Oğurgül: Bu utanca son verin!

Oğurgül: Bu utanca son verin!
Tahir Elçi İnsan Hakları Kürsüsü’nde konuşan Diyarbakır Barosu yöneticisi Muhlis Oğurgül, “Tahir Elçi’nin faillerini bulun ve gereğini yapın....

Tahir Elçi İnsan Hakları Kürsüsü’nde konuşan Diyarbakır Barosu yöneticisi Muhlis Oğurgül, “Tahir Elçi’nin faillerini bulun ve gereğini yapın. Vakit kaybetmeden bu utanca son verin” dedi

DİYARBAKIR YENİGÜN - Diyarbakır Barosu, öldürülen başkanları Tahir Elçi’nin faillerinin bulunması için her hafta Diyarbakır Adliyesi önünde düzenledikleri “Tahir Elçi İnsan Hakları Kürsüsü”nün 202’nci etkinliğini gerçekleştirdi. Elçi’nin fotoğrafının bulunduğu ve üzerinde “Em te ji bir nakin / Seni unutmayacağız” yazılı pankartın açıldığı etkinliğe, Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Muhlis Oğurgül ve çok sayıda avukat katıldı. Tahir Elçi İnsan Hakları Kürsüsü’nün bu haftaki konusu ise kayyumlar ile yasama, yürütme ve yargının bağımsızlık sorunu oldu. Etkinlikte konuşan Diyarbakır Barosu yöneticisi Muhlis Oğurgül, Elçi’nin soruşturma dosyasında herhangi bir ilerlemenin kaydedilmediğini belirterek, “Tahir Elçi’nin faillerini bulun ve gereğini yapın. Vakit kaybetmeden bu utanca son verin” dedi.

‘Göreviniz olan sorunları çözün’

Bölgede belediyelere atanan kayyumların demokrasiye güveni azalttığına dikkat çeken Oğurgül,  genç nüfus işsizliğinin vatandaşları intihara sürüklediğini, kolluk görevlilerinin yurttaşlara pervasızca eziyet ettiğini, farklı inanç ve kimliğe sahip vatandaşların ayrımcılığa maruz kaldığını, Kürt meselesinin çözümsüzlüğünün her yıl yüzlerce insanın yaşamını yitirmesine neden olduğunu savundu. “Yargı üzerinde vesayet kurmaktan vazgeçin” diyerek iktidara çağrıda bulunan Oğurgül, “Göreviniz olan sorunları çözün” diye konuştu.

‘Size oy verenlere umut olun’

Anadilde eğitim hakkı yasalaşmadığı için sokakta Kürtçe konuşan insanların öldürüldüğüne işaret eden Oğurgül, dokunulmazlığı olan milletvekillerinin cezaevinde suçsuz bir şekilde tutuklu olduğunu kaydetti. Meclise çağrıda bulunan Oğurgül, “Yürütmenin buyruğundan çıkın ve demokrasiyi güçlendirerek size oy veren insanlara umut olun” şeklinde konuştu. Oğurgül, maden ocaklarında yaşamını yitirenlerin, Roboski’de öldürülen 34 vatandaşın, Uğur Kaymaz, Ceylan Önkol, Berkin Elvan, Nihat Kazanhan gibi yaşamını yitirenlerin faillerinin yargılanmadığını, KHK’lerle işinden edilen vatandaşların davalarının karara bağlamadığını, güvenlik soruşturması gerekçesiyle insanların yıllarca işsiz kaldığını, gözaltına alınan vatandaşların işkenceye maruz kaldığını ortaya çıkaran avukatlara kısıtlama getirildiğini, haber yaptıkları için gazetecilerin tutuklandığını, AİHM ve AYM kararlarının yerine getirilmediği için yargıya güvenin azaldığını ileri süren. Oğurgül, Yargıya çağrıda bulunarak, “Yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını koruyun ve vicdanınıza uygun bir şekilde  adalet dağıtın” diye çağrıda bulundu. Etkinlik 5 dakikalık oturma eylemiyle son buldu. (MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.