarayı Bırakma Günü" dolayısıyla İLKHA'ya önemli açıklamalarda bulundu.

Toplumun örnek aldığı şahsiyetlerin sigarayı içtiği için kendilerinin etkisiz kaldığına dikkat çeken Rektör Kızılay, toplumun diğer kesimlerinin sigarayı bırakmaları için ilk önce toplumun örnek aldığı siyasetçi, bürokrat, doktor ve sanatçıların bırakması gerektiğini söyledi.

Tüm tütün mamullerinden uzak durulması tavsiyesinde bulunan Kızılay, sigaranın, vücuttaki tüm kanserlerin ve kronik rahatsızlıkların en önemli nedeni olduğuna dikkat çekti.

Gırtlak, akciğer, mide ve bağırsak kanserlerine sigaranın sebep olduğuna vurgu yapan Kızılay, insanların sağlıklı bir hayat sürdürmeleri için mutlaka sigarayı bırakmaları gerektiğini ve bırakmak isteyenlerin kendilerine yardımcı olunması için hastanelerdeki sigarayı bırakma polikliniklerine başvurmaları tavsiyesinde bulundu.

Gırtlak kanserinin en önemli belirtisinin ses kısıklığı olduğuna vurgu yapan Kızılay, ses kısıklığının 3 haftadan fazla sürdüğü takdirde mutlaka KBB polikliniğine başvurmaları gerektiği, çünkü gırtlak kanseri tedavisinde erken teşhisin çok önemli olduğuna dikkat çekti.

"Sigara, kanserlerin en önemli nedenlerinden biri"

Kızılay, "Sigara, kanserin en önemli nedenlerinden biri. Lütfen, bizi kim dinliyor ve izliyorsa sigarayı, puroyu, pipoyu, nargileyi yani tüm tütün mamullerini bıraksın. Çünkü bunlar kanserin en önemli nedeni ve tüm kanserlere etki yapıyor. Bunlar sadece gırtlak kanserinin değil, vücuttaki tüm kanserlerin en önemli sebebi ve kronik hastalıkların sebebidir." dedi.

"Sigarayı ilk önce topluma örnek olan şahsiyetlerin bırakması gerekir"

Başta sigaraya yeni başlayan gençler olmak üzere topluma örnek olan şahsiyetlerin sigarayı bırakması gerektiğini belirten Kızılay, şöyle devam etti:

Başta siyasetçiler, sanatçılar, bürokratlar, üst düzey yöneticiler yani göz önünde olan örnek olan insanların sigarayı bırakması gerekir çünkü onlar sigarayı içince, biz etkisiz kalıyoruz. Diğer insanlar diyor ki; 'Sigarayı bırakın diyorsunuz ama Doktor, Hemşire, Vali, Rektör, Dekan, Genel Müdür, Sanatçı içiyor' O zaman biz nasıl sigarayı bıraktıracağız? Bunlar bilinçli ve topluma örnek olan insanlar. Önce bunlar bırakacak, toplumun huzurunda bıraktıklarını ilan edecekler. Toplum bunların bıraktığını görecek ve herkes arkasından sigarayı bırakacak.

"Sigara bütün kanserler için risk faktörüdür. İnsanlarımız sigarayı bıraksınlar ve sağlıklı bir hayat yaşasınlar"

Kanserin en önemli önleminin sigarayı bırakmanın olduğuna dikkat çeken Kızılay, "Sigarayı bırakma haftası nedeniyle tüm insanlarımıza çağrıda bulunuyorum. Hangi kanserlere etki ediyor, hangi kanserleri yapıyor? Sigara bütün kanserlerin oluşumunda etkisi var. Bütün kanserler için sigara risk faktörüdür. En çok risk faktörü olduğu kanser gırtlak kanseri, akciğer kanserleri mide ve bağırsak kanserleridir. Bunların hepsi sigarayla ilgili. Dolayısıyla bu kanserlerin detaylarını anlatmaktansa, bu kanserlere sigaranın sebep olduğunu iyice vurgulayalım. Bütün insanlarımız sigarayı bıraksınlar ve sağlıklı bir hayat yaşasınlar. Sigarayı bıraktıktan 3-5 yıl sonra önemli ölçüde sigaranın etkilerinden kurtulmuş oluyorlar. Hatta nerdeyse 10 yıl civarında artık sigaranın riskleri de ortadan kalkmış olacak. Onun için bir dakika, bir saniye bile düşünmeden herkesin sigarayı bırakmalarını öneriyorum." diye çağrıda bulundu.

"Gırtlak kanserinin en önemli belirtisi ses kısıklığı"

Gırtlak kanserinin en önemli belirtisinin ses kısıklığı olduğuna vurgu yapan Kızılay, "Ondan sonra nefes darlığı, öksürük ve boğaz ağrısı gelir. Bir insanda ses kısıklığı varsa ve 3 haftadan fazla sürüyor ise mutlaka kulak, burun, boğaz polikliniğine başvurması gerekir. Gırtlağa bir endoskopik muayene yapılacak, eğer bir şüphe varsa parça alınacak. Gırtlak kanserinde erken teşhis neredeyse tamamına yakın tedavi açısından önemli. Bu nedenle sesi kısılan birisi ilk önce mutlaka sigarayı bırakacak, eğer şikâyeti 3 haftadan fazla sürüyorsa doktora gitmesi gerekir." dedi.

"Sigarayı bırakmak ve destek almak isteyen vatandaşlarımızı sigarayı bırakma polikliniğimize bekliyoruz"

Bir insanının sigarayı ilk önce beyninde bırakması gerektiğini kaydeden Kızılay, "Kararını beyninde verecek, eğer desteğe ihtiyacı varsa sigara bırakma polikliniğimiz vatandaşlarımıza destek verecek. Sigarayı bırakmak ve destek almak isteyen vatandaşlarımızı sigarayı bırakma polikliniğimize bekliyoruz." dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.