LGS öncesi neler yapılmalı!

LGS öncesi neler yapılmalı!
Bu hafta sonu uygulanacak olan LGS için geri sayım başlamışken bu sürecin verimli değerlendirilmesi gerektiğini belirten Eğitimci Murat Dalkılıç, özellikle...
Bu hafta sonu uygulanacak olan LGS için geri sayım başlamışken bu sürecin verimli değerlendirilmesi gerektiğini belirten Eğitimci Murat Dalkılıç, özellikle sınavda dikkat edilmesi gereken konular hakkında önemli tavsiyelerde bulundu

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında 5 Haziran'da uygulanacak merkezî sınava sayılı saatler kaldı. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da iki oturum hâlinde gerçekleşecek olan LGS’de tanınacak olan sınav süresinin verimli değerlendirilmesi, sınav öncesi ve sonrası adaylarda olabilecek kaygı ve heyecan duygularının bastırılması konularında öğrencilere önemli tavsiyelerde bulunan Eğitimci Murat Dalkılıç, söz konusu süreçte aile desteğinin önemine dikkat çekti.

‘Sınav kaygısı ve heyecan oluşturabilecek tutumdan uzak durulmalı’

Öncelikle pazar günü sınava girecek olan bir milyonu aşkın öğrenciye başarı temennisinde bulunan Dalkılıç, "Sınava kadar bu süreci iyi yönetebilmeleri gerekir. Bu süreçte karşılarına çıkacak en büyük durum, sınav kaygısı ve heyecandır. Burada ailenin desteği çok önemlidir. Şunu belirtmek gerekirse sınav kaygısı ve heyecanı gibi duygular bulaşıcı bir hastalık gibidir, kişiden kişiye bulaşır. Dolayısıyla ev ortamında bunu çok da öğrenciye yansıtmamak gerekir. Öğrenciye çok ağır gelmeyecek etkinlikler yapılmasını tavsiye ederiz. Cumartesi akşamı yapılabilecek ağır etkinlikler neticesinde öğrenci sınava yorgun gelebileceğinden buna dikkat etmek lazım." dedi. Sınava kadar öğrencilerin heyecanlanıp sınav kaygısı yaşamaması için abartılı şekilde dijital ekranlarla muhatap olmaması gerektiğinin altını çizen Dalkılıç, "Belki kısıtlı süre kullanabilirler, ancak dijital ekranlar öğrencilerimizin zihnine zarar verdiğinden sınav kaygısı ve heyecanını giderme adına çok da aşırıya gitmemek gerekir. Bu süreçte öğrenci heyecanlanıp 'unuttum' kaygısına kapılabilir. Bunun da çok basit yöntemi olarak bir soru bankasını birkaç soru çözdüğünde heyecandan dolayı zannettiği unutkanlığın aslında olmadığını görecektir." ifadelerini kullandı.

‘Sorularla inatlaşmayın, zihninizi dinlendirin’

Sınav günü yapılması gereken hususlara da değinen Dalkılıç, şunları söyledi:

“Sınav gününde öğrenci rahat giysiler giymeli ve sınava başladığında çalışma sürecinde yapmış olduğu taktik ve stratejileri uygulamalıdır. Sınavda çok farklı kitapçık türü olduğundan ilk sorular belki zor gözükebilir ama şu bilinmelidir ki çözemedikleri soruların yanına birer işaret bırakır, sorularla inatlaşmazlarsa soruları çözdükçe heyecanları gidecektir. Vakit kaldığı takdirde çözemedikleri sorulara geri dönüş sağlayabileceklerdir.” Dalkılıç, "Sınav esnasında kaydırmamaya dikkat edilmeli ve soru çözümünde sayfayı çevirmeden cevaplar kodlanmalıdır. Bu şekilde olduğu takdirde öğrenci hem kaydırma riskini ortadan kaldırmış olur; hem de zihnini biraz dinlendirmiş olur. Soru çözümleri ağır gelmesi durumunda bilinmelidir ki sorulara tüm adaylar muhatap olduğu gibi zor sorular herkese zordur. Bu sınav ölüm-kalım meselesi değildir. Tüm öğrencilere tekrardan başarılar dilerim." şeklinde konuştu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.