Meclis’e beş dilli önerge!

Meclis’e beş dilli önerge!
HDP'li 21 milletvekili tarafından TBMM başkanlığına verilen Arapça, Kürtçe, Türkçe, Süryanice ve Zazaca önergelerde anadilde eğitim hakkının tanınması...

HDP'li 21 milletvekili tarafından TBMM başkanlığına verilen Arapça, Kürtçe, Türkçe, Süryanice ve Zazaca önergelerde anadilde eğitim hakkının tanınması istendi.

DİYARBAKIR  YENİGÜN -  Dünya Anadili Günü’nde HDP’li milletvekilleri tarafından TBMM başkanlığına Arapça, Kürtçe, Türkçe, Süryanice ve Zazaca önergeler verildi. Milletvekilleri Alican Önlü, Ayşe Sürücü, Dersim Dağ, Dilan Dirayet Taşdemir, Ebru Günay, Erdal Aydemir, Hasan Özgüneş, Hüseyin Kaçmaz, İmam Taşçıer, Meral Danış Beştaş, Muazzez Orhan, Murat Sarısaç, Nuran İmir, Nusrettin Maçin, Ömer Faruk Gergerlioğlu, Ömer Öcalan, Pero Dündar, Remziye Tosun, Şevin Coşkun, Tuma Çelik ve Tülay Hatimoğulları tarafından verilen önergelerde “Dünya Anadili Günü sebebiyle kültür, anadili hakkı ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan diller”in yaşaması için şu sorular yönetildi:

“Türkiye çok dilli bir ülke olmasına, Türkçe, Kürtçe, Arapça, Rumca, Ermenice, Hemşince, Lazca, Süryanice, Adigece, Pomakça ve çok sayıda dile ev sahipliği yapmasına rağmen, anadilde eğitim halen yasaktır.

Bu bağlamda;

  • Türkiye’de yaşayan farklı dillerin tanınması ve korunması için herhangi bir çalışma planınız var mıdır?
  • Bugün Türkiye’de hangi diller yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır? Bu dillerin korunması ve geliştirilmesi için herhangi bir çalışmanız var mıdır?
  • Türkiye halklarının kendi anadillerinde eğitim alma hakları neden engellenmektedir?
  • Kürt dilini, kültürünü ve edebiyatını araştıran Kürt kurumlarının, televizyonların ve yayınevlerinin kapatılmasının yasal dayanağı nedir?
  • Kürtçenin, Türkiye’de yasal statüye kavuşması için yürütülen herhangi bir çalışma var mıdır?
  • TBMM Genel Kurulu’nda yapılan Kürtçe konuşmaların tutanaklara halâ “bilinmeyen dil” olarak geçirilmesinin sebebi nedir?”

Parti Genel Merkezi’nden konuyla ilgili yapılan açıklamada ise, “21 Şubat Dünya Anadili Günü’nde, yasakçı ve asimilasyoncu politikalara karşı inatla dillerini savunan, geliştiren ve anadilini bir direniş alanına çeviren bütün insanları selamlıyoruz. Bütün kimliklerin ve dillerin eşit bir şekilde bir arada yaşamasını sağlayacak olan kalıcı, adil ve onurlu bir yaşamı var etmek, siyasi varlığımızın bir gerekçesi ve tarihe, halklarımıza karşı sorumluluğumuzun bir gereğidir. Bu vesileyle dünya halklarının Anadili Günü’nü kutluyor, herkesi anadiline sahip çıkmaya ve farklı anadillerine saygı duymaya davet ediyoruz” denildi. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.