Ercan Çağlayan yazdı: Paribu, Binance ve Btctürk

Başlıkta sıraladığım platformlar, günümüzde Twitter, Instagram, Facebook gibi sosyal medya platformlarına nazaran daha bi revaçta.

Özellikle son dönemlerde, evde, sokakta, kıraathane de, otobüste...

Kime baksanız, ellerinde telefon, bu uygulamalardan birine bakıp duruyor. Kısa sürede zengin olma hayallerini süsleyen bu platformlar gerçekten sağlıklı mı, yada küçük kazançlarla kısa vadeli mutluluğun akabinde, uzun vadeli mutsuzluklara mı neden oluyor?

İnsanlar işsizliğe çare olarak mevcut birikimlerini kripto para olarak bilinen bu sanal sistemlere yatırarak, kazanç elde etmeye çalışıp, günü kurtarmanın umudu icerisinde parite al-sat mücadelesi veriyor. Bu sistemle hatırı sayılır gelir elde eden yatırımcılar olduğu gibi  ekonomi bilgileri olmayan ya da kısıtlı bilgiye sahip birçok  yatırımcı da var.  Kripto paralarla ilgili forumlardan birinde gezinirken, bir yatırımcının, YTD(yatırım tavsiyesi değildir)'i kripto para zannedip, "YTD binancede var mı?"  Demesi, bilinçsiz yatırımcı realitesini  gözler önüne seriyor.

Yatırımların birçoğu tavsiye üzerine yapılıyor. Örneğin; herkes Chz'nin , Holo'nun yükseleceğini söylüyor. Fakat nereden biliyorsun? gibi bir soruyla karşılaştıklarında cevap veremiyorlar. Bir başkasının tavsiyesiyle kuyuya inilmez. Sonra kuyuda boğulup kalırsınız. İndikatör,  formasyon, gibi teknik analizlerin analistliği yapılmadan, Paritelerin projelerini, geçmişlerini, gelecek vaat edip, etmediklerini bilmeden balıklama atlayıp, balinaların (büyük yatırımcı) kurbanı oluyorlar. Buda iflasın ve sonrasında psikolojik buhranın yaşanmasına neden oluyor. Nitekim bunun örneklerini hemen her gün haber bültenlerinde görmekteyiz.

Serveti eriyenler, buhranlar, intiharlar....

Hal böyle olunca; kısa vadeli bu kazançlar uzun vadeli kaybedişler getiriyor.

Bu nedenle mevduatlara yön verirken, bir yol haritanızın olması ve bu yol haritası çerçevesinde hareket etmemiz gerekiyor. Paritelerin kronometresini iyi ayarlayıp, elden çıkarmalarınızı yada satın almalarınızı sağlıklı yapın.

Hırs yapmayın, hırs başarılarınız da bir basamak olabilir. Yalnız aşırı hırs kilitlendiğiniz bu basamaklarda karşılaştığınız teferruatlara, detay ve fırsatlara kör olmanızı sağlar. Bir sabah uyandığınızda bir bakmışsınız ki, o hırs basamaklarından yuvarlanıp kalmışsınız.

Yöntem ekonomik hayatta da, sosyal hayatta da aynıdır hep.

Doğru zaman doğru yatırım.

Doğru insan doğru zaman.

Bunun tersi ise hüsran.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Arşivi