Medyanın gücü ve sosyal alan

Ufuk TEKER

[email protected]

Sosyal medya olur-olmaz birçok şeyi görünür kılması adına eleştirilir. Ama bazı durumlarda iyi ki sosyal medya var dedirten durumlar yaşarız.

Son bir haftada yaşanan üç olaydan bahsedeceğim.

Mersin'de çocuklar arasında çıkan tartışma sonrası olaya müdahil olan bir şahıs, Ürdünlü çocuk ve annesine yönelik ırkçı saldırıda bulundu. Küçük çocuğu sert tokat darbesiyle yere seren saldırgan daha sonra anneye de hakaret ederek saldırdı. Görüntülerin sosyal medyada yer almasının ardından gözaltına alınan ve Adliyeye sevk edilen zanlıya önce “ev hapsi” cezası verildi.

Ev hapsi kararına Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı itiraz etti ve zanlı çıkarıldığı Sulh Ceza Hakimliğince tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Benzer bir olay da Diyarbakır’da yaşandı.

Merkez Yenişehir ilçesi Ofis Semtinde bulunan Cami Sokak’ta çöp toplayan çocuğa sokakta görevli özel güvenlikçi tarafından benzer bir şiddet sergilendi.

Olayın haberleştirilmesinin ardından görüntü kısa sürede sosyal medyada yayıldı.

Zabıta olduğu iddiasını Büyükşehir Belediyesi yalanlarken, söz konusu şahıs polis tarafından gözaltına alındı ve görevindn uzaklaştırıldı.

İlk iki olay kamuya açık yerlerde meydana gelirken üçüncü bir olayda ev içi şiddeti gözler önüne serdi.

İstanbul’da 19 yaşındaki kızına yatalak hasta olan annesinin önünde işkence yapan babanın görüntüleri sosyal medyada kısa zamanda infiale neden oldu.

Zalim baba hakkında kısa süre içinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturma başlatıldı. Gözaltına alınan baba tutuklandı. Bu arada kızına işkence yapan Muzaffer A.'nın 4 günde ikinci kez gözaltına alındığı ortaya çıktı. Muzaffer A.nın 5 Ekim'de de kızının şikayetçi olması üzerine gözaltına alındığı ancak nöbetçi savcının verdiği talimat sonrası serbest bırakıldığı öğrenildi.

Bu arada görüntüleri çeken de yatalak olan anneymiş deyip bağlayalım.

Medya ve sosyal alanın paralel ilişkisinden doğan ittifakın güzel sonuçları bunlar.

İstanbul’da meydana gelen son olayda 4 günde ikinci kez gözaltına alınıp serbest bırakılması sosyal medyadaki olumlu etki ile cezai işlemin yapılması sevindirici.

Önemli olan sürecin devamında da şiddet uygulayanların gözetim altında tutulması ve yargı gücünün hissettirilmesi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ufuk Çimen Arşivi