Video Haber - Ramazan öncesi temel ihtiyaç malzemelerinin fiyatı cep yakıyor

Video Haber - Ramazan öncesi temel ihtiyaç malzemelerinin fiyatı cep yakıyor
Covid-19 salgınının ardından başlayan ekonomik sıkıntılarla birlikte temel ihtiyaç malzemelerinde yaşanan fiyat artışları, Ramazan ayı öncesi el yakmaya...

Covid-19 salgınının ardından başlayan ekonomik sıkıntılarla birlikte temel ihtiyaç malzemelerinde yaşanan fiyat artışları, Ramazan ayı öncesi el yakmaya başladı.

Gaziantep’te yaklaşan Ramazan ayı öncesi temel ihtiyaç malzemelerini uygun fiyatlarda bulmak için alışverişe çıkan vatandaşlar, umduğunu marketlerde bulamayınca semt pazarına gitti. Semt pazarında da marketlerin biraz altında fiyatla karşılaşan vatandaşlar, yüksek fiyatlar karşısında şaşırdı.

Son aylarda zirve yapan hayat pahalılığı Ramazan ayında yapılacak alışveriş de vururken, Ramazan ayı ile özdeşleşmiş ürünler başta olmak üzere sebze, meyve, peynir, kaşar ve yumurta gibi temel ihtiyaç malzemelerine yüzde 50’yi aşan zamların yapıldığı görüldü.

Ekonomik krizin etkisi her geçen gün halkı daha da olumsuz etkilerken, ürünlerin fiyat etiketleri bazen gün içinde bir kaç defa değişiyor. Bu durum karşısında artık ne yapacağını bilmeyen vatandaşlar, daha uygun diye alışveriş için semt pazarlarını tercih ediyor. Ancak bütçelerine uygun fiyatlar olmadığı için vatandaşlardan kimileri Ramazan ayı öncesi ihtiyaçlarını tam olarak alamazken, kimileri de evine eli boş dönüyor.

Semt pazarında esnaf, ürünlerin fiyatının zamlanmasından ve vatandaşın alım gücünün düşmesinden dolayı satış yapamamaktan, vatandaşlar ise fiyatların yüksekliğinden yakınıyor.

Gaziantep Semt Pazarcılar Derneği Başkanı Hurşit Kaya, Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep’te de yükselen sebze ve meyve fiyatlarının düşmemesinin hem pazarcı esnafını hem de vatandaşı mağdur ettiğini söyledi.

Semt pazarlarında ürünlerin fiyatının marketlere ve manavlara göre daha uygun olduğunu ifade eden Kaya, “Genel olarak fiyatlar yüksek. Ama şehrin diğer yerlerindeki iş yerlerine nispeten semt pazarlarında biraz daha fiyatlar uygun olduğu için herkes pazara geliyor. ürünlerin fiyatı bu savaş meselesinden ve akaryakıt zamlarından dolayı çok yükseldi. Biliyorsunuz enerji konusu da milletin dert yandığı bir konu. Zaten enerjiye gelen zamlar her şeye yansıyor. Dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye'de bir ekonomik sorun yaşanıyor.” dedi.

“1 kilo bile elma alamayanlar var”

Artan maliyetlerden dolayı ürünlerin fiyatlarının arttığını ve satışların düştüğünü belirten esnaf Mehmet Demir, “Şu an fiyatlar bayağı yüksek. Yüksek fiyatlar ister istemez sebze meyveye yansıyor. Çünkü maliyetler aşırı yükseldi. Giderlerimiz arttı. Beş-altı ay önce poşete günlük 100 lira para veriyorduk, şu an poşet giderimiz günlük 500 lira oldu. Bizim haftalık akaryakıt 200 liralık giderimiz vardı. Şu an haftalık bin lira mazot parası veriyoruz. Bu durum ister istemez ürün fiyatlarına yansıyor. 20 yılı aşkın süredir semt pazarında esnafım; ben daha böyle bir yıl görmedim. Tezgaha dökecek ürün bulamıyoruz. Fiyatlardan dolayı çoğu esnaf zaten sebze haline gidip boş gelmek zorunda kalıyor. Çünkü maliyet yüksek, kurtarmıyor. Çalışan kişi kendi yevmiyesini, yakıtını ve diğer giderlerini hesapladığında gerçekten işin içinden çıkamıyoruz. Bu durum müşterilere de aşırı zam olarak yansıyor. Şu anda elmanın kilogramını 7 liradan satıyoruz. Fakat 1 kilo bile elma alamayıp 5 liralık elma alanlar var.” ifadelerini kullandı.

“Ürünler elimizde kaldı”

Süt ürünlerine gelen zamlardan dolayı vatandaşın ürün alamadığını belirten Ferdi Keyif, “Yumurtanın kolisinin 40 liraya bize gelişi var. Biz de 42 liraya satıyoruz. Fiyatlar çok pahalı, vatandaşlarımız fiyatlardan çok şikayetçi. Birilerinin bu zamlara ‘dur’ demesi lazım. Süt ürünlerine sürekli zam geliyor. Vatandaşlarımız zaten süt ürünlerini alamıyor. Yetkililer bu zamlara karşı mümkün olduğu kadar önlem alsın. Yine de halkımızı marketler yerine pazara davet ediyoruz. En uygun ürünler semt pazarlarında satılmaktadır. Yaklaşık 10 yıldır semt pazarında çalışıyorum, ilk defa bu sene süt ürünlerine 2 defa zam geldi. Daha 5 ay önce süt ürünlerine yüzde 50 zam geldi. Bugün yine yüzde 48 zam geldi. 60 liraya sattığımız peynirleri 90-100 lira arasında satacağız. Buna da vatandaşlarımız nasıl bir tepki verecek bilemiyoruz. Ürünler elimizde kaldı, tükenmiyor. Çünkü ürün alan yoktur.” şeklinde konuştu.

“Devlet yetkilileri artık bu zamlara müdahale etmelidir”

Ürünlere zam gelince satışların durduğunu belirten Abdulkadir Karaçetin, “Sebze meyve fiyatları çok yüksek. Patatesi 50 kuruş kar ile satıyoruz. Patatesi 4 lira 50 kuruşa alıyorum, 5 liraya satıyorum. Kuru soğanı 2 liraya alıyorum, 2 lira 50 kuruşa satıyorum. Sebze haline gidip gelirken 200 lira mazot yakıyorum. Devlet yetkilileri artık bu zamlara müdahale etmelidir. Her şey çok pahalandı. Bu işe yeni başladım ama pişmanım. Çünkü boş gelip boş gidiyoruz.” diye konuştu.

“Satışlarımız durma noktasına geldi”

Önceki senelere göre satışların çok düşük olduğunu belirten İzzet Kılıç, “Günümüzde her şey pahalı olduğu için alışveriş de olmuyor. Satışlarımız durma noktasına geldi. Müşterilerimiz fiyatlardan memnun değil. Bizde satışlardan memnun değiliz. Özellikle akaryakıt fiyatlarından dolayı birçok maliyetimiz arttı, kazancımız da düştü. Yetkililerden bir an önce bu zamlara bir çare bulmalarını istiyoruz.” çağrısında bulundu.

Pazara Ramazan alışverişine gelen Reşit ve Hatun Bayhan çifti, fiyatlar çok yüksek olduğu için alışveriş yapamadıklarını ve eve eli boş döndüklerini dile getirdiler.

“Fiyatlar çok yüksek, adeta ateş pahası olmuş”

Sebze meyve fiyatlarının yüksekliğinden yakınan Abdullah Bey, “Vatandaşın alım gücü yok. İster istemez alışveriş yaparken biraz tereddütlü davranıyoruz. Fiyatlar çok yüksek, adeta ateş pahası olmuş. Elimizi neye atsak elimiz yanıyor. Fazla bir şey almaya gücümüz yetmiyor. Pahalılık başını almış gidiyor. Ramazan ayında ve bayramda mecburi ihtiyaçlarımızı almak zorundayız. Fakat fiyatlar çok yüksek. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Allah yardımcımız olsun.” dedi.

“Hiçbir şey alamadan tekrar gidiyorum”

Geçen hafta 30 liraya aldığı yumurtanın kolisinin 42 lira olduğunu duyunca şaşırdığını belirten Mehmet Ekinciler “Ramazan alışverişine çıktım ama hiçbir şey alamadan tekrar gidiyorum. Çünkü her şey pahalı, gücümüz yetmiyor. Meyve bile alamadım. Her şeyin fiyatı aşırı derecede yükselmiş.” diyerek sitem etti.

“Artık ihtiyaçlarımızı azar azar alıyoruz”

Ürünlerin fiyatlarının çok yüksek olduğunu belirten Müge Hanım, “Fiyatlar genel olarak pahalı, hepimiz genel olarak pahalılıktan şikayetçiyiz. Semt pazarlarında sebze meyve uygun olur diye geliyoruz ama yine aynı şekilde pahalı alıyoruz. Çünkü ürünlerin fiyatı 5 kat arttı. Artık ihtiyaçlarımızı azar azar alıyoruz. Pazarcılarda artık ürünleri kilo yerine demet halinde satmaya başladı. Bizde demet halinde almaya başladık. Çok şükür bizim kazancımız, gelirimiz var ama olmayanlara Allah yardım etsin. Şu durumda biz bile alışverişte tasarruf etmeye başladık.” diye konuştu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.