Koronaya dair bozulmamış bilgiler - II

Virüsün yüzeylere göre farklı yaşama süreleri var, şöyle ki; 1)Aerosoller içinde (Yani Havada asılı 5 mikrometreden küçük parçacıklar 3 saate kadar 2) Bakır yüzeylerde 4 saate kadar 3) Karton üzerinde 24 saate kadar 4) Plastik ve paslanmaz çelik üzerinde: 72 saate kadar kaldıklarını bir kenara yazıp muamelenizi de ona göre yapın.

Çin’de ve ülkemizde etrafa virüs bulaştıran kadını hatırlarsınız sanırım. O yüzden daire kapısının dış kolu, merdiven ara otomatiğinin düğmeleri, asansör kapı kolu (iç ve dış) asansör kat butonları apartman kapı otomatiği butonu, apartman kapı kolu (iç ve dış) bütün bu yüzeylere kağıt mendil ile temas etmeniz faydalı.

Mümkünse asansörlere binmemeye çalışın ve merdivenleri tercih edin. Binmeniz gerekirse, düğmelere basmak için yanınızda bir kalem taşıyabilirsiniz. Kullandıktan sonra kalemi alkol bazlı ıslak mendil ya da dezenfektan ile temizleyip yerine koyabilirsiniz. Merdiven korkuluklar ve duvarlar karşılaşacağınız diğer muhtemel kontamine (virüs bulaşmış) yüzeyler. Merdivenlerden mümkün olduğunca hiçbir yere değmeden inip-çıkmaya çalışın.

İşinizi sağlama almak için dışarıya çıkarken maske ve siperlik ikilisini kullanmakta fayda var. Geçtiğimiz günlerde sokağa çıkma yasağı öncesinde yaşananlar ve yasak sonrası sokaklara fırlamak gibi kitlesel alışkanlıklar yüzünden, enfekte (virüs, mikrop bulaşmış) birey sayısında bir sıçrama bekleniyor. Tüm bu gelişmeleri göz önünde tutarak, bu dönemi etrafınız enfekte insanlarla doluymuş gibi geçirmeniz aynı zamanda sağlıklı kalarak geçirmeniz anlamına gelecektir.

Gün boyunca yüzlerce kişinin parmaklarını dokundurduğu ATM tuşları ve ekranları çok yüksek ihtimalle kontaminedir. Kaleminizi tuşlara basarken kullanabilirsiniz. Yüzlerce hatta binlerce kişinin elinden geçmiş banknot ve metal paralar tam bir mobil virüs taşıyıcıdır. Cüzdanınıza yerleştirdiğiniz paralar cebinizde virüs taşımakla eşdeğer olduğunu da unutmayın.

...

Bir de toplu taşıma araçları var. Minibüsler için bunu söylememiz çok kolay değil ama bu günlerde boş metro, tramvay ve otobüslerde bir yerlere tutunmadan durabilmeniz mümkün. Kalabalık ise, gerekirse işinizi iptal edin ve binmeyin. Eğer boş ise, en yakın yolcuya 1,8-2 metre mesafe bırakarak bir köşede dikilebilirsiniz. Bu durumda da kalkış ve duruşlarda düşmemek için tutmaktan imtina ettiğiniz tutamaçlara giysilerinizle dayanın. Bu durumda giysiniz de kontamine oldu. Bunu da not alın. Tavsiyeyi yalnızca ayakta seyahat etmek üzerine kurduk çünkü oturursanız ve yanınıza birisi oturursa sosyal mesafeyi ortadan kaldırmış olursunuz. İneceğiniz durakta düğmeye basmak için yine kaleminizi kullanabilirsiniz.Devam Edecek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ufuk Çimen Arşivi