Ufuk Çimen yazdı: BİK ve yerel işbirliğinin gelişimi

Yerel basının ekonomik anlamda büyük sıkıntılar çektiği bir dönemdeyiz.

Olağanüstü bir süreçten; gittikçe dibe vurarak geçiyoruz.

Maliyetlerin yüzde 200’ler civarında arttığı, gelirlerin de hissedilir oranlarda düştüğü öngörülemez bir dönem bu.

Tablo oldukça kötü.

Ancak bu tabloyu imkanlar dahilinde elden geldiğince düzeltmeye çalışan bir çabayı da görmezden gelmemek lazım.

Zaman zaman tartışmaların odağına çekilen Basın İlan Kurumu’nun (BİK) çabalarından ve yapılabilecekler hakkında dilim döndüğünce söz etmek istiyorum.

BİK’in çalışma alanı kurumun sitesinde şu şekilde izah ediliyor: Resmi ilanlar ile kamu kurum kuruluşlarına ait reklamların, gazete ve dergilerde yayınlanmasına aracılık etmek. Gazete ve dergileri, dönemsel veya şikâyete bağlı olarak mevzuat ve Basın Ahlak Esasları kapsamında denetlemek.

Kurum ve kuruluşların resmi ilan ve reklamlarına aracılık etmesi, basının sübvanse edilmesi anlamında çok önemli.

Ancak bazı kurumların ilanları; doğrudan temin ve benzeri başka yöntemlerle ihale etmesinin özellikle bölgede önemli sıkıntılara neden olduğu tartışma götürmeyen bir gerçek.

Tam bu noktada Batman, Siirt, Mardin, Bingöl, Muş ve Şırnak’ın bağlı olduğu Diyarbakır BİK Şubesi bu anlamda çok olumlu çalışmalara imza atıyor.

Kayıp-kaçak ilanlar konusundaki şikayetleri (kurumlarla geliştirilen olumlu diyaloglarla) neredeyse en aza indirerek bölgedeki gazetelerin ilan ve reklam gelirlerinde önemli bir artış sağlanması ve çalışmalarını aralıksız sürdürülüyor olması takdire şayan.

Bu anlamda yıllardır yaşanan sıkıntıların pandemi dönemi koşullarının gevşetilmesi ile beraber yukarıya doğru bir grafik çizmesi, kurum adına güzel bir örnek teşkil ediyor.

Düşünün yaklaşık 2-3 yıldır çalışan ekip, Müdür değişiminin yarattığı pozitif dönüşümle; ekip arkadaşlarının da katkısı ve uyumlu çalışmasıyla grafiği yukarılara doğru çekiyorsa bize de “Marifet iltifata tabidir” diyerek alkışlamak düşer.

Yapılan olumlu çalışmaları takdir ettiğimiz kadar, bu noktada kuru bir alkışla kalmayıp; çalışmalara ortak olmak gazeteler ve çatı örgütleri adına elzem.

Özellikle özgün içerik üretmekteki eksiklerin sebepleri genel kabulle ekonomik kaynaklı.

Bu alandaki çalışmalarla artışa geçen ilan ve reklam dışında; özellikle gündemde olan dijital dönüşüm ve bu alandaki potansiyelleri geliştirecek yeni imkanlar sağlamak BİK kadar, yereli temsil etme iddiasındaki derneklerin, kalkınma ajansları ve hatta iş odaklı  sivil toplum örgütlerinin de görevi.

Geçmişte bu anlamda iyi bir örnek vardı.

Mardin BİK Şube Müdürlüğü, Kalkınma Ajansı, İŞKUR ve basın örgütlerinin işbirliğinde yürütülen bir proje; yerel basın için zengin içerik üretme açısından çok olumlu bir projeydi ve bu sayede birçok kişi istihdam edildi.

Burada BİK'in iyi seçilmiş yerel yöneticilerinin de katkısı unutulmamalı. Ancak bu ve benzeri projelerin tek olumsuz yanı sürdürülebilir olmaması.

...

Ancak uzun soluklu yeni projelerle alternatif ekonomik katkılar, gazeteler için de sürdürülebilir bir beceriyi geliştirmeye olanak sağlayacaktır.

Tüm bunlar basına can suyu olduğu kadar, paralelinde yerel medyadaki istihdamın da artırılması ve gençlerin önünü açmayı öncelik haline getirmelidir.

Uzun vadede sürdürülebilir ekonomik alt yapı, özgün içerik üretme ve yeni reklam alanlarının değerlendirmesi gibi gibi fırsatlar hayal değil; yeter ki hep beraber hareket edebilme kabiliyeti oluşturabilelim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ufuk Çimen Arşivi