Tarık Othan yazdı: Kent Hafızası; Eylül-3

Diyarbakır, faydalandığı ölçüde bereketli bir şehir. Tarım, hayvancılık, turizm, gastronomi envayi çeşit ekonomik alternatiflerle öne çıkıyor.

Bunlardan biri de tekstil.

Diyarbakır'da üretilen pamuk, bunun işlenmesi ve birçok işleminin yapılması için yapılan yatırımlarla kent, tekstilde adeta çağ atlayarak Avrupa'ya açıldı. Diyarbakır, geçen yıl ocak-temmuz ayı içerisinde 115 milyon dolar ihracat yaparken, bu yıl aynı aylar içesinde 163 milyon doları buldu. GÜNTİAD Başkanı Mehmet Dalkıran nihai hedeflerinin 2023 yılında şartların da daha da iyileşmesiyle hedeflerinin 1 milyar dolar olduğunu söyledi.

Enerjideki dışa bağımlılığımız kadar, imkanlardan faydalanmamız da ayrı bir sorun. Diyarbakır güneş alan bir şehir ve maalesef bu imkanını iyi değerlendiremiyor.

Ancak örnek bir proje bu alanda umutları yeşertti. Hem de örnek proje bir devlet kurumunda, bir okulda gerçekleştirildi.

Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü eğitim kurumlarında güneş enerji sistemleri kullanımının başlangıcı niteliğinde projeyi hayata geçirdi. Vali Gökhan Aydıner Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafından üretilen güneş panelleri Muazzez Beran Ortaokulu’nun çatısına yerleştirildi.

Alkışı hakeden bir proje, umarız devamı gelir.

Diyarbakır’ın Dicle ilçesinde maden arama çalışmalarının, doğada ve yaşam alanlarında tahribat yarattığını savunan bölge sakinleri, yaşam alanlarının tahrip edildiğini kaydederek, arama çalışmalarının sonlandırılmasını istedi. Muhalefete, sivil toplum örgütlerine ve ekoloji hareketlerine seslenen bölge halkı 5 Eylül günü “Doğaya sahip çıkalım” çağrısı yaptı.

Kentin, bölgenin ve hatta ülkenin en büyük sorunu uyuşturucu.

Gerek Emniyet Müdürlüğü gerekse Jandarma bu alanda başarılı çalışmalar gerçekleştiriyor. Kent içinde uyuşturucu tacirlerine yönelik operasyonlar yapılırken kırsalda (özellikle Lice ve çevresi) gün geçmiyor ki milyonlarla ifade edilen ton sayılarla uyuşturucu ele geçirilmiyor olmasın. Bunlara amenna ancak bu kadar operasyon ve kontrollere rağmen bunlar ne ara ve nasıl yetiştiriliyor anlamış değilim!

Diyarbakır bunca olumsuzluklara rağmen sanatın, edebiyatın şehri aynı zamanda. İşte bunlardan bazıları…

Fotoğraf sanatçıları 15-18 Eylül tarihleri arasında Diyarbakır’da "Uluslararası Çağrılı Fotoğraf Günleri" düzenlenecek. Uluslararası ünlü fotoğrafçıların da aralarında bulunduğu 22 fotoğraf sanatçısının katılacağı fotoğraf günlerinde amaç Diyarbakır ve Kayapınar’ın tanıtılmasına katkı sunmak.

Edebiyat çalışmalarında öne çıkan Wêjegeh Amed Eylül ayı programını açıkladı. Program, çalışmalarını Atina’da sürdüren ses sanatçısı, besteci ve geliştirici Sofia Zafeiriou’nun 11 Eylül’deki elektronik ses performansıyla başlıyor. Program kapsamında Dilawer Zeraq, son kitabı “Rengê Hebûnê” kitabıyla, Gazeteci ve yazar Hatice Kamer ise “Reşê – Kızının Gözünden Musa Anter” kitabıyla okurlarıyla bulaşacak. AY içinde Şair Hayri K. Yetik’in katılımıyla “Üçüncü doğamızın eşiğine: İnsan, sanat, teknoloji” başlıklı söyleşi düzenlenecek. Devam Edecek

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tarık Othan Arşivi