Hapis cezası uyarıları sonuçsuz kaldı | Fahiş kira artışına devam

Hapis cezası uyarıları sonuçsuz kaldı | Fahiş kira artışına devam
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından fırsatçıların oluşturduğu fahiş kira artışlarına yönelik yapılan hapis cezası uyarası, denetimler ve...

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından fırsatçıların oluşturduğu fahiş kira artışlarına yönelik yapılan hapis cezası uyarası, denetimler ve tepkiler sonuçsuz kaldı. Diyarbakır’ın merkez Kayapınar ilçesinde deprem öncesi 6 bin lira olan dairenin kirası 11 bin liraya yükseldiği ortaya çıktı.

Recep ÇALIŞKAN/YENİGÜN ÖZEL- Türkiye ve tüm dünya Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yaraların sarılması için seferber olurken, afetzedelerin çaresizliğini fırsat bilenler konutlarına fahiş kira artışı yapması tepkilere neden oldu. Adalet Bakanlığı deprem ve salgın döneminde ürün fiyatı, kirada fahiş artış yapanlara 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasını öngören yasa için çalışma başlatırken, kamu kurum kuruluşları ise fahiş kira artışının önlenmesine yönelik yaptıkları denetimlerin sonuçsuz kaldığı ortaya çıktı. Diyarbakır’da Emlak Danışmanı Şirin Erden, depremden sonra kiraların yüzde 100’e varan bir artışın yaşandığını söyledi.

[caption id="attachment_148071" align="alignnone" width="800"] Emlak Danışmanı Şirin Erden[/caption]

“6 BİN LİRA OLAN BİR EVİN KİRASI 11 BİN LİRAYA ÇIKTI”

Depremin ardından hem satılık hem kiralık konutlarda fahiş fiyat artışının yaşandığını aktaran Erden, “Bazı vatandaşlarımız duyarlı davrandı. Bu konuda bir koordinasyonsuzluk yaşadık. Sadece Diyarbakır’da değil ülkenin hemen hemen her yerinde bu durumlar yaşanıyor. Bunun sebebi de serbest piyasa ekonomisidir. Depremden sonra bin lira olan evi 3 bin liraya çıkaranı da gördüm. Mesela Kayapınar’da deprem öncesi 6 bin lira olan bir evin kirası şu an 11 bin liraya çıktı. Bu tür sahtekarlığı gören, bölgedeki tüm emlak danışmanlarımız artık bu tür insanlarla iş birliği, aracılık yapmama kararı aldılar. Tüm ev sahipleri tabii ki böyle yapmıyor. Fakat ev sahiplerinin yüzde 70’i burada depremden sonra fırsatçılık yapmaya başladı. Hal böyle olmaya başlayınca halk tarafından bizlere de çok sayıda şikayet gelmeye başladı, Eskiden bu işi yapanlar fiyatları belirlerdi ancak yeni sistemle ev sahipleri artık istediği şekilde zam yapabiliyor” dedi.

“KİRALIK EVLERDE STOK DÜŞÜŞÜ DİYARBAKIR’DA YÜZDE 79 AZALDI”

Yıkılan, hasar gören evler ve sağlam yapılara olan taleple Diyarbakır’da konut stokları hızla ermesi fiyatların yükselmesine neden olduğunu söyleyen Erden, depremle beraber konut sahiplerinin kira fiyatlarını en az iki katına çıkardığını, Diyarbakır’da şu an kiralık ev bulmanın hayal olduğunu belirtti. Kiralık evlerde stok düşüşü Diyarbakır’da yüzde 79 azalırken, satılık konut stokunun da yüzde 37’ye gerilediği aktaran Erden, “Örneğin kiralık ve satılık konutların fiyatları ilçe ilçe, mahalle mahalle taban ve tavan olarak belirlenmeli kurumlar deprem sonrası bu işe el atmalı. Talep çok var fakat kiralık veya satılık ev şu an için neredeyse hiç yok. Evinden çıkan asker, öğretmenler gibi memurlar da evi kendi gibi memurlara devrediyor. Deprem sonrası şehirden gidenler geri geldiğinde nasıl olur bilmiyorum.” İfadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.