Maviden Sarıya; gidişat kötü!

Yeni normalleşmenin başladığı 1 Mart’tan şimdiye kadarki süreçte virüs yeniden yaygınlaşmaya başladı.

Son paylaşılan rakamlar risk haritasındaki 39 ilin kırmızıya döndüğünü gösterirken, bölge illeri Şırnak dışında sarıya dönüştü ve Diyarbakır’da mevcut tabloda mavide kalmayı maalesef başaramadı.

Sağlık Bakanlığı'nın 100 bin nüfusa denk gelen haftalık vaka sayılarını içeren haritasında çok yüksek riskli illerin sayısı 1 ay içerisinde 17'den 39'a yükseldi.

15-21 Şubat haftasına ait koronavirüs verilerinde Türkiye çapında nüfusa oranla en düşük vaka sayılarının, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki beş ilde görüldüğü açıklanmış ve bölge illerinin mavide olmasına sevinmiştik.

Bu illerin tümünde geçen yıl 1 Haziran’da başlayan normalleşme takvimi ile birlikte vaka sayılarında artış yaşanmış ve “Birinci dalganın zirvesi” olarak tanımlanmıştı.

Şüphesiz vaka oranlarının düşmesinde, kısıtlamaların, kapatılan sosyal mekanların (kafe, kahvehaneler) ve kış mevsimin etkisi yüksekti.

Yaklaşık 3 haftalık zaman dilimindeki bu negatif dönüşümün sebebi ne?

Maalesef açılan mekanlara rağmen; insanların hastalık tamamen ortadan kalkmış gibi davranmaları ve sosyal mesafe, maske ve hijyene önem vermeyişi önemli etken.

Bunun dışında iller arası seyahatlerin artması, toplantıların yapılması, aile ve taziye ziyaretlerinin artması da önemli etkenler arasında sayılıyor.

Ancak tüm bunlar dışında bir iddia daha var ki çok önemli.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener "Tehlike büyük. Türkiye de üçüncü dalganın içerisinde. Bu tırmanış devam edecek olursa, tamamen kapanma dahi söz konusu. İngiltere, Afrika, Brezilya mutantı gibi Türkiye'de de henüz adı konmamış bir Türkiye mutantı olabilir. Bu mutantın tanımlanmasıyla tırmanışın sebebini de bu mutanta bağlayabiliriz" ifadeleri endişe verici.

Kalkan yasaklar, özellikle küçük esnaflar açısından ekonomik rahatlamasını sağlamak amaçlı ve Türkiye şartlarında bu gerekli. Bu gereklilikte üç ana kurala uymak olası bir mutanttan korunmanın da anahtarı.

Ciddiyeti elden bırakmadan ve daha kötüsüne dönüşmesini önlemek en azından kendi tedbirlerimizi uyguladığımız sürece kendi elimizde.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ufuk Çimen Arşivi