Yûsif Bedirxan

Yûsif Bedirxan

Yusif Bedîrxan Yazdı: Seçim, tercih ve beklentiler - II

insan

Toplumda, tabanı milliyetçilik olan bir öfke çoğaltılıyor. Suriyeli sığınmacılar üzerinden Ak Parti'ye yönelmiş olan bu öfkenin yönü şu ya da bu şekilde Kürtlere dönecektir. Şimdilik öfkenin köpürmesine müsaade ediliyor. Neticede kontrol edilebilir olduğu düşünülüyor ki ben de öyle düşünüyorum. Önemli olan cepte iyice kabartılmış bir öfkenin tutulmasıdır. Zamanı gelince bu öfkenin direksiyonu geçmek konusunda sayısız tecrübe var.

Dün Madımak otele yönlendirilen öfke, yarın herhangi bir yerdeki HDP binasını ateşe verecek şekilde yönetilir. Maalesef çok provokatif bir seçim sürecine gireceğiz. Son derece kirlenmiş ve iktidara tutunmak için gözünü iyice karartmışlık var. Suriyelilere, Afganlara vs. yönelik öfke, herhangi bir anda kolaylıkla Kürtlere yöneltilebileceği için canlı tutulmaya devam edilecek. Öyle bir an gelecek ki, "provokasyona gelmeyin" demek bile zorlaşacak. İstenilen provokasyona ister istemez gelinecek. 1 Kasım 2015 öncesi tecrübesiyle hala yürürlükte. Emin olun hepimiz önümüzdeki yangından payımıza düşeni alacağız.

Geçtiğimiz Mart ayı sonunda Rawest Araştırma’nın saha çalışmalarını gerçekleştirdiği, Kürt Çalışmaları Merkezi adına yürütülen “Kürtlerde Değerler ve Tutumlar 2021 Araştırması"ndan Kürt seçmenlerle ilgili profil tanımlamalarıyla ilgili bir iki hatırlatmayı bunlara ekleyip bağlayalım.

Araştırmaya göre; katılımcılarda “Müslüman”, “özgürlükçü”, “dindar”, “demokrat” gibi kimlikler öne çıkarken, AK Partililerde daha çok "Müslüman", "dindar", "muhafazakâr" kimlikler, HDP’lilerde "özgürlükçü", "Müslüman" ve "Kürt hakları savunucusu" kimlikler ağırlıklı.

Katılımcıların "sağa" ve "sola" ait değerlere ilişkin görüşlerinde ise, sol tandanslı Kürtler arasında emek, eşitlik, halk, adalet, demokrasi, çevre bilinci ön plana çıkarken, sağ spektrumdaki Kürtler, dindarlık, milliyetçilik, millet, kalkınma, ailenin birliği gibi değerleri önceliyor. a

Dolayısıyla, araştırmaya göre, Kürtlerin çoğu kendini siyasal spektrumun solunda değil yüzde 47’lik bir oranla merkezde konumlandırıyor. Üç kişiden biri sol, beş kişiden biri ise kendini sağ spektrumda olarak niteliyor.

Araştırmanın verilerinden biri ise, Türkiye’deki Kürtlerin parti tercihleri. Katılımcıların en çok destekledikleri partiler HDP ve AK Parti. Üçüncü sırada ise CHP yer alıyor. Bu tablo, 2018 yılı verilerine göre AK Parti ve MHP’nin oy kaybettiğine, CHP, DEVA, Gelecek gibi partilerin ise oy oranlarının arttığına işaret ediyor. HDP’nin ise oyu, tabloya göre, kısmen azalma eğiliminde. 2018 yılına göre en büyük düşüş AK Parti’de (yüzde 16) yaşanırken, en büyük artış ise CHP’de kaydedilmiş. AK Parti’nin oy kaybının en az yüzde 11’ini muhalefet cephesine kaptırdığı da araştırma bulguları arasında.

Tüm bunlar, Türkiye’nin siyaset tarihi ve son beş yıldır izlediği yola etki edecek seçmen davranışları ve beklentileri. Beraber göreceğiz istikameti. Bitti

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yûsif Bedirxan Arşivi