Kent Hafızası (Şubat) V

15 Temmuz darbe girişiminin ardından binlerce kişi Olağanüstü Hal kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle ihraç edildi. Bunlardan çok az bir kısmı yapılan itiraz ve incelemelerin ardından işe geri döndü.

Bunlardan biri de Büro Emekçileri Sendikası (BES) Diyarbakır Şubesi eski şube başkanı Ahmet Çoban. Ancak Çoban’ın işe iadesi vefatından sonra gerçekleşti.

BES Çoban’ın vefat ettikten sonra görevine iade edilmesine ilişkin, Defterdarlık önünde açıklama yaptı. Açıklamada konuşan BES Diyarbakır Şube Başkanı Suphi İzol, “iktidar ve onun atadığı komisyon, tüm bu yaşananların hesabını hukuken ve vicdanen nasıl verecek? Aileleriyle birlikte yüzbinlerce insanın anayasal haklarının ellerinden alınarak açlık ve sefalete mahkûm edilerek, sisteme biat ettirilmeye çalışılması, aynı zamanda insanlık suçudur. Bu suça iktidarın yanı sıra OHAL komisyonu üyeleri de ortaktır” dedi.

***

Diyarbakır’ın Çınar ilçesinin Kılıçkaya (Kerik) Mahallesi’ne bağlı Körosman Mezrası’nda, Memduh Tüfek ve eşi Yasemin Tüfek (25) evlerinde silahla vurulmuş halde bulundu.

***

Diyarbakır Barosu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Kent Ormanı’na dair “rezerv yapı alanı” kararı alması üzerine “telafisi güç zararlara sebebiyet vereceği” gerekçesiyle kararın yürütülmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Diyarbakır 2. İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Daha önce kararın yürütülmesinin durdurulması kararı veren mahkemenin, bakanlığın Kent Ormanı “rezerv yapı alanı” kararını iptal ettiği ortaya çıktı. Diyarbakır Barosu, mahkemenin iptal gerekçe kararını “Baromuz Kent Ormanı’nın yok edilmesine izin vermedi” başlığıyla resmi sitesinde yaptığı açıklama ile duyurdu. Mahkeme kararında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 4 Ocak 2019’da Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden rezerv yapı alanı olarak belirlenen taşınmazlardan mera vasıflı olanların doğal afet bölgelerinde yerleşim yeri için ihtiyaç duyulan alanlardan sayılarak mera vasıflarının kaldırılması şeklindeki talebi hatırlatıldı.

***

Türkiye’nin birçok ilinde veresiye defterlerini silip, vatandaşlara para dağıtan gizemli hayırsever, bu kez Diyarbakır’da ortaya çıktı. Kentteki bazı bakkalları gezen hayırsever, toplam 12 bin 500 liralık borcu sildirdi. Hayırsever tarafından 12 bin 500 liralık borç defterinin kapatıldığını aktaran bakkal Mehmet Kızılhan, peşin parayı verip, defteri yırtıp aldığını dile getirdi.

***

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hastalarına refakat eden baba-oğulun, güvenlik görevlileri tarafından darp edildiği iddia edildi. Darp raporu alan baba-oğul, güvenlik görevlileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

***

Diyarbakır Tabip Odası (DTO), 1995 yılından beri her yıl geleneksel olarak verdiği Barış, Dostluk ve Demokrasi Ödülü’ne ilişkin oda binasında basın toplantısı düzenledi. Açıklamada, ödüllerin sanatçı Kadir İnanır ve Barış Anneleri’ne verildiği belirtildi. Ödüller 7 Mart’ta düzenlenecek tören ile verilecek.

***

Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu, Hekimoğlu Trabzon maçında Amedspor’lu Mansur Çalar’a “rakip takım sporcusuna yönelik saldırısı” gerekçesiyle 5 maç, “rakip takım taraftarına yönelik sportmenliğe aykırı hareket” iddiasıyla da 1 maç men cezası verdi.

Cezaların takımı Amedspor’dan yapılan açıklamada ise, “Cezaları spor kamuoyunun takdirine bırakırken haksız cezalar için de gerekli girişimlerimizi sürdüreceğimizi kamuoyuna bildiririz” dendi.

Amedspor’un Direniş Taraftar Grubu ise Sarıyerspor maçında siyah kıyafet ve konfetiler ile hakem kararları ve PFDK cezalarını protesto ederek ilginç bir eyleme imza attı.

Diyarbakır Kayapınar Belediyesi ARGE Biriminde görevli 4 kişilik ekip, önemli bir projeye imza attı. Tamamen geri dönüşüm malzemeleri kullanılarak elektrik üreten bisiklet yapan ekip, ilk denemesinde başarılı oldu. İnsan gücünden yararlanılarak enerji üreten ekip, ürettiği elektrikle cep telefonu şarj etti, ortam aydınlatması yaptı. ‘Kendi Elektriğini Üret’ sloganıyla yapılan bisiklet, Kayapınar Belediyesi bahçesine yerleştirildi. Farkındalık yaratmanın hedeflendiği çalışmanın amacı, hem elektrik üretmek, hem de vatandaşları spora teşvik etmek. Devam Edecek

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ufuk Çimen Arşivi