Mayıs’ta 156 işçi hayatını kaybetti

Mayıs’ta 156 işçi hayatını kaybetti
İSİG Meclisi’nin verilerine göre, geçtiğimiz Mayıs ayında en az 156 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. İşçilerden 29’u Kovid-19 nedeniyle...

İSİG Meclisi’nin verilerine göre, geçtiğimiz Mayıs ayında en az 156 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. İşçilerden 29’u Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi. Dİyarbakır’da hayatını kaybeden işçi sayısı ise bir

DİYARBAKIR YENİGÜN- İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Mayıs ayı iş cinayetleri raporunu yayınladı. Paylaşılan rapora göre, Mayıs ayında en az 156 işçi hayatını kaybetti. En az 29 işçinin Koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle yaşamını yitirdiği belirtilen raporda, “Kovid-19 bir işçi sınıfı hastalığı haline gelmiştir” denildi. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 7 Mayıs günü yayınladığı genelgede Kovid-19’un “meslek hastalığı” olarak kabul edilmemesi üzerinde durulan raporda, “Kovid-19’un iş kazası/meslek hastalığı olarak kabul edilmesi için elbette gerekli hukuki girişimlerde bulunulmalıdır. Ancak bu talebin kabul edilmesi için aktif bir kampanya yürütürsek işçi sınıfının bütünü tarafında özümsenebilir ve bir örgütlenme başlığı olarak alana müdahale etme gücümüzü yükseltebiliriz” ifadeleri yer aldı.

6’sı çocuk işçi

Yaşamını yitiren 156 işçiden 113’ünün ücretli (işçi ve memur), 43’ünün kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluştuğu belirtilen raporda, bunlardan 6’sının kadın, 6’sının ise çocuk olduğu ifade edildi. Çocuk işçi cinayetlerinin tarım işkolunda gerçekleştiğinin kaydedilen raporda, “51 yaş ve üstünde çalışırken ölen 59 işçi bulunuyor. 14 göçmen/mülteci işçi yaşamını yitirdi. 6’sı Afganistanlı, 5’i Suriyeli, 1’i Azerbaycanlı, 1’i Gürcistanlı ve 1’i Iraklı. Ölen işçilerin 2’si sendikalı. Sendikalı işçiler cam ve belediye işkollarında çalışıyordu” denildi.

En çok ölüm İstanbul’da

Yaşanan iş cinayetlerinin şehirlere göre dağılımı ise şu şekilde verildi: “30 ölüm İstanbul’da; 9 ölüm İzmir’de; 8 ölüm Kocaeli’de; 6’şar ölüm Antalya, Bursa ve Denizli’de; 5’er ölüm Ankara ve Gaziantep’te; 4 ölüm Trabzon’da; 3’er ölüm Aydın, Çanakkale, Edirne, Kayseri, Osmaniye, Sakarya, Samsun ve Tekirdağ’da; 2’şer ölüm Erzurum, Kahramanmaraş, Kars, Malatya, Mardin, Mersin, Muğla, Nevşehir, Sivas, Şanlıurfa ve Zonguldak’ta; 1’er ölüm Adana, Afyon, Ağrı, Aksaray, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Erzincan, Giresun, Hatay, Isparta, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kırklareli, Kilis, Konya, Kütahya, Manisa, Muş, Niğde, Siirt, Şırnak, Uşak, Van, Yalova, Yozgat ve Özbekistan’da yaşandı.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.