Kent Hafızası – III

Bağ-Kur ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) pirim borcunu ödeyemeyen 5 milyon kişi sağlık hizmetlerinden 1 Ocak itibariyle faydalanamıyor. 2018’de seçimler nedeniyle ertelenen düzenleme yeni yılla birlikte yürürlüğe girdi. Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Mehmet Şerif Demir, “GSS prim borcu olan vatandaşların 2018’de seçimler sebebiyle ertelenmişti. 31 Aralık 2019 tarihi itibariyle ertelenmiş olan borçlar, yeni yılla birlikte karşımıza çıktı. Yani 5 milyon civarında vatandaş sağlık hizmetlerinden faydalanamayacak. GSS prim borçları yeniden yapılandırılmasına rağmen vatandaşlar işsizlik ve yoksulluktan kaynaklı borçlarını ödeyememektedir. Bu çok ciddi bir sorun. İşsizliğin ve yoksulluk oranın en yüksek olan bölgemizde bu durum ekonomik krizin ne ölçüde hissedildiğinin de bir göstergesidir” dedi.

Ancak daha sonra uygulamanın Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla 31.12.2020 sonuna ertelendiği duyuruldu.

Diyarbakır’da 2019’un son haftasında (29 Aralık) onlarca kişi, mide bulantısı, ishal ve kusma şikayetleri ile hastanelere başvurdu. Vatandaşlar tedavi altına alınırken, hastaların yedikleri tatlıdan zehirlendikleri iddia edildi.

Vakaların çoğunun tatlı yediklerini söylemesi üzerine doktorlar bu kanıya varmışlar.

Her ne kadar basına yansımasa da tatlı zehirlenmesinde hastalar üzerinden işaret edilen yer Hacıbaba Pastaneleri idi.

8 Ocak günü söz konusu pastanenin Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Elaldı, yapılanların bir kumpas olduğunu, kazandıkları ihalelerin ellerinden alınması, ya da soğuk baklava imalatı yapamayan firmaların çabaları olduğunu iddia ederek, “O gün görev yapan doktorlar, hastalar ve hastaları kimlerin yönlendirdiğini öğrenilmesini istiyorum” dedi.

Elaldı, O günkü tatlıların alınan numunelerinde yüzde 95 temiz raporunun Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından kendilerine verildiğini de iddia etti.

Anlaşılmayan konu ise olayın üzerinden olayın üzerinden yaklaşık 10 gün geçtikten sonra bu açıklamanın yapılması.

8 Ocak’ta DİSKİ’nin 100 günlük çalışmaları ile 2020 yılı hedeflerinin aktarıldığı basın toplantısında konuşan İl Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan V. Hasan Basri Güzeloğlu, 5 ana başlıkta DİSKİ’nin gerçekleştirdiği çalışmaları katılımcılara aktardı. Güzeloğlu, tasarruf ve şeffaflık politikaları çerçevesinde DİSKİ’yi devir aldıkları günden bugüne aylık gelirleri % 44 oranında arttığına, bugüne kadar yapılan 7 ihaleden toplam 17.3 milyon TL’lik kamu gelir tasarrufu gerçekleştirildiğine ve yapılması planlanan yatırımlara vurgu yaptı.

Aynı gün (8 Ocak) Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün (DİSKİ) 27 Kasım 2019 tarihinde suya fahiş yüzdeliklerle zam yaptığı iddia edildi. Belediye meclisinin kararıyla, metreküpü (1 ton) 2.64 TL olan su fiyatında “basamak sisteme” geçilerek yüzde 35 ile yüzde 330 arasında zam yapılmış. Yeni tarifeye göre kent merkezinde 15 metreküpe kadar olan kullanım ücreti yüzde 35 zamla 2.64 TL’den 3.55 TL’ye çıkarıldı. 15 metreküp ve üzeri kullanım ücreti ise yüzde 103 zamlanarak 2.64 TL’den 5.33 TL’ye çıkarılırken, İlçelerde ise zammın yüzde 330’e varan oranlarda olduğu belirtildi. (SON)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ufuk Çimen Arşivi