Musa Anter vurulduğu yerde anıldı

Musa Anter vurulduğu yerde anıldı
Kürt gazeteci- yazar Musa Anter ölümünün 28'inci yılında gazeteciler, siyasetçiler ve sevenleri tarafından vurulduğu yere karanfil bırakılarak anıldı....

Kürt gazeteci- yazar Musa Anter ölümünün 28'inci yılında gazeteciler, siyasetçiler ve sevenleri tarafından vurulduğu yere karanfil bırakılarak anıldı. Anmada konuşan Dicle Anter, “Musa Anter yerinde rahat uyuyor. Çünkü onun attığı tohumlar yeşerdi, büyüdü ve onun yolunda gidiyor” dedi

Şehriban Eleftoz

DİYARBAKIR YENİGÜN -  20 Eylül 1992 tarihinde JİTEM tarafından öldürülen Kürt gazeteci- yazar Musa Anter yitirilişinin 28’inci yılında vurulduğu yerde, karanfil bırakılarak anıldı. Dicle Fırat Gazetecier Derneği (DFG) öncülüğünde düzenlenen anmaya, Musa Anter'in oğlu Dicle Anter,  Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri, Remziye Tosun, İmam Taşçıer, Semra Güzel HDP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş Demokratik Toplum Kongresi (DTK) yöneticileri, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), sivil toplum örgütleri, basın meslek örgütü temsilcileri ve gazeteciler katıldı.

‘Musa Anter'in attığı tohumlar yeşerdi’            

Anmada konuşan Dicle Anter, “Musa Anter yerinde rahat uyuyor. Çünkü onun attığı tohumlar yeşerdi, büyüdü ve onun yolunda gidiyor. Öğrencileri çoğaldı. Her geçen gün çoğalıyor. Bugün bakıyorsunuz ne kadar gazeteci tutuklanmışsa onların yerine yeni gazeteciler çıkıyor. Biz gazeteciler olarak her zaman için mücadeleyi devam ettireceğiz. Değerlerimizin kalemlerini yerde bırakmayacağız. Bu yıl ayrıca çok özel bir yıl Musa Anter'in 100. yaş yıl dönümü ben buradan tekrar babama doğum günün kutlu olsun diyorum” dedi.

‘72 yaşında bir bilgeye kıydı bu topraklar’

Anmada konuşan Meral Danış Beştaş ise; “Ape Musa ya geldik. 28 yıl sonra  ve 90'lı yılların karanlıkta kalan öykülerinden en karanlığı galiba  Ape Musa'nın katledilişi. Hala failler bulunmadı, yargılanmadı. JİTEM elemanları biz yaptık dedi. Dönemin başbakanı Mesut Yılmaz bunu açığa çıkaracağını söyledi ama hala dava sürüncemede hala katiller korunmaya devam ediyor. Ape Musa,  Bu topraklarda bir çok yönüyle yaşadı ve hala yaşamaya devem ediyor. Ape Musa 100 yaşında diyerek her gün onun doğum gününü kutlayacağız ve ölmediğini şiirleriyle, kitaplarıyla, yazılarıyla anılarıyla, mizahıyla içimizde, beynimizde yaşadığını her gün ama her gün tekrar tekrar hatırlatacağız. 72 yaşında bir bilgeye kıydı bu topraklar. 92 yılında burada bir festival için gelmişti ama 90'lı yılların o faili meçhul cinayetlerine bir kara sayfa daha eklendi. Çok iyi hatırlıyorum o günü ben daha 1 yıllık bir avukattım. İnsan hakları derneğinde yöneticilik yapıyordum.  Her gün maalesef toprağa cenazeler düşüyordu. faili meçhul değildi. Hepsinin faili belliydi. Failler korunuyordu ve 28 yıl sonra hala korunuyor. Failleri koruyanlar bugün aynı iktidardakiler mi ? Hayır.  İktidarlar değişti, hükümetler değişti, partilerin adı değişti ama kürdün diline, kimliğine yazarına, bilgesine Ape Musa'ya yaklaşım değişmedi. Ortaklaştıkları nokta aslında tam da buydu” diye konuştu.

‘Apê Musa cesaretin simgesi’

MKGP Sözcüsü Ayşe Güney de Apê Musa’nın sadece özgür basın ve Kürt basınının değil, aynı zaman halk mücadelesi yürüten herkesin ve kadın gazeteciliğinde cesaretin simgesi olduğunu söyledi. Güney, “Biz kadın gazeteciler; Musa Anter’in açtığı hakikat ışığındaki yolu, kendi kalemlerimizle, kendi kadrajımızdan aydınlatmaya çalışıyoruz. Onun bıraktığı mirası devralmak, onun mirasçısı olmak, onun açtığı bu yolda yürümek bizler için büyük bir onur. Tabi ki de bu yolda yürümek kolay değil, cesaret ve çaba isteyen bir durum. Biz bu yolda Musa Anter’in açtığı yolda, onun yol arkadaşı olmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.