Kent Hafızası III

Sur ilçesinde yaşanan çatışmalarda tahrip edilen evler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kentsel dönüşüm kapsamında yeniden yapılmak üzere yıktırıldı. 2015 yılından bu yana evlerinin kendilerine teslim edilmesini bekleyen Sur ilçe sakinleri, tapulu arsalar üzerinde yapılan yeni konutlar için kendilerinden yüksek meblağda ücret talep edildiğini söylüyor.

Kimisi Sur’daki evini isteyince evinin başka bir evle birleştirilip “aranızda anlaşın” denildiğini söylüyor, bir başkası kendi evinin bir kısmının başkasına devredildiğini, bir başkası metrekaresi 500 TL’ye alınan evinin kendisine 2 bin Liraya satılmaya çalışıldığını söylüyor.

Velhasıl Sur mağdurlarının sorunları bitmiyor, yaşananlar tam bir muamma!

Diyarbakır’da 2017 Nevroz’una katılırken açılan ateş sonucu yaşamını yitiren üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’un ölümüne ilişkin polis Y.Ş. hakkında “olası kastla öldürme” suçundan açılan davanın 8’inci duruşması 14 Ocak’ta görüldü.

Mahkeme heyeti, ATK raporuna karşı savunma yapmak ve dosyanın esas hakkındaki mütalaasını hazırlamak üzere Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesine karar vererek, duruşmayı 24 Mart’a erteledi.

Tam üç yıl geçti ve dava hala sonuçlanmadı, ne acı!

1987 yılında Şanlıurfa’nın Siverek ilçesi Koçyiğit Köyünde Abbas İpek isimli şahsın öldürülmesi üzerine devam eden husumet sonrasında meydana gelen husumet sonrası farklı tarihlerde 12 şahsın öldürülmesi ve 3 kişinin yaralanması olaylarından aranan bir kişi Çermik evinde özel olarak hazırlanmış çukur bölmede yakalandı.

Bağlar ilçesinde 33 yaşındaki arkeolog Merve Kaçmış, ağabeyinin oturduğu apartmanın 8. katından atlayarak intihar etti. Kaçmış’ın görev yaptığı Gaziantep’te, kayıp tarihi eserleri zimmetine alması konusunda mobbinge maruz kaldığı için psikolojisinin bozularak intihar ettiği iddia edildi.

KESK’e bağlı Kültür Sanat Sen, yetkililerin yaşanan duruma sessiz kalması ve cezasızlık kültürünün personel üzerindeki baskıları arttırdığı belirterek,  “Müzede görevli arkeolog arkadaşımızın hayatını kaybetmesine neden olan bu olay intihar değil cinayettir ve sorumluları derhal yargı önüne çıkarılmalıdır” yönünde açıklama yaptı.

İddiaların ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca başlatılan idari soruşturma sonucunda ‘bazı personelin görevden uzaklaştırıldığını’ açıklandı.

Giden geri gelmiyor maalesef.

Diyarbakır’da bir kadın cinayeti yaşandı.

Olayın basına yansıyan şekliyle içeriği ilginç!

İddiaya göre, uyuşturucu bağımlısı Melike D. adlı kadın evdeki parayla uyuşturucu alması üzerine tartıştığı eşi tarafından ensesinden bıçaklanarak öldürüldü.

İçiniz sıkıldı değil mi?

Güzel bir haber hem de öğrencilerden verelim.

Diyarbakır Ticaret Sanayi Odası Bilim ve Teknoloji Koleji motor teknolojisi öğrencileri 1 yıllık çalışma sonrası LPG’li jet motoru üretti. 3 bin liraya mal olan çalışma ile hazırlanan motorun jeneratör, tank, gemi güç sistemleri, motosiklet ve araçlarda kullanılabilecek. Tebrikler.

Haftaya görüşmek dileğiyle, bu haftalık bu kadar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ufuk Çimen Arşivi