Seçim mevzuatında değişiklik teklifinin ilk yedi maddesi kabul edildi

Seçim mevzuatında değişiklik teklifinin ilk yedi maddesi kabul edildi
AKP’nin verdiği önergeyle; YSK'nin görev ve yetkileri arasına “görme engelli seçmenlerin kullanabilmesi için oy pusulalarına uygun şablon tasarım ve...
AKP’nin verdiği önergeyle; YSK'nin görev ve yetkileri arasına “görme engelli seçmenlerin kullanabilmesi için oy pusulalarına uygun şablon tasarım ve baskısını yaptırmak” da eklendi.

AKP ve MHP tarafından hazırlanan, seçim mevzuatında değişiklik öngören kanun teklifinin ilk yedi maddesi ve ikinci bölümü üzerindeki görüşmeler TBMM Genel Kurulu'nda tamamlandı.

AKP’nin verdiği önerge ile "partilerin seçimlere katılabilmesi için getirilen ilçe, il ve büyük kongrelerini üst üste iki defa ihmâl etmemiş olma" koşulu yeniden düzenlendi. Maddenin yeni halinde, "Seçime katılma yeterliliği elde eden parti, Siyasi Partiler Kanunu'nda öngörülen ve parti tüzüğünde belirtilen süreler içerisinde ilçe, il ve büyük kongrelerini üst üste iki defa yapmamış ise katılma yeterliliğini kaybeder" ifadeleri yer aldı.

AKP’nin verdiği bir diğer önergeyle, Yüksek Seçim Kurulu’nun görev ve yetkileri arasına "görme engelli seçmenlerin kullanabilmesi için oy pusulalarına uygun şablon tasarım ve baskısını yaptırmak" eklendi. Böylece görme engellilerin refakatçiye gerek olmadan oylarını kendileri kullanmaları mümkün hale getirildi.

Görme engelliler TBMM önünde eylem yapmıştı

Türkiye Körler Federasyonu ve paydaş kuruluşları, dün, TBMM’nin Çankaya kapısı önünde kanun teklifinde görme engellilerin tek başına oy kullanabilmesini sağlayacak düzenlemelere de yer verilmesini talep etmişlerdi. Görme engelli avukatı Olgun Yılmaz, şunları söylemişti: “Bizler, yıllardır Seçim Kanunu’nda değişiklik yapılması için çaba gösteriyoruz. Üç seçimde biz, Engelsiz Erişim Derneği’nin bastırdığı oy şablonlarıyla oy kullandık ve gösterdik ki biz bu oy şablonlarıyla bağımsız, tek başına, gizli oy kullanabiliyoruz. Yüksek Seçim Kurulu’na dedik ki ‘Oy şablonlarını siz bastırın.’ ‘Bastıramayız, yasada yeri yok’ dediler. Madem yasada yeri yoksa biz de oturduk, çalıştık. ‘Yasaya koyarız’ dedik. Ne zaman ki Seçim Yasası’nda değişiklik hususu gündeme geldi, çalışmaya başladık. Altı aydır, hazırladığımız yasa teklifini bütün partilere tek tek ilettik. Seçim çalışmaları yeni başladığında yani şu son 15 gündür bütün milletvekillerine mail attık. Dedik ki ‘Bu çalışmaları lütfen yasaya koyun’. Ama gördük ki Anayasa Komisyonu’nda dahi bu yasa geçmedi. Biz niye varız? Engelliler olmadan seçim olur mu? Engelliyi unutan iktidarı da unutsun. Bu nedenle biz, bütün partilere buradan sesleniyoruz: Bize burada şimdi gelip söz verinceye kadar, Seçim Yasası’na bizim talep ettiğimiz değişiklik metnini kendilerinin koyacaklarını söyleyinceye kadar buradayız.” (ANKA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.