VİDEO HABER - Kilim dokuma mesleğini yarım asırdır sürdürüyor

VİDEO HABER - Kilim dokuma mesleğini yarım asırdır sürdürüyor
Yarım asırdır yeni ve eski iplerle halkın istediği kilim ve seccadeyi dokuyarak geçimini sağladığını belirten Osman Kandemir 50 senedir el ile kilim dokuma...
Yarım asırdır yeni ve eski iplerle halkın istediği kilim ve seccadeyi dokuyarak geçimini sağladığını belirten Osman Kandemir 50 senedir el ile kilim dokuma mesleğini sürdürmeye devam ediyor

1972 yılında daha 11 yaşındayken dayısının yanında kilim dokuma işini öğrendiğini belirten Osman Kandemir (61), kilim dokuma işine başladığında Batman'da 50'nin üzerinde kilim dokuma yeri varken şu anda 5 kişinin bu mesleği yürüttüğünü söyledi. Batman merkez Karşıyaka Mahallesi'nde kilim dokuma melekliğini sürdüren ve yükselen maliyetler nedeniyle gelişen teknolojiye yenik düştüğünü belirten Kandemir, kilim dokuma mesleğini sürdüren son kişiler olduğunu söyledi.

"Şimdilerde bir değeri kalmadı"

50 sene önce kilim dokuma işini dayısından öğrendiğini belirten Kandemir, geçen yıllar karşısında mesleklerinin teknoloji karşısında unutulmaya yüz tutuğunu ifade etti: “Kilim ve seccade dokuma işine 11 yaşında başladım. Bu sanatı rahmetli dayımdan öğrendim. O zamandan beri işime devam ediyorum. İşimiz el dokumacılığıdır. Eskiden işlerimiz çok iyiydi. Eskiden teknoloji şimdiki gibi gelişmediğinden milletin rağbeti yüksekti. Şu anda ise el sanatlarının bir değeri kalmadı. Eskiden günde 5-6 tane seccade veya kilim yapabiliyorduk. Ama şu andan en faza 1 veya bir buçuk tane ancak yapabiliyoruz. Böylede olunca maddi olarak kazancımız bayağı düştü.” Eski usul kilim ve seccade işlemelerine talebin azaldığını belirten Kandemir, gelişen teknolojiyle birlikte maliyetlerin düşmesiyle milletin fabrikasyon seccade ve kilimlere tercih etmeye başladığını söyledi.

"5 liraya dokuduğu seccadenin maliyeti 60 liraya yükseldi"

Kandemir, "50 yıla yakındır yaptığım bu mesleğimle 5 çocuk yetiştirdim. Çocuklarım genelde lise mezunudurlar. Bu işe başladığım yıllarda insanlar kendi iplerini getirir sipariş üzerine istediklerini yapardım. Millet genelde eski iplerinin getirir onları dokurduk. Önceleri bir namazlığı 5 liraya dokurdum. Şu anda ise 60 liraya dokuyorum. Şu anda ip fiyatlarının pahalı olmasından dolayı millet dokumaya fazla rağbet etmiyor. Hazır satılan fabrikasyon seccadeleri daha uyguna mal olduğu için millet genelde onları tercih ediyor." dedi.

"50 üzerinde olan sayımız 5'e düştü"

Kilim ve seccade dokuma talebi zamanla azalmasıyla Batman'da 50 olan sayılarının 5'e düştüğünü belirten Kandemir, "Eskiden Batman'da sayımız çoktu. Bu sayı 50'nin üzerindeydi. Şu anda ise toplasanız kilim dokuma işini yapan 5 veya en fazla 6 kişi ya kalmış ya da kalmamış. Eskisi gibi dokuma işimiz olmadığı için geçimimizi sağlama için tekstil malzemelerini iş yerime getirdim. Tekstil kumaşlarını satarak bütçemize katkı sağlıyorum” diye konuştu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.