VİDEO HABER - Trafikte yüksek sesle müzik dinleyenler dikkat!

VİDEO HABER - Trafikte yüksek sesle müzik dinleyenler dikkat!
KBB Uzmanı Op. Dr. Ali Rahimi, trafikte yüksek ses ile müzik dinlemenin, konsantrasyon bozukluğuna, gelen uyarıların engellenmesine ve yön tayininde hasara...
KBB Uzmanı Op. Dr. Ali Rahimi, trafikte yüksek ses ile müzik dinlemenin, konsantrasyon bozukluğuna, gelen uyarıların engellenmesine ve yön tayininde hasara yol açtığına dikkat çekti

Özellikle Büyükşehirlerde insanların trafikte geçirdiği süre ve stres yüzünden kazalar kaçınılmaz olabiliyor. Trafiğin meydana getirdiği stresten kurtulmak isterken bilinçsizce açılan müzik sesi ise insan sağlığını olumsuz etkiliyor.

Son günlerde sıkça gündeme gelen scooterlarda seyir halinde iken müzik dinlenmesi beraberinde kazaları da meydana getirebiliyor. Trafik ekipleri bu konu hakkında zaman zaman denetimler yaparak bilinçsiz kullanıcılara ceza kesiyor.

Üsküdar Üniversitesi KBB Uzmanı Op. Dr. Ali Rahimi, İLKHA muhabirine konuyla ilgili değerlendirmede bulundu. "Özellikle gençlikte kullandığınız silah atışı, maruz kaldığınız fabrika çalışma sesleri ileride çınlama olarak karşınıza çıkacaktır"

Yüksek sesin müzik sesi olmadığını bomba, patlama, silah, uçak kalkış sesi gibi sesler olduğunu dile getiren Rahimi, "Yüksek ses; insan kulağının tolere edemeyeceği ve ciddi rahatsızlıklara yol açabileceği seslerdir. 120 desibel ile 100 desibelde müzik dinleyemeyiz, insanı çok rahatsız eder. Yüksek sesler yani patlama sesi dış kulak yolundan bir hava basıncını içeriye verir. Bu durum kulak zarını yaratabilir, yırtmasa da çok şiddetli bir hareketlenme sağlar ve böylece küçük kemikçiklerle iç kulaktaki sıvıya bir darbe verir. Onların tam karşısındaki 4 bin Hertz dediğimiz belli bir frekansa zarar verir ve o hücreler ölür, bu durum geri dönülmezdir. O hücrelere zarar verilirse, özellikle gençlikte kullandığınız silah atışı, maruz kaldığınız fabrika çalışma sesleri ileride çınlama olarak karşınıza çıkacaktır. Bunun bir tedavisi yoktur." dedi.

"Uzun süre kulaklıkta müzik dinlemek yalnız konsantrasyon bozukluğu yapar ve sizin çevreden kopuşunuzu sağlar"

Kulaklıkla müzik dinlemenin kulaktan daha çok kişinin konsantrasyonu üzerinde hasarlara yol açtığını belirten Rahimi, "Kulaklıkla müzik dinlerken herhangi bir frekans kaybı ile karşılaşmayız. Çünkü bizim istediğimiz yüksek sesi mikrofonlarda, hoparlörde veya kulaklıkta karşılayamazsınız. Bizim yüksek ses dediğimiz bir patlama sesidir ve bu çok yüksek desibellerdir ve bunlar ancak kulağa zarar verebilir. Uzun süre kulaklıkta müzik dinlemek yalnız konsantrasyon bozukluğu yapar ve sizin çevreden kopuşunuzu sağlar." diye belirtti.

"Bütün uyaranlarımız ses üzerinedir, görüntü üzerine bir uyarımız yoktur"

Sıkça gündeme gelen scooter sürücülerinin seyir halinde iken müzik dinlemesi hakkında konuşan Rahimi, "Özellikle son yıllarda gördüğümüz scooter bir eğlence aracından çıkıp bir ulaşım aracına döndü ve bu ulaşım aracını artık trafikte gençler çok bol kullanıyorlar. Bizim bütün uyaranlarımız ses üzerinedir. Hiçbir zaman görüntü üzerine bir uyarımız yoktur. Bu söz çok ünlüdür: Hırsızın tıkırtı sesi duyulur, hırsız görünmez. Arkadan gelen arabanın motor sesi, lastik sesi ve korna sesini duyarız. Polis sireni, ambulansın sireni ve itfaiyenin sireni var; kapının zili ve telefonun zili var. Hiçbir zaman bunların uyarısını görüntü üzerinden almayız. Çünkü görüntü yalnız ön tarafı görür, kulak 360 derece her taraftan size uyarıları getirebilir. Trafikte yüksek sesle müzik dinleme ilk uyaranı alan kulağımızı bloke etmektir. Çocuklar scooter üzerinde kulaklık takıyorlar, bu zaten hiç müzik dinlemezseniz 20-30 desibellik bir işitme kaybıdır. Yüksek seste yani 80 desibellik bir müzik de dinlerseniz çevreden herhangi bir uyarı alamazsınız. Hiçbir arabanın gelişini, gidişini göremezsiniz. Arabanın içinde de yüksek seste müzik dinlerseniz yine çevreden gelen korna sesi, ambulans sesi, itfaiye sesini duyamazsınız. Özellikle de modern arabalar ses geçirmemek üzerine kurulmuştur ve böylece en önemli uyarı sistemimizi bloke etmiş oluyorsunuz. Trafikte yüksek ses ile müzik dinlemek bir konsantrasyonu, iki gelen uyarıları engeller, üç yön tayininde bir hasara yol açar ve böylece kulağa verdiği zarardan daha büyük tehlikelerle karşı karşıya kalırsınız." şeklinde konuştu.

"Çocuklara kulaklık kullandırmak, gelişimlerini olumsuz etkiliyor"

Çocuklara kulaklık takılarak müzik dinletilmesi hakkında da değerlendirmede bulunan Rahimi, "Çocuklarda kulaklık kullanmak dış kulak yolunun, kulak zarının, orta kulağın, beyinin, sesin algılanması olan üst kısımda beynin korteks içindeki bölümler hep gelişme halindedir ve bu gelişmeye yüksek sesle müdahale ediyorsunuz. Onun için çocuklarda özellikle yüksek sesten korumamız gerekiyor ve dış kulak yolundaki akıntılarını sağlanmak için dış kulak yoluna herhangi bir tıkaç veya kulaklık kullanılmasını engellememiz gerekiyor." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.