Yûsif Bedirxan

Yûsif Bedirxan

Paniğe mahal yok!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz hafta geldiği Diyarbakır'da vaka artışının yaşandığı iller arasında Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Batman, Siirt ve Şırnak illeri olduğunu belirterek Diyarbakır hakkında şu bilgileri paylaştı:

Diyarbakır'da yoğun bakım doluluk oranı yüzde 66, solunum cihazıdoluluk oranı ise yüzde 17,5.Türkiye genelinde yoğun bakım doluluk oranı yüzde 68, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 31, yatak doluluk oranı yüzde 51.

Diyarbakır, yoğun bakım doluluk oranında Türkiye ortalamasına yakın, yatak doluluk oranında ise ortalamanın üzerinde.

Diyarbakır'da salgın başında 118 olan filyasyon ekip sayısı 385'e yükseltilmiş; birkaç gün içinde 450'ye ulaşacak.

- Diyarbakır'da temaslılara ulaşma süresi 12 saate kadar düşürülmüş durumda. Hasta sayılarındaki artış durduruldu, aktif hasta sayıları düşmeye başladı.

- Diyarbakır'da temaslı kişilerin yüzde 91'i aile içinde bulaştırmış. Temaslıların vakaya dönüşme oranında ise düşüş var. Bu veri bize sosyolojik faktörlere dikkat edilmesi gerektiğini gösteriyor. Filyasyon için adresinde bulunamayanların oranı yüzde 9,7.

Bakan Koca, bu bilgileri verdikten sonra, Şanlıurfa, Diyarbakır, Şırnak, Batman, Siirt ve Mardin’de hastane yapılacağını açıkladı.

Görünen o ki; yapımı yılan hikayesine dönen ve 2017’de ihaleye çıkarılmasına rağmen arsa ile ilgili spekülasyonlar yüzünden geciken projede ‘rant’ sorunu birilerinin aleyhine olsa da aşılmış durumda.

Bakan Koca, Diyarbakır 1000 yataklı şehir hastanesi için arsa yeri belirlendiğini ve proje ihalesini bu ay içinde yapılacağını ve yatırımların genel bütçeden karşılanarak yapılacağını özellikle belirtirken, gündemdeki ‘sahra hastanesi’ ile ilgili bir açıklamayapmadı.

Geçtiğimiz hafta AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mehdi Eker,Diyarbakır’la ilgili hastanede tedaviye ilişkin verilen bilginin, hasta yataklarında, yoğun bakım yataklarında herhangi bir sorun, sıkıntı olmadığı yönünde olduğunu açıklamış ve sahra hastanesi ile ilgili olarak, “İhtiyaç varsa yapılır, ama öyle bir ihtiyaç yokken o tedbire başvurulmaz. Onu bilecek olan da hastane yönetimi, İl Sağlık Müdürlüğü, Valiliktir” diyerek topu yerel yöneticilere atmış;Diyarbakır Şehir Hastanesi’nin 2020 bütçesine alındığını da açıklamıştı.

Eker ve Koca’nın açıklamalarında bir tezat olmaması gayet normal. Mesaj aynı: Her şey kontrol altında!

Bakan Koca’nın açıklamaları yapmasından birkaç saat sonra Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde olan bir arkadaşımın anlattıklarına kulak verelim şimdi de:

Saat 22.00 sıralarında Aile hekimi olan bir doktorun vefat haberi geldi. Feryat figanlar arasında sayabildiğim 10’un üzerinde ambulans hastaneye aralıklarla geldi. Getirdikleri, çoğu Covid-19’dan dolayı evde tedavi gören ve fenalaşan hastalardı. Göğüs filmleri çekilip, kan tahlilleri alındıktan bir süre sonra ambulans talebinde bulanmalarına rağmen aldıkları haklı ret cevabıyla ticari taksilere binip evlerine döndüler. Hatta bazıları hayatını kaybeden doktorun yakınlarının feryat ve figanlarını merak edip yakınlarına oturup araç bile beklediler.

Velhasıl-ı kelam“Salgın tümüyle kontrolden çıkmış durumda” diyenlere kulak asmayın.Devlet erkanının açıklamaları gösteriyor ki; her şey kontrol altında ve panik yapacak bir durum yok! Bize düşen ‘sosyal mesafe, hijyen ve maske üçlemesi’nigözardı etmeden daha dikkatli davranmak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yûsif Bedirxan Arşivi