Rekabet Kurumu'ndan zincir marketlere para cezası

Rekabet Kurumu'ndan zincir marketlere para cezası
Rekabet Kurumu, haklarında inceleme başlatılan BİM, CarrefourSA, Migros, ŞOK, A 101 ve Savola Gıda'ya toplam 2 milyar 671 milyon lira idari para cezası verdi.   YENİGÜN...
Rekabet Kurumu, haklarında inceleme başlatılan BİM, CarrefourSA, Migros, ŞOK, A 101 ve Savola Gıda'ya toplam 2 milyar 671 milyon lira idari para cezası verdi.

YENİGÜN HABER – Salgın sürecinde fiyat davranışlarının incelenmesine yönelik haklarında soruşturma başlatılan zincir marketler ile tedarikçi firmaların temsilcilerinden sözlü savunma alan Rekabet Kurumu; salgın süresince görülen fiyatlama davranışlarına yönelik zincir marketlere yönelik soruşturmasını tamamladı. Soruşturma heyeti, inceleme ve tespitler sonucunda, 5 zincir market, 2 tedarikçi firma hakkında idari para cezası uygulanmasını talep etti.

Kurumun internet sitesinde yer alan kurul karara göre; BİM Birleşik Mağazalar A.Ş., CarrefourSA Carrefour Sabancı Ticaret Merkezi A.Ş., Migros Ticaret A.Ş., Savola Gıda San. ve Tic. A.Ş. (Yudum), ŞOK Marketler Ticaret A.Ş. ve Yeni Mağazacılık A.Ş.'nin (A 101) 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesini ihlal ettikleri belirtildi.

Karar metnine göre;

-BİM, 958 milyon 129 bin 194 lira,

-CarrefourSA 142 milyon 469 bin 772 lira,

-Migros 517 milyon 672 bin 762 lira

-Savola Gıda 22 milyon 210 bin 998 lira

-Şok Market 384 milyon 369 bin 37 lira

-Yeni Mağazacılık (A101) ise 646 milyon 582 bin 329 lira idari para cezası aldı.

Kurul, soruşturma kapsamında savunmasını aldığı 22 market ve tedarikçilere ise ceza vermedi. O marketler ise şöyle sıralandı:

  1. Çağrı Gıda Temizlik Maddeleri İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.
  2. Metro Grosmarket Bakırköy Alışveriş Hizmetleri Tic. Ltd. Şti.
  3. Yeni Çağdaş İhtiyaç ve Gıda Maddeleri İnş. Tic. Ltd. Şti.
  4. Yunus Market İşletmeleri Ticaret A.Ş.
  5. Gratis İç ve Dış Tic. A.Ş.
  6. A.S. Watson Güzellik ve Bakım Ürünleri Tic. A.Ş.
  7. Karizma Beşler Et Gıda Sanayi ve Tic. A.Ş.
  8. Türk Henkel Kimya San. ve Tic. A.Ş.
  9. Banvit Bandırma Vitaminli Yem San. A.Ş
  10. Söke Değirmencilik San. ve Tic. A.Ş.
  11. Katmer Un İrmik San. ve Tic. A.Ş.
  12. Evpaş Evyap Paz. ve Tic. A.Ş.
  13. Colgate-Palmolive Temizlik Ürün. San. ve Tic. A.Ş.
  14. Beypi Beypazarı Tar. Ür. Paz. San. Tic. A.Ş.
  15. Küçükbay Yağ ve Deterjan Sanayi A.Ş.
  16. Johnson and Johnson Sıhhi Malzeme San. ve Tic. Ltd. Şti.
  17. Unilever Sanayi ve Ticaret Türk A.Ş.
  18. Nivea Beiersdorf Kozmetik San. ve Tic. A.Ş.
  19. Dentavit Sağlık Ürünleri Tic. Ltd. Şti.
  20. Eczacıbaşı Tüketim Ürün. San. ve Tic. A.Ş.
  21. Dalan Kimya End. A.Ş.
  22. Nestle Türkiye Gıda Sanayi A.Ş.
  23. Procter&Gamble Tüketim Malları San. A.Ş.

5 zincir market için müfettiş görevlendirilmişti

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, fahiş fiyat iddiaları hakkında yaptığı bir açıklamada, "Bu beş tane zincir marketin topladığı ürünle piyasalar alt üst oluyor" ifadelerini kullanmış, ardından 5 zincir markette incelemeler başlatılmıştı.

Ticaret Bakanlığı da, 5 büyük zincir marketteki ürünlerde fahiş fiyat artışı yapılıp yapılmadığının tespiti için Ticaret Müfettişleri görevlendirildiğini açıklamıştı.

4054 sayılı kanun’un 4'üncü maddesi

3 Aralık 1994 tarih ve 22140 sayılı Resmi Gazete'de yer alan 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 4'üncü maddesine göre, "Belirli bir mal veya hizmet piyasasında doğrudan veya dolaylı olarak rekabeti engelleme, bozma ya da kısıtlama amacını taşıyan veya bu etkiyi doğuran yahut doğurabilecek nitelikte olan teşebbüsler arası anlaşmalar, uyumlu eylemler ve teşebbüs birliklerinin bu tür karar ve eylemleri hukuka aykırı ve yasaktır."

Zincir marketler 'fahiş fiyat' savunması yaptı

Rekabet Kurumu, salgın sürecinde fiyat davranışlarının incelenmesine yönelik haklarında soruşturma başlatılan zincir marketler ile tedarikçi firmaların temsilcilerinden önceki gün sözlü savunma aldı.

Soruşturma heyeti, inceleme ve tespitler sonucunda, 5 zincir market, 2 tedarikçi firma hakkında idari para cezası uygulanmasını talep etti. Perakende gıda ve temizlik ürünleri ticareti ile uğraşan zincir marketler ile bunların tedarikçileri konumunda olan üretici ve toptancı seviyesindeki teşebbüsler hakkında yürütülen soruşturmanın sözlü savunma toplantısı, Rekabet Kurumu'nda yapıldı.

Toplantıda Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, hakkında soruşturma yürütülen tarafların yazılı savunma sürecinin tamamlandığını ve bugün sözlü savunma toplantısının yapılmasına karar verildiğini hatırlattı.

‘Piyasa organize edildi'

Ardından, iddiaları ve dosyanın içeriğini özetlemek üzere soruşturma heyetine söz verildi. Soruşturma heyetince yapılan inceleme ve tespitler sonucunda elde edilen bulguların, ilgili mevzuat ve içtihat çerçevesinde değerlendirildiği belirtilerek, şöyle denildi:

"Ulusal zincir marketler arasında, doğrudan veya ortak tedarikçiler aracılığıyla dolaylı temaslar yoluyla, satış fiyatlarının ve fiyat artışlarının koordinasyonunun sağlandığı, elde edilen belgelerde 'piyasanın organize edildiği', artırılan fiyatların 'rakiplerle eş zamanlı raflara yansıtılacağı' yönünde ve benzer nitelikte pek çok ifade bulunurken, zincir marketlerin fiyat hareketlerinin de bu bulguları büyük ölçüde teyit ettiği, yine doğrudan veya ortak tedarikçiler aracılığıyla geleceğe dönük fiyatlar, fiyat artış tarihleri, dönemsel kampanyalar ve indirimler gibi rekabete hassas bilgilerin paylaşıldığı; fiyat indirimine giden veya pazar genelinde fiyatların arttığı dönemde henüz fiyat artışı yapmayan zincir marketlerin fiyatlarına tedarikçiler aracılığıyla müdahale edilmek suretiyle söz konusu zincir marketlerin fiyatlarının tüketiciler aleyhine yükseltilmesinin sağlandığı; nitekim bu durumun genellikle 'bozuk fiyatların düzelttirilmesi' şeklinde belgelere yansıdığı kanaatine ulaşılmıştır."

İdari para cezası talebi

Ayrıca rakip zincir marketlerin fiyatlarının yükselmemesi halinde ürün veya bölge özelinde süratle hayata geçirilen fiyat indirimleri veya tedarikçiye iade faturası kesmek gibi cezalandırma yöntemleriyle teşebbüsler arasındaki koordinasyona uyumun sürekli olarak gözetildiği ifade edildi. Bu çerçevede 5 zincir market ve 2 tedarikçi firma hakkında 4054 sayılı Kanun'un 16'ncı maddesi uyarınca idari para cezası uygulanması gerektiği kanaatine ulaşıldığı kaydedildi.

Toplantıda daha sonra söz konusu zincir marketler ve firmaların temsilcileri sözlü savunma yaptı.

Şirket temsilcileri genel olarak maliyet artışlarına dikkat çekti. Kurul kararının önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.