Yûsif Bedirxan

Yûsif Bedirxan

Yusif Bedîrxan yazdı: Siyasetin nabzı ve seçmen tercihleri

KONDA’nın 1 Haziran’da açıkladığı anket sonuçlarına göre Ak Parti’nin oy oranı yüzde 28,7. Bu oran herhalde  Ak Parti için son 15 yılın en düşük seviyesi. CHP’nin oy oranı ise yüzde 24,7. Ak Parti ile ana muhalefet arasındaki fark yerinde sayan CHP’ye rağmen dört puana inmiş.

İyi Parti ilk kez yüzde 20’yi geçti; oy oranı 21,7 olarak ölçüldü.

HDP’nin oy oranı yüzde 12,2 olarak tespit edildi.

Cumhur İttifakı’nın diğer ortağı MHP’nin oy oranı ise yüzde 7,5 olarak belirlendi.

Metropoll Araştırma'nın Mayıs ayı anketinde ortaya çıkan tabloya bakalım birde: AK Parti'nin oy oranı yüzde 32.7, CHP'nin oy oranı yüzde 22.6, İYİ Parti: 15.1, HDP: 13.8, MHP: 8, Zafer Partisi: 1.8, Saadet Partisi: 1.6, DEVA Partisi 1.3…

AREA Araştırma'nın Mayıs ayında yaptığı anket çalışmasına göre Millet ve Cumhur İttifakı arasında yüzde 7 oy farkı var. AK Parti ile CHP'nin oy farkı ise artık yüzde 1'li rakamlarla ifade ediliyordu.

AK Parti yüzde 29.3, CHP yüzde 28, İYİ Parti yüzde 16.3, HDP yüzde 11, MHP yüzde 8, DEVA Partisi yüzde 3,4

Üç ayrı araştırma şirketinin sonuçlarına baktığımızda;

  1. Mevcut ekonomik göstergelerin Ak Parti’nin aleyhine işliyor.
  2. Tüm çıkışlarına rağmen CHP yerinde sayıyor. Bu hem CHP’nin lider protibinden hem de Kürt sorunu üzerindeki söylemlerinde ana akım siyasetle aynı kulvarda kalmasından kaynaklanıyor. Cumhurbaşkanlığı için Kemal Kılıçdaroğlu dışında neredeyse her aday konuşuluyor. Bu durum bile CHP’nin aleyhine işliyor.
  3. Gözle görülür en büyük artış İYİ Parti’de. CHP’ye yetişti, böyle giderse geçecek gibi görünüyor. Meral Akşener’in İYİ Partisi Kılıçdaroğlu’nun CHP’sinden daha iyi bir görüntü ortaya koyuyor.
  4. Ancak tüm anketlerde ortaya çıkan gerçeklik HDP’siz olmayacağı yönünde genel bir kanıyı ortaya koyuyor. Tüm olumsuzluklara ve neredeyse topyekun saldırılara rağmen HDP siyasetteki belirleyici aktör.
  5. Mhp’nin sürekli gerilediği tüm anket şirketlerinin ortak tespitiydi. KONDA’nın 7,5 paylaşımı bunu gösteriyor.

Burada sorulması gereken soru Ak Parti’den kaçan seçmen nereye meylediyor?

Tam bu noktada anket şirketleri Diğer partiler kısmındaki yüzde 5,2 oranı pek gerçekçi durmuyor. DEVA Partisi’ndeki yükselişi sanki göz ardı ediliyor gibi. Altılı masadaki Saadet, Gelecek Partisi de dışarıda tutulmuş gibi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yûsif Bedirxan Arşivi