Jiyan Semt Pazarı beyaz perdeye taşındı

Jiyan Semt Pazarı beyaz perdeye taşındı
Türkiye’nin ilk “Kadın Semt Pazarı” olma özelliğine sahip Jiyan Semt Pazarı beyaz perdeye taşındı. Pazarcı kadınların yaşadıkları zorluklar...

Türkiye’nin ilk “Kadın Semt Pazarı” olma özelliğine sahip Jiyan Semt Pazarı beyaz perdeye taşındı. Pazarcı kadınların yaşadıkları zorluklar ve ayakta kalma mücadelesinin anlatıldığı belgeselin galası yarın Diyarbakır’da yapılacak

Norşin ÖNCEL

DİYARBAKIR YENİGÜN - Diyarbakır İş Kadınları Derneği (DİKAD) tarafından yapılan Türkiye’nin ilk “Kadın Semt Pazarı'nın” belgeseli beyaz perdeye taşındı. Yarın Diyarbakır’da galasının yapılacağı belgeselin yönetmenliğini, Cosmos Medya’nın ödüllü iki genç yönetmeni, Ramazan Akkuş ve Mehmet İsmail Çeçen yaptı. Diyarbakır’ın merkez Bağlar ilçesinde 2013 yılında kurulan Jiyan Semt Pazarı, Türkiye’nin ilk kadın semt pazarı özelliğini taşıyor. Şiddete maruz kalan ve maddi durumu kötü olan kadınları istihdam etmek için dönemin Bağlar Belediyesi tarafından 250 kadınla kurulan pazar, şiddet mağduru, boşanmış, ayrıldığı için ailesi tarafından reddedilen, çalıştığı için işten çıkarılan, eşi çalışamayan, onlarca mağdur kadının yer aldığı bir pazar.

İlk gösterim yarın yapılacak

Belgeselde, pazarcı kadınların yaşadıkları zorluklar ve ayakta kalma mücadelesi anlatılıyor.  İlk gösterimi yarın Diyarbakır’da yapılacak olan belgeselin ikinci gösterimi 20 Haziran’da İstanbul’da, Eylül ayından itibaren de İzmir, Ankara, Adana ile birçok ilde yapılacak.  Diyarbakır’da yapılacak olan galaya İstanbul’dan birçok ünlü isim katılacak. Ahlat Ağacı, Kış Uykusu filmlerinin yapımcısı Zeynep Atakan; Üç Maymun, Kelebeğin Rüyası, Dedemin İnsanları gibi bir çok yapıtın görüntü yönetmeni Gökhan Tiryaki; şair, yazar ve gazeteci Yılmaz Odabaşı, Haber Global Televizyon Kanalı Program Koordinatörü Cansel Poyraz, Sunucu Begüm Bağca gibi isimler de gala için Diyarbakır’da olacak. Belgesel, TÜRKONFED çatısında bulunan 42 kadın derneği ile paylaşılacak ve birçok ilde kadın dernekleri ile kadın pazarcıları buluşturacak.

Büyük bir mücadele örneği

DİKAD Başkanı Reyhan Aktar, “Bu kısa belgesel ile pazarcı kadınların hikâyesi anlatılırken, iş gücüne katılmak isteyen kadınların da cesaretlendirilmesi amaçlanmakta. Aynı zamanda bu belgesel; yaşadıkları zorluklar karşısında birbirlerine tutunan kadınların, örgütlü hareket ederek, hangi zorlukların üstesinden gelebildiklerini göstermekte. Hayat hikâyeleri ve hayata karşı duruşları karşısında hayranlık duyacağımız, çokça rol model kadının yer aldığı bir çalışma oldu. Özellikle son iki yıldır kadınların Pazar kurdukları bölgelere erkek pazarcıların göz dikmiş olması karşısında büyük bir mücadele örneği gösteren kadınlar, bu belgeselde de, bu pazarın onlar için neden bu kadar önemli olduğunu ifade etmekteler. Ekmek kavgalarının onlar için, kadınlar için, neyi ifade ettiğini anlatmaktalar” dedi.

Tunç: Büyük zorluklar yaşadık

Jiyan Semt Pazarı Dernek Başkanı Gazal Tunç ise “Jiyan Semt Pazarının kurulduğu günden bu güne büyük zorluklar yaşadık. Geçen yıl erkek pazarının Bağlar Belediyesinin kararı ile Bağcılar bölgesine girmesi oradaki kadın pazarcılar olarak hepimizi zor durumda bıraktı. Biz 1. erkek pazarının, bizim için belirlenen Bağcılar bölgesinden çıkarılması için mücadele ederken şimdi 2. Erkek pazarının da alanlarımıza girmesi riski ile karşı karşıyayız. 2. Erkek pazarı da bağcılar bölgesine girerse hiçbir kadının pazarcılıkla ayakta kalma gücü kalmaz” diye konuştu.

“Diğer illerdeki kadınlara da örnek olmayı istiyoruz”

Gazal Tunç, kuruldukları günden bugüne yaşadıkları sorunlarla mücadele ederken, Bir tavsiye üzerine,  2017 yılında Diyarbakır İş Kadınları Derneği Başkanı Reyhan Aktar’a ulaştıklarını ve Reyhan hanımın katkısı ile 2017 yılında Diyarbakır Bağlar Kadın Pazarcılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğini kurduklarını, o günden bugüne DİKAD ile  kardeş dernek olarak hareket ettiklerini ifade etti.  2. Erkek pazarının kurulmaması için kamuoyu yaratan DİKAD üyesi Derya Çok sayesinde de birçok kuruma ulaştıklarını ve şimdi kurumlardan çeşitli sözler aldıklarını ifade eden Tunç, “Ticaret Odası, Esnaf Sanatkarlar Odası, Baro, İHD ve gittiğimiz tüm partiler seçimlerden sonra uzlaşma ve yanımızda olma adına harekete geçeceklerini’ ifade ettiler. Bu projenin sonlanmaması ve kadınlar olarak devam edebilmemiz için Diyarbakır halkının yanımızda olduğunu görmek istiyoruz” ifadelerini kullandı. Gazal Tunç; “Belgesel sayesinde sesimizi  tüm Türkiye’ye duyurmayı, diğer illerdeki kadınlara da örnek olmayı istiyoruz” diyerek, herkesi Gala’ya davet etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.