Kadın Semt Pazarını anlatan belgeselin galası yapıldı

Kadın Semt Pazarını anlatan belgeselin galası yapıldı
 Türkiye’nin ilk kadın semt pazarı olma özelliğine sahip Jiyan Semt Pazarı'nı konu edinen “Terazi” isimli belgeselin galası yapıldı Diyarbakır'ın...

 Türkiye’nin ilk kadın semt pazarı olma özelliğine sahip Jiyan Semt Pazarı'nı konu edinen “Terazi” isimli belgeselin galası yapıldı

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde 2013 yılında kurulan Jiyan Semt Pazarı, Türkiye’nin ilk kadın semt pazarının hikayesi çekilen belgeselin galası Diyarbakır'da düzenlendi. Cosmos Medya’nın ödüllü iki genç yönetmeni Ramazan Akkuş ve Mehmet İsmail Çeçen yaptığı “Terazi” adlı filmin galası bir AVM'nin sinema salonunda yapıldı. Diyarbakır İş Kadınları Derneği (DİKAD) tarafından beyaz perdeye taşınan belgeselde, kadın pazarcıların mücadelesi anlatılıyor.  Galaya yapımcı Zeynep Atakan, görüntü yönetmeni Gökhan Tiryaki; şair Yılmaz Odabaşı, program koordinatörü Cansel Poyraz, Sunucu Begüm Bağca gibi isimlerin yanı sıra Bağlar Belediyesi Meclis Üyesi Zübeyde Zümrüt, semt pazarında çalışan kadınlar ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

250 kadınla kuruldu

Galanın açılış konuşmasını DİKAD Başkanı Reyhan Aktar, belgesel ile Jiyan Semt Pazarında yaşananları perdeye taşıdıklarını belirtti. Aktar, şiddete maruz kalan ve maddi durumu kötü olan kadınları istihdam etmek için dönemin Bağlar Belediyesi tarafından 250 kadınla kurulduğunu hatırlatarak, pazarın, şiddet mağduru, boşanmış, ayrıldığı için ailesi tarafından reddedilen, çalıştığı için işten çıkarılan, eşi çalışamayan, onlarca mağdur kadının yer aldığı bir pazar olduğunu söyledi. Aktar, belgeselde pazarcı kadınların yaşadıkları zorluklar ve ayakta kalma mücadelesinin anlatıldığını söyledi.  Film gösteriminin ardından film yapımında emeği geçenlere teşekkür plaket verildi.

“Kadına yönelik şiddet devam ediyor”

Teşekkür plaketi verilen Bağlar Belediyesi Meclis Üyesi Zübeyde Zümrüt, konuşmasına emeği geçenlere teşekkür ederek başladı. Projenin başlama amacının toplumsal şiddete maruz kalan kadınların gerek istihdam gerek ise kendi ayakları üzerinde durmasını sağlamak olduğunu belirten Zümrüt, “Bu projeyi hayata geçirirken çoğu kez şiddete maruz kaldık. Ben o dönem DBP İl Eş başkanıydım. Erkekler partiye gelip 'siz kadınlar bu kente ne yapmaya çalışıyorsunuz ?' diyordu. Biz şunu söyledik kendilerine:  Biz yola çıkarken yaşam ve kadının kendi ayaklarının üstünde durması için yola çıktık. Ne yazı ki, Türkiye’de ve bölgede bir bütün olarak kadına yönelik şiddet hala devam etmektedir. Biz şiddete karşı her zaman dik duracağız.  Elbette ki gasp edilen kadının emeği üzerinde kendi yaşamını sürdürmek isteyenlerin her zaman karşısında bunun mücadelesini daha güçlü vereceğiz” dedi.

“Bağlar Belediyesi gasp edildi”

Bağlar Belediyesi'nin Kanun Hükmünde Kararname (KHK) bahanesiyle gasp edildiğini savunan Zümrüt, son olarak ise “Bu halkın, bu kadınların iradesini gasp etmeye çalıştılar. Kadının hakkını gasp etmek isteyenlerin karşısında duracağız. Bunun mücadelesini daha da örgütlü ve güçlü sürdürmenin mücadelesini vereceğiz” ifadesinde bulundu.  Diyarbakır’da yapılan belgeselin ikinci gösterimi 20 Haziran’da İstanbul’da, Eylül ayından itibaren de İzmir, Ankara, Adana ile birçok ilde yapılacak. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.