Kent Hafızası (Şubat) I

2019’un sonlarında Diyarbakır Surlarının taşlarının yerinden sökülüp satıldığı iddia edilmiş ve bu konuda ciddi bir kamuoyu oluşmuştu.

Özelikle Mardinkapı kısmında Sur duvarları ve burçların üzerine işlenmiş ve günümüze kadar gelmiş güneş, yıldız sembolleri, kaplan, boğa, çift başlı kartal, akrep ve at kabartmaları olan taşlar yerinden oynatıldığı belirtilmişti.

Bu süreçte tarihi yapılara ait taşların satılmasına ilişkin soruşturma başlatılırken, Sur’da yıktırılan tescilli yapılara ait taşlar, bu kez de Kayapınar ilçesindeki bir halı sahanın bahçesinde üzeri halı, naylon, saha çimi ile örtülü ve etrafı kum torbalarıyla çevrili bulundu. Halı saha sorumlusu, Sur ilçesinde 2 evinin olduğunu, yıkım sürecinde evinin yıkıldığını ve iki katlı eve ait taşları halı sahasında muhafaza ettiğini ileri sürdü.

***

Elazığ’da enkaz altındaki bir deprem mağdurunun kurtarılması sırasında çıkan görüntüler, ana dilde eğitim ile ilgili bir duyarlılık oluşturdu.

Konu farklı platformlarda dile getirilmiş, HDP ise sorunu Meclise taşımıştı.

HÜDA PAR da kentteki sağlık sorunlarını raporlaştırıp İl Sağlık Müdürlüğü’ne teslim etmesinin ardından, Sağlık Bakanlığı’nın 6 dilde hazırladığı afişte Kürtçe’nin olmayışına atıfta bulunarak, anadilde sağlık hizmetine dikkat çekti.  Hastanelerde Arapça, Kürtçe ve Zazaca tercümanlık hizmetinin verilmesi gerektiğinin altı çizildi.

Diğer yandan Kürt Dil Platformu da Ankara’da çeşitli temaslarda bulundu. Platform, HDP, CHP, SP ve A) üyeleriyle görüşmelerle gerçekleştirdi. Platform ziyaretlerde taleplerini hem sözlü hem de yazılı bir şekilde iletirken, Kürtçe üzerindeki asimilasyon politikalarının kaldırılması ve Kürt dilinin resmi dil olarak kabul edilmesi için temaslarda bulunulduğu açıklandı.

***

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, deprem sonrası hasar tespiti yapılan 4 ildeki 80 okulda eğitim ve öğretim faaliyeti yapılmayacağını, hasarlı 80 okul için yıkım kararı verildiğini, bu okullardan 7’sinin Diyarbakır’da olduğunu açıkladı.

***

Diyarbakır’ın aralarında bulunduğu 4 ilde yaşlı erkekleri Suriyeli kadınlarla evlendirme vaadiyle dolandıran çete çökertildi. Eş zamanlı yapılan ‘Düğün Başlasın’ operasyonuyla yakalanan çete üyeleri, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

***

Siverek-Çermik Karayolu’nun 10’uncu kilometresinde yaklaşık 100 bin metrekarelik alan üzerine yapılan dev hayvan pazarı hizmete açıldı. Bölgenin en büyük hayvan pazarında; modern ölçü araçları, çok sayıda hayvan indirme-bindirme rampaları, esnaf ve vatandaşın kullanımı amacıyla ortak kullanım alanları, yaklaşık bin araçlık otopark, idari bina ve sosyal tesisler bulunuyor.

***

1991 yılında Kulp İlçesi’nde 7 köylünün ölümü ve 2 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olayda 37 asker hakkında “meşru müdafaa” kullandıkları gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne taşınan davada karar çıktı. Başvuruyu kabul eden AYM, 7 kişinin öldüğü olayla ilgili  “yaşam hakkı kapsamında etkili soruşturma yürütme yükümlülüğünün ihlal edildiğine” karar verdi. Bu kararla birlikte takipsizlik kararı verilen soruşturma tekrar açılacak.

***

Evlat nöbeti yapan Kadran ailesi Ocak ayında çocuklarına kavuşmuştu. Şubat ayında da bir mutlu haber geldi. Açan çiftinin çocukları olan Harun güvenlik güçlerine teslim olmasının ardından ailesine kavuştu. Devam Edecek

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ufuk Çimen Arşivi