Kent Hafızası - I

2019’un son günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, çocuklarının dağa kaçırıldığı iddiasıyla HDP Diyarbakır İl Başkanlığı önünde oturma eylemi gerçekleştiren aileleri ziyaret etti. Emine Erdoğan’a Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk da eşlik etti.

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş, Diyarbakır’da polis ve jandarma tarafından ortak olarak yapılan yeni yıl uygulamasına katıldı. Aktaş’a Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan vekili Hasan Basri Güzeloğlu da eşlik etti. Uygulamada, sürücülere emniyet kemeri takılması konusunda uyarıda bulunan Aktaş, çocuklara ise yeni yıl hediyesi olarak oyuncak verdi. Hakkari’de Geçitli Jandarma Karakol Komutanlığında bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile tele konferansla görüntülü görüşen Emniyet Genel Müdürü Aktaş, başta Diyarbakır olmak üzere ülke genelinde yapılan uygulamalar ve uygulanan tedbirler hakkında bilgi verdi.

Diyarbakır’ın merkez Kayapınar ilçesindeki Kent Ormanı’nı korumaya yönelik son karar Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi’nden geldi.

Konuya ilişkin Diyarbakır Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu adına açıklama yapan Av. Özgür Yılmaz Biçen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Kent Ormanı’na dair “rezerv yapı alanı” kararı alması üzerine Diyarbakır Barosu, “telafisi güç zararlara sebebiyet vereceği” gerekçesiyle kararının yürütülmesinin durdurulması istemiyle Diyarbakır 2. İdare Mahkemesi’ne başvuruda bulunduğunu; mahkemenin de başvuruyu haklı bularak “yürütmeyi durdurma kararı” verdiğini duyurdu.

Bunun üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Diyarbakır 2. İdare Mahkemesi’nin aldığı karar dair İstinaf Mahkemesi’ne itirazda bulundu. Bakanlığın “yasaya aykırılık” gerekçesiyle yaptığı itiraz, İstinaf Mahkemesi’nce “dava dosyasındaki mevcut bilgi ve belgelere göre mahkemece yürütmenin durdurulması istemi hakkında verilen kararda yasaya aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle” reddedildi.

27 Aralık’ta İnşaat Mühendisleri Odası olan Cihan Can işyerinden çıkıp evine gitmek isterken işyerinin yakınındaki cadde üzerinde çevik kuvvet zırhlı servis aracının çarpması sonucu feci şekilde hayatını kaybetmiş, araç sürücüsü ise serbest bırakılmıştı.

Bu üzücü olayın ardından İnşaat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi 3 Ocak günü bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Bu tip araçların ‘Araç İmal Montaj Yönetmeliği’ kapsamı dışında olan araçların kısıtlı çevre görüş yeteneğine sahip olmasına rağmen şehir içinde bu kadar yaygın ve özensizce kullanımı özelliklerine vurgu yapılarak, şu ifadeler kullanıldı:

“Bölgede son 10 yılda 16’sı çocuk 6’sı kadın toplam 37 kişinin hayatını kaybettiği, 85 kişinin yaralandığı ve bir kısmının kalıcı fiziki kayıplarla yaşamlarını sürdürmek zorunda kaldığı, en az 64 zırhlı araç çarpması olayının neden durdurulamadığının bir açıklaması gibi duruyor…” Devam Edecek

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ufuk Çimen Arşivi