Mesut Fiğançiçek Yazdı: Ya yardan, ya serden...

Mesut Fiğançiçek Yazdı: Ya yardan, ya serden...
Teknolojinin dayattığı yaşam alışkanlıkları birçok sektörde olduğu gibi basında da değişim ve dönüşümü dayatıyor. İnternet gazeteciliği...

Teknolojinin dayattığı yaşam alışkanlıkları birçok sektörde olduğu gibi basında da değişim ve dönüşümü dayatıyor.

İnternet gazeteciliği bu anlamıyla yıllardır konuşulan bir konu ve kaçınılmaz bir gelecek tezahürü olarak önümüzde duruyor.

Bu noktada Basın İlan Kurumu’nun (BİK) Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle hazırladığı ‘İnternet Haberciliğinin Geliştirilmesi’ Çalıştayı 5-6 Aralık tarihlerinde Diyarbakır’da gerçekleştirildi.

Yaklaşık 3,5 ay önce göreve başlayan BİK Genel Müdürü Rıdvan Duran, yanına Genel Müdür Yardımcısı Cavit Erkılınç ve ilgili şube müdürlerini de alarak geldi Diyarbakır’a.

Daha önce İstanbul, Van ve Samsun’da yapılan çalıştaylarda olduğu gibi ana konu “İnternet Haberciliği” ydi.

Diyarbakır, Mardin, Siirt, Batman, Şırnak ve Bingöl’den gazete yöneticileri ve imtiyaz sahiplerinin yansıra internet haberciliği ile ilgilenen gazetecilerin de katıldığı toplantıda, sorunlar kısıtlı bir sürede de olsa dile getirilmeye çalışıldı.

Mevcut tabloda, klasik matbaa altyapılı (küçük de olsa kazanca dayalı) gazetecilik anlayışı artık karşılık bulmuyor.

1860’lı yıllardan beri süre gelen basılı gazeteciliğin bitmesi, bir yandan yaygın bir kültürün aynı zamanda Kurumun var olma sebebinin de yok olması/küçülmesi anlamına geldiğinin bilincinde olan BİK, klasik basılı gazeteciliğin hayatta kalması ve beraberinde ekonomik hiyerarşinin de en az zararla süreci atlatması için çalışmalar yürütüyor.

BİK, bu dönüşümü yaparken de hem mevcut ilan pastasını korumayı amaçlarken, beri yandan internet alanındaki pastadan da pay almak için gazetelerin alt yapısını geliştirmesini (ittirerek de olsa) teşvik ediyor.

Kendinden önceki yönetimlerden devraldığı ağır yükün farkında olan BİK Genel Müdürü Rıdvan Duran,reklamların gazetelerde yüzde 30 civarında azalırken internette artmasına dikkat çekerek, resmi ilan-reklamlar dışındaki devasa pastaya dikkat çekerek bir motivasyon yaratmayı amaçlıyor.

Gittikçe azalan ilan-reklam gelirleri ve artan maliyetler düşünüldüğünde internet dünyasındaki var olma çabası önemli.Ancak içerik üretmeden bu mümkün değil. BİK, içerek üretme ve çalışan profilinde de dönüşümü beraberinde getiren bu sürecin, dibe vuran ekonomiyle idare edilemeyeceğinin farkında.

İnternet gazeteciliğinin gider olarak geleneksel basın işletmelerinden daha masrafsız ve istihdam açısından daha avantajlı bir pazar yarattığı söylemi de bu noktada dikkat çekiyor.

Matbaa maliyetleri ve personel giderlerinin bile tek başına karşılanmadığı bir dönemde; bir yandan basılı gazetecilik, diğer yandan da dijital dönüşümde yerel medyanın sağlam bir altyapı ile yer almasını teşvik edecek bir ekonomik motivasyon yok maalesef.

Bunun için şimdiye kadar denenmemiş bir çalışma gerekiyor.

Diyarbakır’daki toplantıda dile getirilen bazı konuların not alınması ve üzerinde çalışılması gerekli.

Nedir bunlar?

Teşvik sisteminden gazetelerin faydalandırılması ile hem SGK giderleri hem de vergi oranlarının düşürülmesi, KOSGEB, İŞKUR ve Kalkınma Ajansları üzerinden gerçekleştirilecek projeler üzerinden eleman, kira vs. giderleri destekleyecek çalışmalar yapılmalı.

Her şeyi devletten beklemek gibi bir hataya düşülmeden, yereldeki gazetelerin de yöneticilerle gerçekleştireceği ilişkilerle kayıp ilan ve reklamları önleyecek çalışmalar yapmalı.

Velhasıl hem serden hem yardan vazgeçilmeden bir çözüm mümkün kılınmalı.

Bu tek başına BİK’in yapacağı bir iş değil.

Bu hem hükumetin, hem gazetecilerin, hem de çatı örgütlerinin, sendikaların birlikte hareketiyle mümkün…

Mesut FİĞANÇİÇEK - [email protected]

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.