Tarık Othan yazdı: 210 çare değil; can yakan zamlar!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) kademeli fiyat tarifesiyle hanelerde 150 kWh'ye kadar olan tüketimlerin kilovatsaat başına vergiler dâhil 1,37 TL'den faturalandırılacağını, bunun üzerindeki her kilovatsaat tüketim için uygulanacak birim fiyatın 2,06 TL olacağını 1 Ocak’ta duyurmuştu. Gelen yüksek elektrik faturalarının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, elektrik faturalarında düşük tarifeden yüksek tarifeye geçiş için tüketim limitinin günlük 5 kWh’den 7 kWh’ye, aylık 150 kWh’den ise 210 kWh’ye çıkarılacağını açıkladı.

Bu ne anlama geliyor?

Yani elektrik tüketimi aylık 210 kWh’ye kadar kWh başına 1,37 TL, üzerinde ise 2,06 TL üzerinden hesaplanacak.

Bunun tüketiciye faydası ne olacak peki?

Uzmanlara kulak verelim.

Asıl sorunun zamlardan kaynaklandığını belirten kimi uzmanlar, kademelendirme sisteminin ne amaçla uygulandığının açıklanması gerektiğini, “Bir şeye zam dediğin zaman bunun iktisat bilimiyle izah edilmesi lazım. Ortada böyle bir bilgi yok. Böyle bir şey olmayınca da bunun adı direkt soygun” diyor.

Elektriğe zam gelmeden önce yeni sınır olarak belirlenen 210 kWh tüketim için, TRT ve enerji fonu dahil ödenen fatura 193 TL idi, bugün ise 210 kWh kullanımlı bir faturaya denk gelen fiyat 288 TL. Yani 95 TL fazla ödüyoruz.

Şunu da hatırlatalım!

Yeni yıldan itibaren ticarethanelerde elektriğin yüzde 125, sanayide yüzde 129, tarımda yüzde 195 zamlandığı bir ortamda kademe kararı sadece meskenler için geçerli.

Kademeli sistemin 150’den 210’a çıkarılmasında değişen ne var?

Ortada şöyle bir durum var; kimse bu yüksek faturalandırmadaki yüksek zamdan bahsetmiyor ve hatta buna zam bile denmiyor.

Aynı sorunu 2021’in yaz aylarında da yaşadık; yine derde derman bir uygulama hayata geçirilmedi.

Düşünün ticarethaneler, sanayi kuruluşları, lokanta, kafe vesair yerlerin elektrikten kimi yerde tasarruf edebileceği bir durum yok; yaptı diyelim bunun karşılığında bile elektrik faturaları fahiş bir şekilde yüksek geliyor.

Burada ya bilerek yürütülen bir politika var ya da hükümetin kontrolünden çıkan bir durum söz konusu?

Meskenlere bu 210 kWh’lik kademenin bir hayrı olmayacak.

Esnafın, ticarethanenin elektriği yine yüzde 125 zamlı. Esnaf ne yapacak peki?

Ya kısacak ya da bunun karşılığını tüketiciye yansıtacak.

Sanayinin elektriği yine yüzde 129 zamlı. Kademenin 210 kWh’e çıkması tek başına bir şey ifade etmiyor. Önemli olan zamların geri çekilmesi.

Mesele kademe değil, mesele zammın kendisi!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tarık Othan Arşivi