Pazar esnafı, sattığı ürünün yerini dolduramıyor

Pazar esnafı, sattığı ürünün yerini dolduramıyor
Son zamanlarda başta elektrik ve doğal gaza yapılan zamlar olmak üzere nakliye giderlerinin ve üretim maliyetlerinin artması, pazar esnafını iş yapamaz...
Son zamanlarda başta elektrik ve doğal gaza yapılan zamlar olmak üzere nakliye giderlerinin ve üretim maliyetlerinin artması, pazar esnafını iş yapamaz duruma getirdi. Pazar esnafı yakın zaman içerisinde 3'e alıp 5 sattığı ürünü son zamlardan sonra üreticiden alamamaktan yakınırken alışveriş için tezgâhlara gelen tüketiciler, pahalılıktan yaka çırpar hale geldi

Sebze ve meyveden bazı temel gıda ürünlerine, giyimden hırdavata kadar birçok alanda ürünlerin satışa sunulduğu semt pazarları eski hareketliliği yakalayamıyor. Pazarcılar, ürüne yapılan günlük zamlardan şikayetçiyken tüketiciler 100 TL'ye poşetini dolduramamaktan mustarip. Pazarda zücaciye ve hırdavat malzemeleri satan esnaf Kutbettin Çevik, yaşadıkları sıkıntıyı dile getirerek "Bir ürünü 25-30 TL'ye satıyorduk şu an 60 TL gelişidir ve mecburen 70 TL'ye veriyoruz. Bundan dolayı kimsenin alım gücü kalmamış. Benzin 14-15 TL olurken, elektrik yüzde 150 zam alırken bizler 300-400 TL satış yapıyoruz. Bu elektriğe mi yosa çocukların bezine mi yetsin? Neye yetecek? Alım gücü git gide tükeniyor, bunun sorumlusu kimse bir çözüm bulsun!" ifadelerini kullandı.

‘Kadınlar akşamları çöpten ezikleri topluyor’

Zücaciye eşyalarının yanı sıra diğer ürünlerin fiyatlarının da iki kat arttığını ifade eden Çevik, "Portakalın kilosu 5 TL, salatalık 22 TL olmuş, halk nasıl alsın? Bu pahalılık nereye kadar gidecek? Yetkililer sesimizi duysun. Eşyalara, elektriğe ve petrole bir çözüm bulmaları şart. Kendileri halkın sırtında en güzel yerlerde yaşıyor. Gelip görsünler, halk neyi evine götürüyor? Kadın akşam gelip ezikleri çöpten alıp evine götürüyor, yazık günah değil mi? Vallahi vicdanım buna el vermiyor." dedi. Pazarda çerez ürünleri satan Yusuf Gök, "Bugün aldığımız malı, yarın üstüne ekleyip alamıyoruz. Örneğin bugün 15'e aldığım çekirdeği yarın 18 TL'ye alıyorum. Vatandaşa hangi fiyatla vereyim? Halkta bizi suçluyor, suçlu olan biz değiliz. Diğer şeylerde zamlar tavan yapınca mecburen çerez fiyatı da tavan yapıyor." diye belirtti.

‘Bugüne kadar böyle bir pahalılık yaşanmadı’

Sebze ve meyve satıcılarından Vedat Alan, "Her şey gerçekten çok pahalı, halkta alım gücü yok. Domates 15, salatalık 20, nar 12, elma 6, portakal 4 TL olmuş. Eskiden daha iyiydi malı tüketebiliyorduk, kârımız da iyiydi." şeklinde konuştu. Yaklaşık 35 yıldır pazarda esnaflık yaptığını ve geçen bu kadarlık zaman dilimi içerisinde böyle bir sene yaşamadığını belirten Feramuz Soysal, "Bu halk fakirdir, günahtır. Allah rızası için halka yazığınız gelsin. 3 TL'lik mal 10 TL, 10 TL'lik eşya 100 TL oldu. Böyle bir şey yaşanmadı bugüne kadar. Buradan Cumhurbaşkanına sesleniyorum. Elektrik, su ve doğalgaz için insanlara faydalı olsunlar. Diyarbakır'daki büyük toptancılarını ve esnafını denetlesinler. Yöneticilerin vatandaşlarına sahip çıkmasını istiyorum. 110-120 TL olan un, 400 TL'ye kadar çıktı. Türkiye'de un ve yağ kıtlığımı var? Fabrikalardaki stokları kontrol etsinler ve ortaya çıkartsınlar, bu insanlar mağdur oluyorlar." diyerek sitemini dile getirdi.

‘Ağırlama masraflarından evime misafir kabul edemiyorum’

Asgari ücretle çalıştığını ve tüm maaşını faturalara yatırdığını söyleyen Mehmet Ok, "Fiyatlar çok pahalı. Domatesin kilosu 15, elma 7-8 TL olmuş, eskiden yine iyiydi. Asgari ücrete zam geldi ama fiyatlar çok arttı. Asgari ücrete zam gelmeseydi fiyatlar yerinde dursaydı, böyle daha avantajlıydık. Pazardan bir poşetle eve gideceğim, başka bir şey alamıyorum. Asgari ücretle çalışıyorum. Maaşımı aldığım gibi elektrik, su ve doğalgaza yatırıyorum. Yetkililer bu zamları biraz indirse rahatlarız, gerçekten çok zor durumdayız." ifadelerini kullandı. Daha önceleri pazar sepetini 200 TL'ye doldururken şimdi aynı paraya hiçbir şey alamadığını söyleyen Sultan Topçu ise "Halk nasıl yapacak, nasıl yaşayacak bilemiyoruz. Geçen yıl kış ayında 2 TL'ye aldığımız portakalı şu an 4-5 TL' ye alıyoruz. 5 TL'lik domates şimdi14-18 TL olmuş. Çok şükür ben alabiliyorum ya alamayanlar? Evime misafir bile kabul edemiyorum. Misafiri karşılamam 500 TL'nin aşağısına inmiyor. Bir evde tek kişiyle çalışan asla yetiştiremez." dedi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.