Öngörüsüz bir Türkiye tablosu - 1

Öngörüsüz bir Türkiye tablosu - 1
Siyasette de, ekonomide de sıkıntılı günlerdeyiz. NATO ve ABD ile yaşanan S-400 krizi, Suriye’deki (İdlib ve Kürtler üzerindeki) belirsizlik ve Doğu...

Siyasette de, ekonomide de sıkıntılı günlerdeyiz.

NATO ve ABD ile yaşanan S-400 krizi, Suriye’deki (İdlib ve Kürtler üzerindeki) belirsizlik ve Doğu Akdeniz’deki doğal gaz arama krizi ile başlayan sorunlar silsilesi de cabası.

Bu tablo içinde ekonominin geldiği durum zaten ortada.

Artan vergiler, zamlar, azalan üretim ve piyasaya yansıyan durgunluğun aşılması radikal tedbirler gerektiriyor.

Bu işin en önemli ayağı kuşkusuz siyaset.

Siyaset ayağında yenilenen İstanbul seçimlerinden sonra ortaya çıkan siyasi tablo ve gündemi meşgul eden yeni parti oluşumunun iktidara etkileri tartışılıyor.

Yeni oluşum ya da oluşumların Eylül ayında açıklanması bekleniyor.

Yeni oluşumun en fazla etki edeceği parti kuşkusuz AK Parti.

Geçtiğimiz günlerde partinin Kurucular Kurulu listesi güncellendi. Milletvekilleri ve teşkilatlara gönderilen listeden ihraç edilenler, istifa edenler ve ölenler çıkarıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla güncellenip vekiller ve parti teşkilatına gönderilen listede 68 kişilik kuruldan 6 kişinin istifa ettiği, 4 kişinin ihraç edildiği ve 4 kişinin vefat ettiği bilgisi yer aldı.

Ali Babacan, İdris Naim Şahin, İsmail Tatlıoğlu, Mehmet Nail Berzek, Mehmet Yaşar ve Mustafa Öztürk’ün kuruculardan istifa eden isimler olduğu belirtilirken, Yaşar Yakış, Mehmet Gazioğlu, Fatma Ünsal, Erdal Öner’in ise partiden ihraç edildiği belirtildi.

Karar gazetesi yazarı Ali Bayramoğlu, Prof. Emre Bağce ile TV5’te sunduğu ‘Serbest Görüş’ programında, Ali Babacan ve Abdullah Gül tarafından kurulacak yeni parti hakkındaki duyumlarını aktardı önceki gün.

Yeni partinin bir lider partisi olmayacağını, bunun gerideki asıl patronun, asıl Celal Bayar’ının Abdullah Gül olduğunu söyledi belirtiyor.

Adı geçen kişilerin birçoğunu siyasete sokan insan Abdullah Gül. Yaşça da büyük, cumhurbaşkanlığı yapmış, doğrudan sahaya inmek istemiyor” diyen Bayramoğlu, kurucu olarak geçen isimlere ilişkin şunları söyledi:

“Şimdi bu (yeni parti) ekip kimden kuruluyor diye baktığımız zaman ilk akla gelenleri, yani ilk görünenleri söyleyelim öncelikle Beşir Atalay. Adalet bakanlığında çok etkili olmuş demokrasi hukuk arasındaki ilişkilerle AKP’de anılmış Sadullah Ergin. Tabii Abdullah Gül. Artık onu tanımlamaya gerek yok. Eski Anayasa Mahkemesi başkanı Haşim Kılıç.

Mevcut tabloda basına olabildiğince yansıyan sürpriz isimler yok ya da var da sona mı saklanıyor?

“Burada Abdullah Gül lider olmayacak ama bir başka lider de keskin olarak ortaya çıkmayacak. Belki de Davutoğlu bunun için bu grupta yok, belki de bunun için Davutoğlu’nu bu grupta istemediler” diyen Bayramoğlu, “Diğer taraftan Ali Babacan, hitabet açısından çok lider fonksiyonuna uygun gözükmüyor. Yani tanıdığımız Babacan. Onun için bir paylaşım olabilir. Yani siyasi konularda biri, ekonomik konularda diğerinin öne çıkacağı ama büyük taşıyıcılığı da Ali Babacan’ın yapacağı yani daha kolektif bir yönetim. Bunun şöyle bir avantajı olabilir, olumsuz da olabilir, millet bunu sevmeyebilir. Bu parti, bir sentez partisi olmak iddiasında. Yani bu parti kendi arasına solcuları da, Kürtleri de alan bir kadroyla çıkacak gibi görünüyor.” ifadelerini kullanmış. (Devam edecek)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.