Kent Hafızası (Şubat) IV

Diyarbakır’da son iki yıldır inşaat dolandırıcılığıyla ilgili birkaç olay yaşandı. Bunlardan biri de Merkez Kayapınar ilçesinde gerçekleşti. Diclekent semtinde bir inşaat firması, 2016 yılında 330 daireden oluşan sitenin inşaatına başladı. Sitenin yapımı sırasında ortalama 250 bin liradan dairelerin satışı yapıldı. Ev alanlardan bazıları yapımı devam eden evlerinin son halini görmek ve daire numaralarını öğrenmek için siteye gittiklerinde listede isimlerini göremedi. Vatandaşlar firma sahibi Menekşe İnci’nin ortadan kaybolduğunu iddia ederken, Menekşe İnci açıklamalarda bulundu. İnci ortadan kaybolmadığını, hak sahiplerinin mağduriyetinin emlakçı Bedirhan Yıldızdan kaynaklı olduğunu savunurken, emlakçı Yıldız da iddiaları kabul etmediğini söyledi.

***

Diyarbakır HDP İl binası önündeki ailelerin evlat nöbeti sürüyor. Şubat ayı bu bakımdan hareketliydi. Dört aile çocuklarına kavuşurken, eyleme katılan aile sayısı da yeni katılımlarla artıyor.

Şubat’ın başında Açan ailesi evladına kavuşmuş ardından Nizamettin-Aslıhan Eşrefoğlu çifti çocukları Hüseyin’e kavuşmanın mutluluğunu yaşadı.

Şubat ayının artalarındaGevriye Ayhan’ın kızı Pelda güvenlik güçlerine teslim olmasının ardından ailesiyle görüşmüştü. Birkaç gün sonra Melik ve Melek Aslan çiftinin oğlu Hakan da güvenlik güçlerine teslim oldu ve çocuklarına kavuşan aile sayısı sekize yükseldi.

***

Dicle Üniversitesi kentin en ana kaynaklarından biri. Bacasız fabrika olan Üniversite’de 7 binden fazla insan çalışıyor, ancak son zamanlarda hep olumsuz haberlerle gündemde.

11 Şubat’ta Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası Diyarbakır Şubesi, Dicle Üniversitesi Hastaneleri önünde fazla mesai ücretleri ve döner sermaye ödemelerinin düzensiz ve aksamalı ödenmesine ilişkin basın açıklaması düzenledi. Sendika üyelerinin katıldığı açıklamada konuşan SAĞLIK-SEN Diyarbakır Şube Başkan Yardımcısı Veysel Cangül, üniversite hastanelerinde fazla mesai ücretleri ve döner sermaye ödemelerinin 3 ay geriden ödendiğini belirterek, bu durumun sadece Diyarbakır ile sınırlı olmadığını ülkedeki tüm üniversite hastanelerinde olduğunu vurguladı.

***

Dört bir tarafımızda yağmasına rağmen Diyarbakır kent merkezine yaklaşık 4 yıldır kar yağmıyordu. Ve beklenen kar 12 Şubat’ta yağdı. Yağmasıyla birlikte 4 yılın tembelliği olsa gerek, trafikte, eğitimde ve yaşam alanlarında aksamalara neden oldu. Okullar hiç gereği yokken 2 gün tatil edildi. Hamile ve engelli memurlar idari izinli sayıldı.

***

Öldürülmesinin ardından geçen 4 yılda Tahir Elçi cinayetinde yeni gelişmeler yaşandı, Savcılık, soruşturma dosyasına “şüpheli” olarak kaydedilen ve halen aktif görevde olan üç polisin ifadelerini aldı.

9 ve 10 Ocak’ta şüpheli polislerden ikisi başka şehirlerden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi ile biri ise bizzat savcılığa gelerek ifade vermiş ve şüpheli üç polisten biri KHK ile ihraç edilmiş.

13 Şubat’ta ise Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, Diyarbakır Barosu Tahir Elçi Cinayeti Araştırma Komisyonu üyeleri ile beraber basın açıklaması yaptı.  Şüphelilerin hakkında tutuklama talep edilmediğini, herhangi bir adli kontrol tedbirine de başvurulmadığı belirtildi. Devam Edecek

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ufuk Çimen Arşivi