İkinci üniversiteye gerek var mı?

Geçtiğimiz haftalarda Milliyetçi Haraket Partisi (MHP) Diyarbakır İl Başkanı Cihan Kayaalp, Diyarbakır’ın ikinci üniversiteye ihtiyacı olduğu yönünde bir açıklama yaptı. Kayaalp, “Diyarbakır, bugün 2 milyon nüfusa yaklaşmış bir kent ve Türkiye’nin de sayılı kentleri arasında olmasına rağmen sadece Dicle Üniversitesi var ve bu üniversitede sadece 30 bin civarında öğrencimiz var. Böyle bir nüfusa sahip Diyarbakır gibi bir kentin bu kadar öğrencisinin olmaması gerekir. Burası eskisi gibi cazibe merkezi ve öğrenci kenti olması için ikinci bir üniversitenin yapılması gerekiyor” dedi.

Kayaalp, Üniversite’nin kentten uzak olduğu için; okumaya gelen öğrencilere faydasının istenilen düzeyde olmadığını yapılacak yeni bir üniversitenin kent merkezine yakın bir yerde ve esnafın da öğrencilerle haşır neşir olduğu bir yerde kurulması gerektiğine vurgu yaptı.

Aynı günlere Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya da, üniversitelerin, bir kentin gelişiminde önemli bir aktör olduğunu belirterek, “Özellikle kent dışından gelen öğrenci sayısı oranının yüksekliği, bunda önemli bir rol oynar. Ama maalesef Dicle Üniversitesi’ne baktığımızda yüzde 90 civarında kendi öğrencilerinin olduğunu görüyoruz. Başka illerden öğrenci çekme işi yok. Bu da Diyarbakır’da ikinci bir üniversite ve bunun da vakıf üniversitesi olarak kurulması zorunluluğu doğurmaktadır” dedi.

BU açıklama diğerine göre daha mantıklı duruyor.

Kaya, aynı bakış açısını daha da geniş tutarak şöyle diyor: Bölgemizde 15 binden fazla insanımız üniversite okumak için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) gidiyor. Bir o kadar öğrencimiz de Avrupa ve komşu ülkelere... Bunlar ortadayken biz DTSO olarak Diyarbakır’da bir ticaret ve ekonomi üniversitesinin kurulması için bir yıldır bir süreç başlattık. Odalar ve Borsalar Birliği de bu kurmayı düşündüğümüz vakıf üniversitesinin içerisinde olacak. Bu konuda YÖK Başkanı ve Cumhurbaşkanına bu işin acilen çözülmesi gerektiğiyle ilgili kamuoyundan destek bekliyoruz. TOBB, DTB ve DTSO olarak ortaklaşa açacağımız bir üniversitede kamuoyu baskısıyla en kısa sürede bunu hayata koyacak gücümüz var. Biz sadece gerekli izinlerin verilmesini bekliyoruz. Bu konuda eğitim vakfı da kurduk. Üniversitenin kurulması için YÖK Başkanı’ndan gerekli izinlerin çıkmasını bekliyoruz. Valimizden de bu konuda gerekli destekleri alıyoruz”

MHP İl başkanının tribüne oynayan açıklamasına karşı DTSO ise hazır bir altyapı ve verilerden yola çıkılmış.

Özel bir Üniversite ile ilgili bir çalışma vardı. DTSO Başkanı yanılmıyorsam müteveli heyetinde yer alıyordu.

Bu girişim ne oldu acaba?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ufuk Çimen Arşivi