Tarık Othan Yazdı; Kent Hafızası/Ocak-I

Ömürden giden bir yeni yıl. Bizim gibi yaşını alanlar için frenlerin balataları yaktığı ömrün yokuş aşağı yılları. Daha yolun başındaki gençler, orta yaşlılar bilcümle hepimiz için yeni yılın en büyük anlamı yapılan zamlar maalesef.

Vergiden, harçlara, gıdadan, giyime; iğneden ipliğe kadar zamlanan yeni bir yıl.

Artan asgari ücret, memur ve emekli maaşlarına yapılan zamlar artık çok şey ifade etmiyor. Daha almadan eridi maaşlar.

Doğalgaz, elektrik faturaları, ateş pahası çarşı pazarın rutine binen haberleri de yapılmıyor artık.

Böyle bir ruh haliye başlıyorum kent hafızasına, buyurun!

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Nebati firmalara indirim çağrısı yaptı yılın başında. Büyük zincir marketlerden bir kaçı ve kentteki tatlıcılar uydular çağrıya. Ancak kentteki tatlıcılar tedbiri elden bırakmadan ‘fiyat sabitlemeyi’ 1 ay ile sınırlı tuttu.

Milleti kandırmaktan başka bir şey değil.

Ancak tatlı sektöründe 2022 satışının Diyarbakır’da 2 bin 500 ton olduğunu duyunca tavan yaptı sinirlerim. Bizim şeker tavan yapınca halka tatlıya talim ederken, kim yiyor bu kadar tatlıyı?

Diyarbakır Bağlar’da bir gencin polis tarafından darp edilmesini konuştuk günlerce. Namaza giderken darp edilen gence kent ve sivil toplum sahip çıktı.

Peki, ne oldu? Hiçbirşey. O genç yediği dayakla kaldı.

Camilerde utanç duyulası elektrik kesintileri kentin uzun süre gündeminde. Isıtma giderlerinden kaynaklı biriken borçlar yüzünden belalımız DEDAŞ yine sahne aldı. Hem Diyanet’in, hem DEDAŞ’ın ortak ayıbı için kentteki kimsenin kılı dahi kıpırdamadı.

Bilcümle bu ayıp hepimizin!

Bu kadar eleştriden sonra iyi şeyler yok mu? Var elbette.

Diyarbakır'da emekli imam Abdulaziz Yatkın, gençlik yıllarından itibaren içmediği sigaranın parasını kitaba yatırmış, durmamış 21 kitap yazmış. Yatkın'ın evi, yaklaşık 40 yılda 5 bin kitabın bulunduğu kütüphaneye dönüştü. Yatkın, "Hayattayken kütüphaneyi dağıtmayacağım. Vefatımdan sonra yapabilirlerse bir kütüphane kursunlar. Bu kitapları da oraya bağışlasınlar" dedi.

Sevmek böyle bir şey işte. Seversen engel yok, istersen engel yok.

Diyarbakır sanat ve kültürde eksiklerine rağmen dolu dolu bir yılı geride bıraktı.

Sadece Büyükşehir Belediyesi’nin geçen yıl düzenlediği konser, festival, sinema, tiyatro, sergi, dengbej divanları, anma programları, bilgi-kültür yarışmalarıyla vatandaşlar kültür ve sanata doyurdu diyebiliriz. Diğer bağımsız etkinlikler de cabası. Her kesim için eşit olmasa da bağımsız etkinliklerle hayat buldu Diyarbakır. Devam Edecek

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tarık Othan Arşivi