‘Kırık Saat’ yayın hayatına başladı

‘Kırık Saat’ yayın hayatına başladı
Kültür, edebiyat ve düşünce dergisi Kırık Saat, ilk sayısıyla yayın hayatına başladı. Dergi, Tahir Elçi’nin katledilmeden önce kaleme aldığı...

Kültür, edebiyat ve düşünce dergisi Kırık Saat, ilk sayısıyla yayın hayatına başladı. Dergi, Tahir Elçi’nin katledilmeden önce kaleme aldığı notlardan oluşan başyazısı ile okuyucuya merhaba diyor

DİYARBAKIR YENİGÜN - Tahir Elçi İnsan Hakları Vakfı bünyesinde çıkan kültür, edebiyat ve düşünce dergisi Kırık Saat, ilk sayısıyla yayın hayatına başladı. 3 aylık periyotlarla çıkacak olan dergi, ilk sayısının başyazısında Tahir Elçi’nin katledilmeden birkaç gün önce kaleme aldığı notlarla okuyucuların karşısına çıktı. Elçi, Diyarbakır Baro Başkanlığı yaptığı 8 Kasım 2015 tarihinde kentin çatışmalara sahne Sur ilçesinde yer alan Dört Ayaklı Minare önünde öldürülmesi öncesinde yaptığı tarihi konuşmada “Birbirimizin yaralarıyla birleşmezsek aynı çatı altında birlikte yaşam imkanının kalmayacağını herkes görmelidir” sözlerini sarf etmişti. Elçi’nin barışı öncelediği bu ve diğer sözleri başyazıyla okuyucunun dikkatine sunulmuş. Dergide, eşi Türkan Elçi’nin “Kesmelerdi Ağaçları” başlıklı bir yazısı da yer alıyor. Kaleme aldığı bu yazısında Türkan Elçi, Hallac-ı Mansur’dan Pisagor’a, İskenderiyeli Hypatia’dan Victor Jara’ya, Sokrates’ten Sivas Madımak’a, Hrant Dink’ten Tahir Elçi’ye uzanan tarihsel hafızayı yeniden tazeliyor.

‘Hukuk ve edebiyat’

Kırık Saat’te  yazıları ile yer alan isimlerden Vedat Ahsen Coşar, Behçet Çelik ve Burhan Sönmez, ilk sayı için hazırladıkları “Hukuk ve Edebiyat Dosyası”nda edebiyat ve hukuk arasındaki tarihsel ve metinsel ilişkileri irdeliyor.  Aziz Yağan’ın, “Türklük Sözleşmesi” kitabıyla Türkiye’deki algıları tartışmaya açan Barış Ünlü ile gündeme dair yaptığı söyleşisin yer aldığı dergide, Abdullah Aren Çelik de Filistin Davası’ndaki sivil duruşuyla dikkatleri üzerine çeken, bu nedenle İsrail tarafından bombalı saldırıda katledilen Filistinli yazar Gassan Kanafani ve Filistin davasının kaybedilmesini ele alıyor.

‘Türklük hukukundan Kürtlük hukukuna’

Orhan Gazi Ertekin ise, Türkiye’deki hukuk sistemi üzerinden bölgesel ve kentsel ekolleri bir bir irdelediği “Türklük Hukukundan Kürtlük Hukukuna Türkiye’de Kürt Hak Hareketinin Doğuşu ve Yükselişi” başlıklı yazısıyla Şerafettin Elçi’den Selçuk Kozağaçlı’ya, Sezgin Tanrıkulu’ndan Hüseyin Aygün’e, Tahir Elçi’den Eren Keskin’e kadar birçok ismi ele alıyor.  Yine Ümit Kıvanç  “İlk Ders”, Mehmet Fatih Uslu “Yesayan “Milli Politika Yapıyor: Uysallar ve Asiller”, Erhan Sunar “Henri Cartier-Bresson ve Fotoğrafçılığı”, Nahit Eren “Bağımlı Yargı: İstiklal Mahkemelerinden Sulh Ceza Hakimliklerine” ile Sabahattin Şen "Yılmaz Güney’den Yeni Türk Sinemasına Politik Film” başlıklı yazılarıyla derginin ilk sayısında yer alan isimler arasında. Melike Uzun’un Gabriel Garcia Marquez’i yaşamından kitaplarına, yaşadığı coğrafyadan gazeteciliğine dek birçok açıdan anlattığı yazısının yer aldığı Kırık Saat’in ilk sayısına Gaye Boralıoğlu, Figen Şakacı ve Abdullah Ataşçı öyküleriyle, Cihan Ülsen şiiriyle katkıda bulunurken, Mustafa Orman da fotoğraf üzerine bir yazı kaleme aldı. Ramazan Kaya, G.G.Marquez’in "Albaya Mektup Yok" kitabını, Semih Gümüş ise Paul Mason’un "Kapitalizm Sonrası Geleceğimiz İçin Bir Kılavuz" kitabını incelerken, Gamze Yılmazel, Micheal Thomsen’ın Jose Saramago’nun "Ölümlü Nesneler" kitabı üzerine kaleme aldığı yazısının çevirisiyle derginin ilk sayısına katkıda bulundu. (MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.